Η Ουκρανία στους χάρτες: Παρακολούθηση του πολέμου με τη Ρωσία

Εικόνα του BBC που δείχνει στρατεύματα σε τανκς στο προσκήνιο και χάρτη της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο βάθοςBBC
Ομάδα Εικαστικής Δημοσιογραφίας

BBC NewsΟι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρά κέρδη τους τελευταίους μήνες, αλλά τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν οργανώσει μια αντεπίθεση περνώντας τα ρωσικά σύνορα στα βορειοανατολικά.

Ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση των πρόσφατων σημαντικών γεγονότων και της επιτόπιας κατάστασης στην Ουκρανία.

γραμμή

Η Ουκρανία στέλνει μονάδες στη Ρωσία

Τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση πέρα ​​από τα σύνορα στις αρχές Αυγούστου, προχωρώντας έως και 18 μίλια (30 χιλιόμετρα) στη ρωσική περιοχή Κουρσκ.

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις συνοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Belovsky και Krasnaya Yaruga, από τη ρωσική κυβέρνηση και ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την ουκρανική επίθεση ως «μείζονα πρόκληση».

Μετά από μια εβδομάδα, ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι ελέγχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας, αν και οι αναλυτές πρότειναν ότι η πραγματική κλίμακα ήταν μικρότερη και οι περιοχές του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ είχαν κηρύξει και οι δύο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χάρτης που δείχνει την ουκρανική επίθεση εντός της Ρωσίας, πέρα ​​από τα σύνορα από το Sumy, και τις περιοχές του Kursk και του Belgorod που έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιφέρειας Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, είπε ότι 28 κοινότητες έπεσαν στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας αργότερα ανέφερε τον αριθμό σε 74.

Η αντεπίθεση θεωρείται εν μέρει ως προσπάθεια να αναγκαστεί η Ρωσία να αναδιατάξει μονάδες από την ανατολική Ουκρανία και να ανακουφίσει την πίεση στην πολιορκημένη ουκρανική άμυνα εκεί, και εν μέρει ως μια προσπάθεια βελτίωσης των πιθανοτήτων της Ουκρανίας για ειρηνευτική διευθέτηση.

Ρωσική εισβολή βόρεια του Χάρκοβο

Στις αρχές Μαΐου 2024, οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τα διεθνή σύνορα στα βόρεια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο. Αρκετά χωριά καταλήφθηκαν και χιλιάδες πολίτες τράπηκαν σε φυγή.

Η κύρια επίθεση της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, αλλά αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές χερσαίες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου και επέκτεινε περαιτέρω την άμυνα της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας.

Χάρτης που δείχνει τις ρωσικές προόδους κοντά στο Χάρκοβο.

Η ρωσική ώθηση έλαβε χώρα στο τέλος μιας τετράμηνης περιόδου όταν οι ΗΠΑ δεν προμήθευαν όπλα στην Ουκρανία, λόγω αδιεξόδου στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το ζήτημα επιλύθηκε τελικά στα τέλη Απριλίου, όταν οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή πυραύλων, πυροβολικού και συστημάτων αεράμυνας στον ουκρανικό στρατό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις τελικά παρέμειναν σταθερές και παρόλο που η πόλη του Χάρκοβο έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από βόμβες ολίσθησης που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, παραμένει πέρα ​​από την εμβέλεια του ρωσικού πυροβολικού.

Η Ρωσία προχωρά στα ανατολικά

Η εισβολή βόρεια του Χάρκοβο βρισκόταν σε κάποια απόσταση από την κύρια γραμμή του μετώπου στα ανατολικά, όπου η Ρωσία συνέχισε τις επιθετικές της επιχειρήσεις και προχωρά προς τα εμπρός από τον Οκτώβριο του 2023.

Η ανατολική Ουκρανία αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης από το 2014, όταν μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις των περιοχών του ανατολικού Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Χάρτης που δείχνει την πρώτη γραμμή στα ανατολικά

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ρωσίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και έχει δείξει προθυμία να ρίξει στρατιώτες στις ουκρανικές θέσεις για να κερδίσει λίγα μέτρα τη φορά.

Περίπου 1.200 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, ελπίζοντας να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξαντλημένων στρατευμάτων της πρώτης γραμμής, η Ουκρανία μείωσε το ελάχιστο όριο ηλικίας για στρατολόγηση από 27 σε 25.

Η Ρωσία πέτυχε μια αξιοσημείωτη επιτυχία στην πόλη Avdiivka, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν τον Φεβρουάριο μετά από μήνες μαχών.

Σηματοδότησε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη γραμμή του μετώπου μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων (620 μίλια) από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την κοντινή πόλη Bakhmut τον Μάιο του 2023.

Χάρτης που δείχνει τις ρωσικές προόδους γύρω από την Avdiivka

Εάν μια ουκρανική αντεπίθεση ήταν επιτυχής, η Avdiivka είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει πύλη για την Ουκρανία για να φτάσει στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντόνετσκ, αλλά αυτή η ευκαιρία έχει πλέον παρέλθει.

Σχεδόν όλος ο προπολεμικός πληθυσμός της Avdiivka με περισσότερους από 30.000 ανθρώπους έχει φύγει και η ίδια η πόλη έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα ό,τι έχει απομείνει και συνεχίζουν να σπρώχνουν προς τα δυτικά, με το βλέμμα τους στις πόλεις Pokrovsk που ελέγχονται από την Ουκρανία και βορειότερα στο Chasiv Yar, το οποίο βρίσκεται σε ψηλό έδαφος περίπου 10 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut.

Οι περιοχές γύρω από το Bakhmut παραμένουν σημείο ανάφλεξης και έχουν υποστεί μερικές από τις σκληρότερες μάχες του πολέμου.

Αν και η Ουκρανία κέρδισε κάποιο έδαφος στις γύρω περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει από τότε γύρω από την πόλη.

Χάρτης που δείχνει τις ρωσικές προόδους γύρω από το Bakhmut

Δυόμιση χρόνια μάχης

Η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε με δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία πριν τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα κινήθηκαν γρήγορα και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της Ουκρανίας και είχαν προχωρήσει στα προάστια του Κιέβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν το Χάρκοβο και είχαν καταλάβει εδάφη στα ανατολικά και νότια μέχρι τη Χερσώνα και περικύκλωσαν το λιμάνι της Μαριούπολης.

Τέσσερις χάρτες που δείχνουν πώς έχει αλλάξει η κατάσταση στο έδαφος από την εισβολή της Ρωσίας.

Αλλά χτύπησαν πολύ ισχυρή ουκρανική αντίσταση σχεδόν παντού και αντιμετώπισαν σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα με ανεπαρκή κίνητρα υπέφεραν από ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και πυρομαχικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έσπευσαν επίσης να αναπτύξουν όπλα από τη Δύση, όπως το αντιαρματικό σύστημα Nlaw, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό ενάντια στη ρωσική προέλαση.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, η εικόνα είχε αλλάξει δραματικά και, έχοντας αποτύχει να καταλάβει το Κίεβο, η Ρωσία αποσύρθηκε εντελώς από τον Βορρά. Τον επόμενο μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη νότια πόλη Χερσώνα.

Από τότε, η μάχη διεξάγεται κυρίως στα ανατολικά της Ουκρανίας με τις ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν σιγά-σιγά έδαφος για πολλούς μήνες, ενώ χάνουν τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες - και πιθανώς πολλούς περισσότερους.

Από τους Dominic Bailey, Mike Hills, Paul Sargeant, Tural Ahmedzade, Chris Clayton, Kady Wardell, Mark Bryson, Sana Dionysiou, Gerry Fletcher, Kate Gaynor, Filipa Silverio και Erwan Rivault

γραμμή

Σχετικά με αυτούς τους χάρτες

Για να υποδείξουμε ποια μέρη της Ουκρανίας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, χρησιμοποιούμε καθημερινές αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με το Πρόγραμμα Κρίσιμων Απειλών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας . Για να δείξουμε βασικούς τομείς όπου σημειώνονται πρόοδοι, χρησιμοποιούμε επίσης ενημερώσεις από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και την έρευνα του BBC.

Η κατάσταση στην Ουκρανία κινείται συχνά γρήγορα και είναι πιθανό να υπάρξουν στιγμές που υπήρξαν αλλαγές που δεν αντικατοπτρίζονται στους χάρτες.


https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»