Επτά από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού – ως έργα κλασικής τέχνης

Κέλι Γκρόβιερ
Η AP Simone Biles στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 (Πιστωτική: AP)AP

Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι πλησιάζουν στο τέλος τους, το BBC συγκεντρώνει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους Αγώνες – και αποκαλύπτει τις ομοιότητές τους με ιστορικά έργα τέχνης.

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ήδη ένα τέταρτο της χιλιετίας, όταν, το 530 π.Χ., ένας ανώνυμος Έλληνας καλλιτέχνης, γνωστός σήμερα ως «The Running Man Painter», στόλισε το σώμα μιας πήλινης κανάτας με ένα παιχνιδιάρικο πορτρέτο ενός μυώδους μαραθωνιστή στο πλήρες σπριντ.

Κρεμασμένη στο μέσο του διασκελισμού στην κυλινδρική επιφάνεια του αγγείου, η αξέχαστη ελαστικότητα της μορφής και η σωματική διάπλαση του στόλου μας θυμίζουν ότι, από την αρχαιότητα, η αθλητική εκφραστικότητα και η καλλιτεχνική έκφραση προσπαθούσαν να συμβαδίζουν μεταξύ τους. Η γραμμή μεταξύ τέχνης και αθλητισμού είναι θολή.

Μέχρι σήμερα, οι εντυπωσιακές φωτογραφίες εξαιρετικών ολυμπιακών στιγμών που γίνονται viral αντηχούν τόσο δυνατά, εν μέρει επειδή ανακαλούν και ενισχύουν εμβληματικές εικόνες από την ιστορία της οπτικής κουλτούρας που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της συνείδησής μας. Έχουμε δει αυτά τα στοιχεία στο παρελθόν – μόνο τώρα, είναι αληθινά. Αυτό που ακολουθεί είναι μια επιμελημένη συλλογή μερικών από τις πιο αξέχαστες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, δίπλα-δίπλα με τους πίνακες, τα σχέδια και τα γλυπτά των οποίων το περίγραμμα αντηχούν.

Divers/Magritte's Golconda

Reuters Ο Άντονι Χάρντινγκ και ο Τζακ Λάουχερ από τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του τελικού συγχρονισμένης κατάδυσης εφαλτηρίου ανδρών 3 μέτρων (Σύστημα: Reuters)Reuters
Ο Άντονι Χάρντινγκ και ο Τζακ Λάουχερ από τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του τελικού συγχρονισμένης κατάδυσης εφαλτηρίου ανδρών 3 μέτρων (Σύστημα: Reuters)
The Menil Collection/ C Herscovici/ ADAGP, Παρίσι και DACS, Λονδίνο 2024 Golconda (1953) του René Magritte (Σύλλογος: The Menil Collection/ C Herscovici/ ADAGP, Παρίσι και DACS, Λονδίνο 2024)The Menil Collection/ C Herscovici/ ADAGP, Παρίσι και DACS, Λονδίνο 2024
Golconda (1953) από τον René Magritte (Σύλλογος: The Menil Collection/ C Herscovici/ ADAGP, Παρίσι και DACS, Λονδίνο 2024)

Ο χορογραφημένος καταρράκτης παράλληλων βυθιζόμενων σωμάτων σε μια φωτογραφία των Βρετανών Anthony Harding και Jack Laugher, οι οποίοι διαγωνίζονται στις 2 Αυγούστου στον τελικό καταδύσεων με εφαλτήριο ανδρών συγχρονισμένης 3m, θόλωσε με τόλμη τη σάρκα των δυτών που έπεφταν σε μια στατική ορμή μπλε ομίχλης. Η σουρεαλιστική αίσθηση της ανθρωπομορφοποιημένης βροχής θυμίζει το παγωμένο ντους του Βέλγου σουρεαλιστή Ρενέ Μαγκρίτ με άντρες με καπέλο μπόουλινγκ στον πίνακα του Golconda, που φαίνεται επίσης να αψηφά τη βαρύτητα της λογικής και τη λογική της βαρύτητας.

Κολυμβητές/Pollack's Blue Pole

Η Natalie Van Coevorden της AP Australia, στο κέντρο, αγωνίζεται στο σκέλος κολύμβησης του ατομικού διαγωνισμού τριάθλου γυναικών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 (Προσφορά: AP)AP
Η Natalie Van Coevorden από την Αυστραλία, στο κέντρο, διαγωνίζεται στο σκέλος κολύμβησης του ατομικού διαγωνισμού τριάθλου γυναικών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 (Προσφορά: AP)
Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας © The Pollock-Krasner Foundation ARS και DACS Blue Poles (1952) από τον Jackson Pollock (Πίστωση: Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας © The Pollock-Krasner Foundation ARS and DACS)Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας © The Pollock-Krasner Foundation ARS και DACS
Blue Poles (1952) από τον Jackson Pollock (Πιστωτική: Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας © The Pollock-Krasner Foundation ARS και DACS)

Μια εναέρια φωτογραφία του πολύχρωμου χάους του αφρού και των σπασμένων άκρων που δημιουργήθηκε όταν οι αθλήτριες αγωνίστηκαν στο σκέλος κολύμβησης του ατομικού τριάθλου γυναικών στις 31 Ιουλίου φαινόταν μια γιορτή αταξίας. Κάποιος πρέπει να εξετάσει εξονυχιστικά την ταραχώδη ταπετσαρία του νερού και των τατουάζ για να διακρίνει το αποσπασματικό σχήμα ενός χεριού εδώ ή ενός ποδιού εκεί, καθώς ο έξαλλος αναβρασμός των μυών απειλεί να ανατρέψει τις αισθήσεις μας. Η ασταθής επιφάνεια θυμίζει τη μαγευτική μίζα της πεταμένης και στραγγισμένης χρωστικής ουσίας στον πίνακα του αμερικανού καλλιτέχνη Τζάκσον Πόλοκ Blue Poles – ένας καμβάς που κρύβει, κάτω από το έντονο κουβάρι πιτσιλιών, θραύσματα σπασμένου γυαλιού και τα ματωμένα ίχνη του καλλιτέχνη, που λέγεται να έχει περπατήσει κατά μήκος του έργου ενώ ήταν ακόμα υγρό.

Gabriel Medina/Garofalo's Ανάληψη του Χριστού

Getty Images Ο Gabriel Medina της Βραζιλίας αντιδρά μετά από ένα μεγάλο κύμα στον 5ο γύρο του τρίτου γύρου σέρφινγκ ανδρών στο Teahupo'o κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 (Σύστημα: Getty Images)Getty Images
Ο Βραζιλιάνος Γκάμπριελ Μεντίνα αντιδρά μετά από ένα μεγάλο κύμα στον 5ο γύρο του τρίτου γύρου σέρφινγκ ανδρών στο Teahupo'o κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 (Σύστημα: Getty Images)
Alamy Ανάληψη του Χριστού (1510-20) από Garofalo (Credit: Alamy)Alamy
Ανάληψη του Χριστού (1510-20) από τον Γαρόφαλο (Προσφορά: Alamy)

Η εξαιρετικά ιογενής φωτογραφία του Gabriel Medina της Βραζιλίας να επιπλέει προς τον παράδεισο μετά την αντιμετώπιση ενός τεράστιου κύματος στα ανοιχτά της Γαλλικής Πολυνησιακής νήσου Ταϊτή στον τρίτο γύρο των αγώνων σερφ ανδρών στις 29 Ιουλίου, υπενθύμισε αμέτρητες θρησκευτικές αναπαραστάσεις μυστικιστικής ανάτασης. Αυτό που φαινόταν να επισφραγίζει την εκπληκτική συγχρονικότητα της κοσμικής πόζας με την πνευματική ανάβαση ήταν το ανασηκωμένο δεξί χέρι του Μεδίνα και η ώθηση του δείκτη του, δείχνοντας ακριβώς εκεί που φαινόταν να κατευθύνεται το σώμα και η ψυχή του.

Τρίαθλο/Ραφαέλλο's Spozalizio

Reuters Οι Hayden Wilde, Alex Yee, Pierre Le Corre και Joao Batista στη γραμμή τερματισμού του ατομικού τριάθλου ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 (Σύστημα: Reuters)Reuters
Οι Hayden Wilde, Alex Yee, Pierre Le Corre και Joao Batista στη γραμμή τερματισμού του ατομικού τριάθλου ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 (Σύστημα: Reuters)
Pinacoteca Brera The Marriage of the Virgin (1504) by Raphael (Credit: Pinacoteca Brera)Pinacoteca Brera
The Marriage of the Virgin (1504) του Ραφαήλ (Προσφορά: Pinacoteca Brera)

Ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X (πρώην Twitter) στις 31 Ιουλίου από έναν ομοϊδεάτη χρήστη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης κέντρισε το ενδιαφέρον του Διαδικτύου, προσελκύοντας περισσότερες από 5 εκατομμύρια προβολές. Κάτω από ένα τηλεοπτικό στιγμιότυπο, η @EmmaTurnerBA ομολόγησε ότι «είχε εμμονή με τη γραμμή τερματισμού στο τρίαθλο ανδρών, είναι σαν ένα αναγεννησιακό κομμάτι». Ακριβώς ποιος καμβάς έφερε στο νου αυτά τα διάφορα χρονογράφημα γονατίσματος, κατάρρευσης, αγκαλιάς και περιπλάνησης δεν ήταν ξεκάθαρο. Ένας Βερονέζος, ίσως; Ένας Μποτιτσέλι; Ή ίσως δεν είναι οι στριμωγμοί του μυαλού και των μυών που ταιριάζουν με κάποιον συγκεκριμένο πίνακα, αλλά το υπέροχο καδράρισμα της βαρυσήμαντης σκηνής – πώς τραβάει το μάτι μας, σε στυλ Ραφαήλ, στο μεγαλείο ενός αστραφτερού παλατιού στο βάθος.

Boxers/Γλυπτό του Mahonri Young

Ο Ισπανός Enmanuel Reyes Pla της Getty Images χτυπιέται από τον Βέλγο Victor Schelstraete στον προημιτελικό πυγμαχία 92 κιλών ανδρών (Σύστημα: Getty Images)Getty Images
Ο Ισπανός Enmanuel Reyes Pla χτυπιέται από τον Βέλγο Victor Schelstraete στον προημιτελικό πυγμαχία 92 κιλών ανδρών (Σύστημα: Getty Images)
Smithsonian American Museum Modern Art Right to the Jaw (1926) του Mahonri M Young (Πιστωτική: Smithsonian American Museum Modern Art)Smithsonian American Museum Modern Art
Right to the Jaw (1926) του Mahonri M Young (Προσφορά: Smithsonian American Museum Modern Art)

Είναι το ανησυχητικό μήκος του επιταχυνόμενου βραχίονα, που πετάει μέσα από τα δεξιά και σημειώνεται από ένα κόκκινο-κόκκινο γάντι που είναι τόσο εντυπωσιακό. Η φωτογραφία, που αποτυπώνει την αποσύνδεση μεταξύ των ματιών του Ισπανού Enmanuel Reyes, ο οποίος βλέπει τη γροθιά του Βέλγου Victor Schelstraete να έρχεται, και την αδυναμία του σώματός του να σταματήσει το βάναυσο χτύπημα, είναι συγκλονιστική. Πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο αμερικανός γλύπτης Mahonri Young βρέθηκε γαντζωμένος σε ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1926 από παρόμοια άγκιστρα, τα οποία μετέφρασε σε περίφημα χάλκινα γλυπτά των βραβευθέντων. Το ακλόνητο άγαλμά του Right to the Jaw είναι ακριβώς στο σημείο.

Anthony Jeanjean/Άνθρωπος που πέφτει από τον ουρανό

Ο Γάλλος αναβάτης της BMX του Alamy, Anthony Jeanjean, εκτελεί ένα κόλπο μπροστά από τον Οβελίσκο του Λούξορ στην Place de Concorde κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (Credit: Alamy)Alamy
Ο Γάλλος αναβάτης της BMX, Anthony Jeanjean, εκτελεί ένα κόλπο μπροστά από τον Οβελίσκο του Λούξορ στην Place de Concorde κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού (Credit: Alamy)
The National Gallery of Art Man Falling from the Sky (1600-1699) από έναν Φλαμανδό καλλιτέχνη του 17ου αιώνα (Credit: The National Gallery of Art)Η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης
Άνθρωπος που πέφτει από τον ουρανό (1600-1699) από έναν Φλαμανδό καλλιτέχνη του 17ου αιώνα (Credit: The National Gallery of Art)

Η λεπτυνόμενη κορυφή του οβελίσκου που υψώνεται πίσω από τον Γάλλο ποδηλάτη Anthony Jeanjean, που καταγράφηκε στον αέρα καθώς αγωνίζεται στα γεγονότα BMX Freestyle στις 31 Ιουλίου, μπορεί να δείχνει προς τα πάνω, αλλά όλοι ξέρουμε ποια κατεύθυνση θα τον παρασύρει τελικά η βαρύτητα. Όσο επικίνδυνη κι αν είναι, η έλλειψη βαρύτητας του Jeanjean είναι συναρπαστική. Η συναρπαστική φωτογραφία θυμίζει την ατελείωτη πτώση μιας φιγούρας σε ένα έργο του 17ου αιώνα σε χαρτί ενός άγνωστου Φλαμανδού καλλιτέχνη, με τίτλο Man Falling from the Sky. Το πώς ακριβώς η απειλούμενη φιγούρα οδήγησε προς την υπερυψωμένη κούρνια του δεν είναι αμέσως εμφανές. Όπως ο Jeanjean, όπως εμείς, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να κάνει πετάλι.

Simone Biles/Edmund Thomas Parris's Flying Figure

Η AP Simone Biles κάνει γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 (Προσφορά: AP)AP
Η Simone Biles κάνει γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 (Προσφορά: AP)
National Galleries Scotland A Flying Figure (1793-1873) από τον Edmund Thomas Parris (Πίστωση: National Galleries Scotland)Εθνική Πινακοθήκη Σκωτίας
Μια Ιπτάμενη Φιγούρα (1793-1873) του Έντμουντ Τόμας Πάρις (Προσφορά: Εθνικές Γκαλερί Σκωτίας)

Το στιγμιότυπο σε κλάσματα δευτερολέπτου της αμερικανίδας γυμνάστριας Σιμόν Μπάιλς – που σφίγγει οριζόντια στον αέρα καθώς παίζει στο πάτωμα κατά τη διάρκεια των τελικών της γυναικείας καλλιτεχνικής ομάδας στις 30 Ιουλίου – μοιάζει με στιγμιότυπο από ταινία υπερήρωων. Αυτή είναι η χάρη της θεάς και θα μπορούσε κανείς εύκολα να επικαλεστεί την αιωρούμενη κομψότητα οποιουδήποτε αριθμού κλασικών αναπαραστάσεων φτερωτών μορφών, από την Ίσιδα έως την Άρτεμη, την Αφροδίτη έως τη Νίκη, για να πετάξει στα ύψη δίπλα στον Biles. Ή ίσως η φευγαλέα πτήση μιας ανώνυμης θηλυκής ιπτάμενης, που μαγεύεται σε αιώνια αιώρηση από μερικές εύθραυστες γραμμές μολυβιού από τον Λονδρέζο καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Edmund Thomas Parris, κάνει το καλύτερο - η εξαίσια απλότητά της υποκρύπτει τη λαμπρότητά της.

https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»