Ελλάδα κατά Τουρκίας: Ποιος κερδίζει στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα;



Του Ζαφείρη Χατζηδήμου

Όλα ξεκίνησαν της περασμένη Δευτέρα με την ελληνική πλευρά να κάνει το αυτονόητο και νόμιμο. Εβγαλε οδηγία προς Ναυτιλομένους, την περίφημη NAVTEX, για έρευνες στο βυθό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Για το λόγο αυτό ένα ειδικό πλοίο για τέτοιες έρευνες από την Ιταλία, το Levoli, ξεκίνησε για να καταγράψει τη γεωλογική διαμόρφωση του βυθού και τα ρεύματα. Στόχος είναι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου. Όλα καλά έως εδώ.

Και ξαφνικά, το τουρκικό ναυτικό εκδίδει αντι-ΝAVTEX ότι το εν λόγω ερευνητικό πλοίο πάει να κάνει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της… Τουρκίας! Και ποια ήταν η αιτιολογία των Τούρκων; Πως η περιοχή που ανήγγειλε η Ελλάδα ορίζοντάς την ως ερευνητική ζώνη βρισκόταν εν μέρει εντός της ζώνης θαλάσσιας δικαιοδοσίας που είχε υπογράψει με τη Λιβύη το 2020! Και οι βαθμοί στο θερμόμετρο της έντασης άρχισαν να αυξάνονται επικίνδυνα.

Στην θαλάσσια περιοχή σπεύδουν 5 πλοία του τουρκικού ναυτικού και παράλληλα η Ελλάδα στέλνει 2 πλοία του δικού της πολεμικού ναυτικού. Μια μεγάλη ένταση ήταν προ των θυρών. Τελικά αφού άναψαν τα κόκκινα τηλέφωνα όπως φαίνεται η Ελλάδα έκανε πίσω ανακαλώντας το ιταλικό πλοίο και οι Tούρκοι πήραν πίσω τα πολεμικά τους πλοία και σε επίσημη ανακοίνωσή τους ευχαρίστησαν την Ελλάδα για την υποχώρηση της. Εγραψαν χαρακτηριστικά: «…Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους…»

Αυτό ήταν μια καθ’ όλα υποχωρητική κίνηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης η οποία αντί να υπερασπίσει τα απολύτως νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας,  έκανε πίσω για να μη διαταράξει τα ήρεμα νερά που βλέπει μόνο εκείνη στην περιοχή…
Το μεγάλο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας βγήκε ξανά στην επιφάνεια εν μέσω θέρους και μέσα σε μερικές ώρες έγινε… σκόπελος.
Γιατί όμως η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε τέτοια αντιπαράθεση αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα;
Γιατί οι δύο χώρες δεν πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν το πρόβλημα;
Ποιος θα βγει κερδισμένος και ποιος χαμένος σε μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο;

Ο δρόμος προς το ICJ

Η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Η επίλυση αυτής της διαφοράς μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (International Court of Justice – ICJ) απαιτεί λεπτομερή ανάλυση των νομικών πλαισίων, των διεθνών συμβάσεων, της νομολογίας και των γεωγραφικών συνθηκών.
Η Ελλάδα και ορθώς – υποστηρίζει ότι όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σύμφωνα με τις διατάξεις της UNCLOS. Αυτό περιλαμβάνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, που βρίσκεται κοντά στις τουρκικές ακτές.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και ένα παράγοντα που ίσως να είναι και ο σημαντικότερος όλων: Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και γεωπολιτικό. Οι περιοχές αυτές είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εκμετάλλευση αυτών των πόρων μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία και οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, αλλά και να αυξήσει την γεωπολιτική τους επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει το επίκεντρο των ενεργειακών και γεωπολιτικών παιχνιδιών μεγάλων δυνάμεων, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσία και οι στρατηγικοί στόχοι αυτών των δυνάμεων περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Νομικό Πλαίσιο

Τι ορίζει η  Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea – UNCLOS) γνωστή και ως η «Συνθήκη του Montego Bay». Η UNCLOS, που υιοθετήθηκε το 1982 και τέθηκε σε ισχύ το 1994, αποτελεί το βασικό νομικό πλαίσιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα έχει υπογράψει και επικυρώσει την UNCLOS, ενώ η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Παρόλα αυτά, πολλές διατάξεις της UNCLOS θεωρούνται μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου, δεσμεύοντας έτσι και μη συμβαλλόμενα μέρη.

Υφαλοκρηπίδα
Το άρθρο 76 της UNCLOS ορίζει την υφαλοκρηπίδα ως το υποθαλάσσιο έδαφος που εκτείνεται πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη έως τα 200 ναυτικά μίλια ή μέχρι το φυσικό όριο της υφαλοκρηπίδας. Τα άρθρα 77 και 121 αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην υφαλοκρηπίδα, καθώς και τα δικαιώματα των νησιών στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

ΑΟΖ
Η ΑΟΖ, όπως ορίζεται στα άρθρα 55-75 της UNCLOS, εκτείνεται έως τα 200 ναυτικά μίλια από την ακτή ενός κράτους. Στην ΑΟΖ, το κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τόσο ζώντων όσο και μη ζώντων.
Η διεθνής νομολογία υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της Ελλάδας. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) και το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) έχουν εκδώσει αποφάσεις που αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σημαντικές Αποφάσεις και τι σημαίνουν για την Ελλάδα

Απόφαση: Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πρέπει να βασίζεται στην αρχή της ίσης απόστασης (μέση γραμμή), εκτός αν υπάρχουν ειδικές περιστάσεις που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση.

Σημασία για την Ελλάδα
Η απόφαση αυτή ενισχύει τη θέση της Ελλάδας για τη χρήση της μέσης γραμμής στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Στοιχεία Υπόθεσης
Διάδικοι: Ελλάδα, Τουρκία

Απόφαση: Το ICJ δεν εξέδωσε τελική απόφαση για την οριοθέτηση, αλλά αναγνώρισε την ανάγκη για αμοιβαία συμφωνία και τη χρήση του διεθνούς δικαίου ως βάση για την επίλυση διαφορών.

Σημασία για την Ελλάδα
Η απόφαση αναδεικνύει τη σημασία των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας για την προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοσία.

Διάδικοι: Κατάρ, Μπαχρέιν

Απόφαση: Το ICJ χρησιμοποίησε την αρχή της μέσης γραμμής για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, λαμβάνοντας υπόψη γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και ιστορικά δικαιώματα.

Σημασία για την Ελλάδα
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη σημασία της μέσης γραμμής και της συνεκτίμησης γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, ενισχύοντας τα επιχειρήματα της Ελλάδας για την οριοθέτηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στοιχεία Υπόθεσης
Διάδικοι: Ρουμανία, Ουκρανία

Απόφαση: Η οριοθέτηση πρέπει να γίνεται με βάση τη μέση γραμμή, λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Ειδικές περιστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε προσαρμογές.

Σημασία για την Ελλάδα
Η απόφαση υποστηρίζει τη χρήση της μέσης γραμμής και την προσαρμογή σε ειδικές περιστάσεις, παρέχοντας ένα πρότυπο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Είναι πασιφανές ότι η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης παρέχει μια σαφή βάση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με τη χρήση της μέσης γραμμής και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των νησιών. Αν η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας φτάσει στο ICJ, η Ελλάδα έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα, υποστηριζόμενα από προηγούμενες αποφάσεις του Δικαστηρίου.
Η Τουρκία, αν και προωθεί την αρχή της αναλογικότητας και της αιτιολόγησής της ότι το ηπειρωτικό κράτος υπερισχύει σε επήρεια από ένα νησί, θα δυσκολευτεί να υπερισχύσει έναντι της νομολογίας που ευνοεί τη θέση της Ελλάδας.
Η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των ειδικών συνθηκών και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, αλλά η συνολική νομική βάση υποστηρίζει τα επιχειρήματα της Ελλάδας για την οριοθέτηση με βάση τη μέση γραμμή και τα δικαιώματα των νησιών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»