Ταϊλανδικό δικαστήριο απέλυσε τον πρωθυπουργό για παραβίαση του συντάγματος

Η Srettha Thavisin έγινε πρωθυπουργός μόλις τον περασμένο Αύγουστο

Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απέλυσε τον πρωθυπουργό Srettha Thavisin επειδή διόρισε στο υπουργικό του συμβούλιο έναν πρώην δικηγόρο που κάποτε φυλακίστηκε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο κ. Srettha είχε παραβιάσει τους «κανόνες δεοντολογίας» με «την επίδειξη προκλητικής συμπεριφοράς».

Ο 62χρονος Srettha, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από ένα χρόνο, είναι ο τρίτος πρωθυπουργός μέσα σε 16 χρόνια που απομακρύνεται από το ίδιο δικαστήριο.

Θα αντικατασταθεί από προσωρινό αρχηγό μέχρι να συγκληθεί το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό.

"Είμαι σίγουρος για την ειλικρίνειά μου... Λυπάμαι, αλλά δεν λέω ότι διαφωνώ με την απόφαση", είπε σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την απόφαση. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Η απόλυση του κ. Srettha σημαίνει ότι έχει πλέον ακολουθήσει το δρόμο τόσων άλλων κομμάτων και διοικήσεων στην Ταϊλάνδη – που έπεσαν από τη δυσανάλογη εξουσία του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.

Η πολιτική στην Ταϊλάνδη δεν είναι γνωστή για την ηθική της. Η δωροδοκία είναι συνηθισμένη και οι υπουργοί με πιο σοβαρές καταδίκες είχαν επιτραπεί να υπηρετήσουν στο παρελθόν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ταϊλάνδη θα το δουν αυτό ως μια πολιτική ετυμηγορία, αν και ποιος ακριβώς το πίεσε δεν είναι ακόμη σαφές.

Τον Μάιο το δικαστήριο είχε αποδεχθεί μια αναφορά που κατέθεσαν περίπου 40 γερουσιαστές ζητώντας την απομάκρυνση του πρωθυπουργού από τη θέση του σχετικά με τον διορισμό του Pichit Chuenban - ο οποίος είχε προηγουμένως καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση για απόπειρα δωροδοκίας.

Την Τετάρτη, πέντε από τους εννέα δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο κ. Srettha είχε πράγματι παραβιάσει την ηθική του γραφείου του διορίζοντας έναν δικηγόρο που είχε ποινική καταδίκη στο υπουργικό συμβούλιο του, παρά το γεγονός ότι παραιτήθηκε μετά από μόλις 19 ημέρες.

Η ψηφοφορία για νέο πρωθυπουργό θα περιλαμβάνει πολλές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ενώ η Ταϊλάνδη αγωνίζεται να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία της.

Οι ελπίδες ότι η χώρα έθετε τώρα την πολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων που την έχουν κλονίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν αποδειχθεί πρόωρες.

Ο κ. Srettha έγινε πρωθυπουργός μόλις τον περασμένο Αύγουστο, δίνοντας τέλος σε εννέα χρόνια στρατιωτικής κυριαρχίας στην Ταϊλάνδη.

Ο διορισμός του ήταν επίσης το αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας που πάγωσε το νεαρό, μεταρρυθμιστικό κόμμα Move Forward, το οποίο είχε κερδίσει τις περισσότερες έδρες και ψήφους στις περσινές γενικές εκλογές.

Ήταν μια εκπληκτική νίκη που δημιούργησε ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα για την Ταϊλάνδη, αλλά το Move Forward εμποδίστηκε να σχηματίσει κυβέρνηση από τη γερουσία που είχε διορίσει ο στρατός.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος νικητής των εκλογών Pheu Thai έκλεισε στη συνέχεια μια συμφωνία με άλλα συντηρητικά κόμματα για να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς το Move Forward - και ο κ. Srettha βρέθηκε στο τιμόνι.

Την περασμένη εβδομάδα, το συνταγματικό δικαστήριο διέλυσε το κόμμα Move Forward για αντισυνταγματικές προεκλογικές υποσχέσεις και απαγόρευσε 11 ηγέτες κομμάτων από την πολιτική για 10 χρόνια.

https://www.bbc.com/news/articles/c98415kzxy9o

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»