Κορίτσι ανακαλύπτει ίχνη δεινοσαύρων στον περίπατο στην παραλία

Το BBC Tegan κοιτάζει το αποτύπωμα δεινοσαύρου που ανακάλυψε σε μια παραλία της Νότιας Ουαλίας κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με τη μαμά τηςBBC
«Απλώς ήμασταν έξω ψάχνοντας να δούμε τι θα μπορούσαμε να βρούμε, δεν πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε τίποτα», λέει ο Tegan, στην παραλία όπου έγινε η ανακάλυψη.

Όταν η 10χρονη Tegan πήγε για μια καλοκαιρινή βόλτα στην παραλία με τη μαμά της, δεν είχε ιδέα ότι στην πραγματικότητα θα περπατούσαν στα χνάρια των δεινοσαύρων.

Η μαθήτρια εντόπισε πέντε τεράστια ίχνη που οι ειδικοί των δεινοσαύρων πιστεύουν ότι είναι το σημάδι μιας καμελοτίας που υπήρχε εκεί πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι τα ίχνη, τα οποία απέχουν μεταξύ τους έως και 75 εκατοστά (30 ίντσες), έγιναν από ένα τεράστιο φυτοφάγο από την ύστερη τριασική περίοδο και τώρα γίνονται προσπάθειες για την επαλήθευση τους.

Η Tegan και η μαμά Claire έχουν ενημερωθεί από την επιμελήτρια παλαιοντολογίας του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας ότι είναι "αρκετά σίγουρη ότι πρόκειται για γνήσια αποτυπώματα δεινοσαύρων".

House 7 Creative Ένα εναέριο στιγμιότυπο με τα ίχνη που βρέθηκε ο Tegan σε μια παραλία κοντά στο Penarth στη νότια ΟυαλίαHouse 7 Creative
Το εναέριο στιγμιότυπο των πατημάτων που βρήκε ο Tegan δείχνει στους ειδικούς το πιθανό σχέδιο βηματισμού του δεινοσαύρου σε αυτό το σημείο πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια

"Έχουμε πέντε ίχνη και μιλάμε για μισό έως τρία τέταρτα του μέτρου μεταξύ του καθενός", είπε η Σίντι Χάουελς στο πρόγραμμα Our Lives του BBC .

«Αυτά τα ίχνη είναι τόσο μεγάλα, που θα έπρεπε να είναι ένας τύπος δεινοσαύρου που ονομάζεται σαυροποδόμορφα».

Η ανακάλυψη του τέρατος της Τέγκαν ήταν στη νότια ακτή της Ουαλίας, κοντά στο σημείο που ζούσε η μαμά της.

«Ήταν τόσο δροσερό και συναρπαστικό», είπε ο Tegan, ο οποίος είχε ταξιδέψει από το Pontardawe κοντά στο Swansea στην Vale of Glamorgan αναζητώντας απολιθώματα.

«Απλώς ήμασταν έξω ψάχνοντας να δούμε τι θα μπορούσαμε να βρούμε, δεν πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε τίποτα.

«Βρήκαμε ότι αυτές ήταν μεγάλες τρύπες που έμοιαζαν με ίχνη δεινοσαύρων, οπότε η μαμά τράβηξε μερικές φωτογραφίες, έστειλε email στο μουσείο και ήταν από έναν δεινόσαυρο με μακρύ λαιμό».

Η Κλερ έστειλε email στη Σίντι λίγες μέρες μετά το εύρημα στην κόκκινη λάσπη στο Lavernock Point μεταξύ του Κάρντιφ και του Μπάρι σε ένα τμήμα της ακτής Glamorgan Heritage που είναι γνωστό ότι είναι ένα προϊστορικό hotspot.

Ο Tegan και η μαμά Claire ψάχνουν για ίχνη δεινοσαύρων στην παραλία Lavernock Point στη νότια Ουαλία
«Ήταν τόσο ωραίο και συναρπαστικό», λέει η Tegan, με τη μαμά της Claire

Η Cindy, η επί 40 χρόνια εμπειρογνώμονας για τους δεινόσαυρους σε αυτό το μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι αυτό που την έπεισε ότι ήταν γνήσιοι ήταν το σταθερό μοτίβο βημάτων.

"Αν ήταν τυχαίες τρύπες, θα ήμασταν επιφυλακτικοί, αλλά επειδή έχουμε ένα αριστερό πόδι, ένα δεξί πόδι και μετά ένα αριστερό και ένα άλλο δεξί... υπάρχει μια σταθερή απόσταση μεταξύ τους", είπε.

"Είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα - ο θόρυβος που ακούγεται όταν κάποιος επικοινωνεί μαζί μας με ένα συγκεκριμένο εύρημα δεινοσαύρων, είναι εκπληκτικό."

Η Claire απογοητεύτηκε ότι πιστεύουν ότι ήταν σωστό και έχει αναζωογονήσει την μικρότερη κόρη της κυνηγό dino.

«Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι περπατάτε στην ίδια παραλία που πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια ήταν εδώ ένα τεράστιο προϊστορικό ζώο», είπε.

«Μπορείτε να περάσετε μια ζωή ψάχνοντας για θησαυρούς δεινοσαύρων, οπότε είναι υπέροχο να συμβεί στον Tegan σε αυτή την ηλικία».

Τι είναι ένας δεινόσαυρος camelotia;

Το πιο πρόσφατο προϊστορικό εύρημα σε αυτό το τμήμα της ακτής είναι ένα αποτύπωμα από την οικογένεια των δεινοσαύρων σαυροπόδων - συμπεριλαμβανομένων των βραχιόσαυρων και διπλόδοκων, που διακρίνονται από τον πολύ μακρύ λαιμό, τη μακριά ουρά, το μεγάλο σώμα και το μικρό κεφάλι τους.

Η Cindy πιστεύει ότι το αποτύπωμα είναι από μια καμελοτία, που ζούσε σε μέρη της Ευρώπης.

Λίγα είναι γνωστά γι 'αυτούς - σε σύγκριση με όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για τον στεγόσαυρο, τους τρικεράτοπους και το πανίσχυρο T-rex - αλλά πιστεύεται ότι περπατούσαν στα μπροστινά πόδια και στα πίσω άκρα τους, ήταν φυτοφάγα και από την ύστερη τριασική περίοδο.

Getty Images Μια απεικόνιση ενός μασοσπονδύλου σε μια τρύπα ποτίσματοςGetty Images
Οι απεικονίσεις του πώς μπορεί να έμοιαζε μια καμελοτία είναι σπάνιες, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι έμοιαζε πολύ με τον μασοσπόνδυλο, που φαίνεται εδώ

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εκτυπώσεις έγιναν από έναν αρκετά μεγάλο, φυτοφάγο δεινόσαυρο, πρόσθεσε η Cindy.

«Ενώ δεν έχουμε οστά εδώ, οστά παρόμοιων δεινοσαύρων βρέθηκαν στην άλλη πλευρά του Καναλιού του Μπρίστολ.

«Μια καμελοτία θα είχε ύψος περίπου 3 μέτρα (4 πόδια), μήκος 4-5 μέτρα (13-16 πόδια) και είναι ένα πρώιμο σαυροπόδομο με σχετικά μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και περπατούσε με δύο πόδια, αλλά θα μπορούσε να περπατήσει και στα τέσσερα όταν βοσκούσε για φαγητό ."

Είναι η Ουαλία ένα hotspot εύρεσης δεινοσαύρων;

Η Cindy είναι αρκετά βέβαιη ότι «τα ίχνη του Tegan» συνδέονται με τα πρώτα αποτυπώματα δεινοσαύρων που βρέθηκαν στην Ουαλία το 1879 στο κοντινό Porthcawl.

Στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν οστά στο Cowbridge στην κοιλάδα του Glamorgan προτού βρεθούν περισσότερα ίχνη στο The Bendricks κοντά στο Barry and Sully - τώρα μια τοποθεσία με ιδιαίτερο επιστημονικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.

B.NICHOLLS Η εντύπωση ενός καλλιτέχνη για τον 201 εκατομμυρίων ετών Ουαλό δεινόσαυρο που έπεσε από ένα γκρεμό στην παραλία το 2014, όπου τα ίχνη του Tegan είναι - που επίσημα ονομάζεται Dracoraptor hanigani - ο «κλέφτης δράκων»B.NICHOLLS
Ο δεινόσαυρος 201 εκατομμυρίων ετών - dracoraptor hanigani, ή "κλέφτης δράκων" - "που έπεσε από ένα γκρεμό στην παραλία το 2014 όπου βρίσκονται τα ίχνη του Tegan

Ένας πλήρης σκελετός δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε το 2014 στην ίδια παραλία κοντά στο Πενάρθ όπου η Τέγκαν βρήκε τα ίχνη της - αν και επρόκειτο για μια δρακοράπτη 201 εκατομμυρίων ετών και μια κρεατοφαγική ξαδέρφη του Τ-ρεξ.

Η τετράχρονη Λίλι βρήκε ένα καλοδιατηρημένο αποτύπωμα δεινοσαύρου στο The Bendricks πριν από τρία χρόνια και τώρα ο Τέγκαν εντόπισε μερικούς άλλους ακριβώς κάτω από την ακτή.

«Είναι εκπληκτικό καθώς μέχρι πρόσφατα είχαμε τόσα λίγα ευρήματα δεινοσαύρων στην Ουαλία που δεν πιστεύαμε ότι είχαμε πολλά εμπόδια για τους δεινόσαυρους εδώ», είπε η Σίντι.

Amgueddfa Cymru Ένας χάρτης που δείχνει πολλές από τις ανακαλύψεις στη νότια ΟυαλίαAmgueddfa Cymru

«Τώρα παίρνουμε ένα αποτύπωμα ή ένα εύρημα οστών κάθε πέντε με έξι χρόνια και τώρα γνωρίζουμε ότι έχουμε μια συνεχή ακολουθία δεινοσαύρων που ζουν στην Ουαλία για περισσότερα από 15 εκατομμύρια χρόνια - είναι εκπληκτικό.

Η ομάδα της Νότιας Ουαλίας της Ένωσης Γεωλόγων, της οποίας η Σίντι είναι αντιπρόεδρος, πιστεύει ότι είναι «η καλύτερη τοποθεσία στη Βρετανία για ίχνη δεινοσαύρων, εκτός της τριασικής περιόδου».

Πώς ήταν η Ουαλία όταν περιπλανήθηκαν οι δεινόσαυροι;

Η Cindy είπε ότι η Ουαλία, της οποίας η γεωλογική ιστορία χρονολογείται πριν από 700 εκατομμύρια χρόνια, ήταν μια καυτή έρημος που υπόκειται σε ξαφνικές πλημμύρες όταν ο δεινόσαυρος που σχημάτισε τα ίχνη που βρήκε ο Tegan περιπλανήθηκε.

Ήταν πρόθυμη να αναλύσει γρήγορα τα αποτυπώματα καθώς το γνώριζε ως γνωστό σημείο για προϊστορικά ευρήματα.

«Οι βράχοι γύρω από αυτήν την περιοχή είναι τριασικοί βράχοι, που σχηματίστηκαν στις ερήμους και ξέρουμε ότι έχουμε ίχνη δεινοσαύρων σε αυτούς», πρόσθεσε η Σίντι.

«Πριν από περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια, η Ουαλία έμοιαζε με αυτό που κάνει τώρα η Μέση Ανατολή τόσο πολύ ζεστή, ξηρή με ερήμους, και η θάλασσα ήταν εκατοντάδες μίλια μακριά.

Amgueddfa Cymru Μια εντύπωση καλλιτέχνη για το πώς θα μπορούσε να ήταν η Ουαλία πριν από 220 εκατομμύρια χρόνιαAmgueddfa Cymru
Πώς πιστεύουν οι παλαιοντολόγοι μπορεί να φαινόταν η Ουαλία κατά την ύστερη τριασική περίοδο

«Αλλά η στάθμη της θάλασσας άρχισε να αλλάζει και οι ήπειροι να διαλύονται, να αμβλύνεται, η θάλασσα πλημμύριζε τις ερήμους και το περιβάλλον ήταν πιο ευνοϊκό για τους δεινόσαυρους.

«Τότε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, η Ουαλία ήταν σαν τη Μεσόγειο τώρα, με ρηχές, ζεστές τροπικές θάλασσες και μικρά νησιά».

Η Cindy έχει τώρα γράψει μια αναφορά για άλλους παλαιοντολόγους, σύμφωνα με την άποψή της ότι προέρχονται από δεινόσαυρο, για να επαληθεύσει το εύρημα.

«Είναι υπέροχο να λέμε στους ανθρώπους ότι έχουμε ίχνη δεινοσαύρων στην ακτή μας στη νότια Ουαλία», πρόσθεσε. «Πρέπει απλώς να είσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

"Στα μουσεία, δεν έχουμε χρόνο να βγούμε έξω και να κάνουμε αυτή την εξερεύνηση στον εαυτό μας, επομένως βασιζόμαστε σε ανθρώπους όπως ο Tegan που το κάνουν για εμάς. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς αυτό."

House 7 Creative Cindy Howells μπροστά από έναν δεινόσαυρο στο μουσείοHouse 7 Creative
Η Cindy Howells εξιστορεί την προϊστορική ιστορία της Ουαλίας εδώ και 40 χρόνια και λαμβάνει ένα email κάθε εβδομάδα με πιθανά ευρήματα

Η Ένωση Γεωλόγων είπε στους ερασιτέχνες κυνηγούς δεινομένων ότι τα ίχνη μπορεί να είναι «δύσκολα να τα δεις», καθώς πολλά καλύπτονται κατά την παλίρροια.

«Είναι καλύτερο να ακολουθείτε την παλίρροια όταν οι πίστες μπορεί να συγκρατούν μικρές λακκούβες νερού», συμβουλεύει η ομάδα.

«Είναι επίσης πιο εύκολο να εντοπίσουμε τα ίχνη όταν ο ήλιος είναι χαμηλά στον ουρανό, καθώς οι μεγαλύτερες σκιές θα βοηθήσουν να ανακουφιστούν τα ίχνη».

https://www.bbc.com/news/articles/c049pe7gx6do

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»