Επικείμενος πόλεμος μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ: Ελλάδας και Τουρκίας



Μια εναέρια άποψη του ωκεανού Δημιουργήθηκε αυτόματα η περιγραφή

Δορυφορική φωτογραφία της NASA από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Τα νησιά Κάρπαθος και Κάσος, όπου στις 25 Ιουλίου 2024, η Τουρκία και η Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά στον πόλεμο, βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων νησιών της Κρήτης, κάτω αριστερά, και της Ρόδου, κάτω δεξιά, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η Κάρπαθος είναι το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν ήταν ποτέ κανονικές. Η κληρονομιά της μογγολικής τουρκικής κατάκτησης της Ελλάδας τον δέκατο πέμπτο αιώνα δηλητηριάζει όλες τις συνδέσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων. Οι Έλληνες θυμούνται τους Τούρκους καταπιεστές τους όπως άλλοι βάρβαροι που εισέβαλαν στη χώρα τους. Πολέμησαν σκληρά και πολύ για να ελευθερωθούν από την τυραννία των Τούρκων. Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι, ωστόσο, θυμούνται ότι ζουν σε γη που έκλεψαν από τους Έλληνες. Θυμούνται επίσης την αυτοκρατορία τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και θέλουν να την ξαναδημιουργήσουν.

πρόβλημα Ερντογάν

Ο Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, έχει καταναλωθεί να γίνει σουλτάνος. Πιθηκίζει δυτικούς διπλωμάτες μιλώντας για ειρήνη και ασφάλεια, ενώ σχεδιάζει τα ακριβώς αντίθετα από την ειρήνη και την ασφάλεια. Εκμεταλλεύεται επίσης τη διχόνοια και το πολιτικό και προεδρικό χάος στην Αμερική, η οποία ίδρυσε το ΝΑΤΟ ως βραχίονα της εξωτερικής της πολιτικής. Ο Ερντογάν χλευάζει την ανόητη αμερικανική χρηματοδότηση των πολέμων στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Εκμεταλλεύεται τις αυταπάτες της Αμερικής για πλανητική ηγεμονία. Απαιτεί πληρωμές ή ελληνικό έδαφος για να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το 1963, ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον συμφώνησε με την Τουρκία και έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να εισβάλει και να καταλάβει το ένα τρίτο του ελληνικού νησιού της Κύπρου. Πενήντα χρόνια μετά την κατάκτηση της βόρειας Κύπρου το 1974, οι Τούρκοι θέλουν περισσότερα. Ο Ερντογάν αναγκάζει την αμερικανική ηγεσία του ΝΑΤΟ να προετοιμάσει την Ελλάδα για να χάσει περισσότερη γη από την Τουρκία. Αυτή τη φορά ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι λιγότερος από την κατάληψη ολόκληρου του Αιγαίου και των εκατοντάδων ελληνικών νησιών του.

Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου: 23-25 ​​Ιουλίου 2024

Παρά την αμερικανική προσπάθεια να έχει τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα στο στρατιωτικό της στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες μετά βίας ανέχονται η μία την άλλη. Η εμμονή της Αμερικής να πολεμήσει τη Ρωσία μέσω του πληρεξούσιου της Ουκρανίας, δεν αφήνει χρόνο ή ενδιαφέρον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή στον Λευκό Οίκο για την επίλυση των εκκρεμών στρατηγικών προβλημάτων μεταξύ αυτών των δύο «συμμάχων» του ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί επίσης την Ελλάδα και τις επισφαλείς σχέσεις της με την ισλαμική αδίστακτη χώρα της Τουρκίας. Δεν είναι περίεργο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοεί την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της Αμερικής σχεδόν συνέτριψαν την Ελλάδα για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που η Ελλάδα δανείστηκε από αυτούς για να σώσει τις χρεοκοπημένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Όλοι οι συμμετέχοντες στην τραγωδία του χρέους της Ελλάδας, ΕΕ, ΔΝΤ και Ελλάδας, γνώριζαν ότι οι μέθοδοι «ελάφρυνσης» του χρέους ΕΕ-ΔΝΤ ήταν παράνομες και εγκληματικές, αλλά είχαν τη δύναμη και αντιμετώπιζαν την Ελλάδα σαν αποικία.

Επιστροφή στο ελληνοτουρκικό δράμα στο Αιγαίο. Μένοντας μόνος, ο αγώνας μεταξύ αυτών των δύο εχθρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, βράζει κάθε τόσο. Το τελευταίο επεισόδιο έλαβε χώρα από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου 2024. Ένα ιταλικό ερευνητικό σκάφος, το Ievoli Relume, χαρτογραφούσε την υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ των ελληνικών νησιών Κάσος και Κάρπαθος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η ιδέα είναι να τοποθετηθεί ένα καλώδιο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης προκειμένου να μεταφερθεί η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από το ένα νησί στο άλλο. Ενώ το πλοίο ερευνούσε το υποθαλάσσιο τοπίο, έφτασαν 5 τουρκικά πολεμικά πλοία. Διέταξαν το ιταλικό σκάφος να σταματήσει να λειτουργεί. Διεκδικούσαν την κυριαρχία στη θάλασσα γύρω από την Κάσο και την Κάρπαθο. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη για να αποφύγουμε τον πόλεμο. Έφτασαν δύο ελληνικά πολεμικά πλοία και αντιμετώπισαν τα 5 πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι εικάζουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, μίλησαν στο τηλέφωνο και εκτόπισαν την κρίση. Η Τουρκία εξέδωσε ακόμη και τη δική της ναυτική προειδοποίηση Navtex, στην οποία πήρε τα εύσημα για την αποφυγή σύγκρουσης για την «παραβίαση» των χωρικών της υδάτων, ευχαριστώντας μάλιστα τις ελληνικές και ιταλικές αρχές που αναγνώρισαν τη δικαιοδοσία της στο Αιγαίο Πέλαγος. Η τουρκική Navtex δήλωσε : «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».

Φυσικά, οι ελληνικές και ιταλικές αρχές δεν έκαναν κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει σεβασμό τέτοιων κραυγαλέων ψεμάτων; Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο ευρισκόμενοι σε ύδατα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας. Επιπλέον, η παρουσία τους κοντά στα ελληνικά νησιά ήταν παράνομη, προκλητική και προσβλητική. Θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν μάσησε λόγια. Στις 26 Ιουλίου 2024, ο εκπρόσωπός της είπε: «Κανένας σεβασμός [στην τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία] δεν επιδείχθηκε ούτε θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ζώνης που οριοθετείται νόμιμα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Η ελληνική κυβέρνηση αποχωρεί

Παρά τη γενναία αυτή ρητορική, η Ελλάδα πρέπει να έδωσε κάτι στην Τουρκία για να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία. Μήπως οι ελληνικές αρχές αναγνώρισαν κρυφά κάποιο είδος κοινής τουρκοελληνικής ή αποκλειστικής τουρκικής «δικαιοδοσίας» του Αιγαίου; Αυτό θα ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον Ερντογάν. Η εκπλήρωση του βαρύγδουπου ισχυρισμού του ότι το Αιγαίο είναι η γαλάζια πατρίδα του . Στη μακροχρόνια πολεμική στρατηγική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, το περιστατικό της 23-25ης Ιουλίου 2024 ήταν μια « επικύρωση της επέκτασής της » στο Αιγαίο.

Παρά αυτή την επιθετική πολιτική της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μτσοτάκης σχεδιάζει να συναντήσει τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Αναρωτιέται κανείς γιατί. Να συνεχιστεί ο ανούσιος διάλογος των καλύτερων γειτονιών και ο τουρκικός εορτασμός των 50 χρόνων άγριας κατοχής της βόρειας Κύπρου; Τι να συζητήσουμε; Αντί να ξεκινήσει μια επείγουσα εκστρατεία ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και εκείνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία συμμαχιών με χώρες που δεν συμπαθούν την Τουρκία, ο Μητσοτάκης ζει έναν εφιάλτη ανοίγοντας περισσότερες πόρτες στις γενοκτονικές πολιτικές του Ερντογάν. Συνεχίζει να δίνει σήματα συνεργασίας με τον χιλιετή εχθρό του ελληνικού λαού. Ίσως έχει πλύση εγκεφάλου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βάλουν την Τουρκία στη θέση της για λογαριασμό του.

Αμερική χωρίς πρόεδρο

Ο Μητσοτάκης πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή την προεκλογική στιγμή, καλοκαίρι και χειμώνα του 2024, η Αμερική δεν είναι σε θέση να εναντιωθεί στην Τουρκία. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο πρόεδρος τον ερχόμενο Ιανουάριο. Και οι κυβερνώντες της Αμερικής είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να πιέζουν τους πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ. Η σκέψη να βοηθήσουμε την Ελλάδα του ΝΑΤΟ ενάντια στην Τουρκία να είναι μάλλον ξένη στους περισσότερους Αμερικανούς. Ο φιλελληνισμός γίνεται σπάνιος στην Αμερική. Ακόμη και οι πλούσιοι Ελληνοαμερικανοί ξοδεύουν τα χρήματά τους για να επιπλώσουν εκκλησίες και να απολαμβάνουν γκαλά παρά να ασκούν πίεση για την Ελλάδα ή τον Ελληνισμό, θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμού.

Προσευχήσου στην Αθηνά ή στην Αμερική αλλά να είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου

Αλλά πιο σημαντικό από αυτές τις πραγματικότητες, καμία χώρα δεν βασίζεται σε άλλους για να τη σώσει από τους εχθρούς της. Και αυτή είναι μια παράδοση χιλιετιών στην ελληνική ιστορία. Οι Ενωμένοι Έλληνες είναι ανίκητοι. Νίκησαν 3 φορές τους Πέρσες και έσωσαν τον ελληνικό και δυτικό πολιτισμό. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία και δημιούργησε μια χρυσή εποχή επιστήμης και τεχνολογίας που πυροδότησε τις επιστημονικές και τεχνολογικές επαναστάσεις της Δυτικής Ευρώπης από την Αναγέννηση.

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας , οξυδερκής σχολιαστής διεθνούς στρατιωτικής πολιτικής και καθηγητής στρατηγικών σπουδών στην Ελληνική Στρατιωτική Ακαδημία Ευελπίδων, δεν έχει τίποτα καλό να πει για τον Μητσοτάκη και τις ανησυχητικές σχέσεις που διατηρεί με τον Ερντογάν. Υποψιάζεται ότι ο Μητσοτάκης κάνει την Ελλάδα ευάλωτη στην τουρκική επιρροή, στην τουρκική εισβολή και στην πιθανή κατάκτηση. Έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου επικείμενου πολέμου με την Τουρκία. Έχει δίκιο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο των Θαλασσών, γεγονός που γίνεται δικαιολογία για τον Ερντογάν να υποστηρίξει ότι κανένα ελληνικό νησί στο Αιγαίο δεν έχει δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας. Αυτό ενισχύει την άλλη ψεύτικη αλλά στρατηγικής σημασίας θεωρία ότι το Αιγαίο είναι η γαλάζια πατρίδα του. Σε αυτό το γεωστρατηγικό πλαίσιο, ο Γρίβας βλέπει την τελευταία αναμέτρηση της 25ης Ιουλίου 2024 ως κρίσιμη για την τεκμηρίωση της πιο επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Το ότι ο Μητσοτάκης παραμένει παθητικός λέει πολλά για την τόνωση του πολεμικού κόμματος στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή, λέει ο Γρίβας, η ελληνική κυβέρνηση κάνει πλύση εγκεφάλου στους Έλληνες ότι όλα είναι καλά με την Τουρκία. Αυτή η προπαγάνδα σπαταλά τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσει τη χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της με το να είναι έτοιμη για πόλεμο. Αυτό επίσης πείθει τους Ευρωπαίους ότι μάλλον η Ελλάδα αξίζει αυτό που έρχεται, αν και οποιαδήποτε επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας είναι επίθεση κατά της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχει δίκιο ο Γρίβας. Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο κατά της Ελλάδας.

Ένας άλλος επικριτής του Μητσοτάκη είναι ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος , πρώην πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τουρκία. Ο Χρυσανθόπουλος λέει ότι το μίσος των Τούρκων για τους Έλληνες είναι τόσο βαθύ, που η τουρκική τηλεόραση μπλόκαρε την προβολή του σκάφους που μετέφερε Έλληνες αθλητές κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Όπως και ο Γρίβας, έτσι και ο Χρυσανθόπουλος είναι πεπεισμένος ότι, κατά την κρίση της 25ης Ιουλίου 2024, η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε με Τούρκους αξιωματούχους την ηγεμονία της στο Αιγαίο. Προέτρεψε τον Μητσοτάκη να διατάξει την επανέναρξη των ερευνών στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και να μην ανεχτεί την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά ύδατα.

Επίλογος

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να ακούσει τις φωνές της λογικής και του αυτοσεβασμού του Γρίβα και του Χρυσανθόπουλου. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να προετοιμάσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την Τουρκία στο πεδίο της μάχης, αν χρειαστεί. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να μιλήσει δυνατά και ξεκάθαρα για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η Τουρκία όχι μόνο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αλλά σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία ενεργεί ατιμώρητα ενάντια στο κράτος δικαίου. Η γενοκτονία είναι μέρος των πολιτικών της. Η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και άλλες νομοταγείς χώρες πρέπει να διώξουν την Τουρκία από τη βόρεια Κύπρο, επιτρέποντας στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζήσουν μαζί χωρίς τουρκικό στρατό κατοχής, βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και «προστασία ξένων δυνάμεων». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εκδιώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ ή να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Ελλάδα θα είναι επίθεση στο ΝΑΤΟ. Θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα ανέχονταν πλέον την Τουρκία να σκοτώνει τους Κούρδους πολίτες της. Στην πραγματικότητα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη χώρα για τους Κούρδους.

Ο Ευάγγελος Βαλλιανάτος , Ph.D., σπούδασε ιστορία και βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. απέκτησε το διδακτορικό του. στην ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στην ιστορία της επιστήμης στο Χάρβαρντ. Εργάστηκε στο Capitol Hill και στο US EPA. δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια και έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η ιστορία πίσω από την ιδιοφυΐα του ελληνικού υπολογιστή και ο χαμός του . Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Earth on Fire: Brewing Plagues and Climate Chaos in Our Backyards , που θα κυκλοφορήσει από το World Scientific, Άνοιξη 2025.

https://www.counterpunch.org/2024/08/01/looming-war-between-nato-allies-greece-and-turkey/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»