Η διάσημη πέτρα Stonehenge προήλθε από τη Σκωτία και όχι από την Ουαλία

Dawn Pummintr/BBC StonehengeDawn Pummintr/BBC
Το Stonehenge έχει πλέον πέτρες από όλη τη Μεγάλη Βρετανία

Η πέτρα Altar Stone των έξι τόνων στην καρδιά του Στόουνχεντζ προήλθε από το βόρειο τμήμα της Σκωτίας και όχι από τη νοτιοδυτική Ουαλία όπως πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι η κατασκευή του Στόουνχεντζ ήταν μια πολύ μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια από ό,τι είχαν καταλάβει οι επιστήμονες.

Σημαίνει επίσης ότι το αρχαίο μνημείο, κοντά στο Σάλσμπερι στη νοτιοδυτική Αγγλία, χτίστηκε με πέτρες από όλα τα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η νεολιθική Βρετανία ήταν μια πολύ πιο συνδεδεμένη και προηγμένη κοινωνία από ό,τι έδειξαν προηγούμενα στοιχεία.

Η απόσταση μεταξύ του Στόουνχεντζ και του βόρειου τμήματος της Σκωτίας είναι περίπου 700 χιλιόμετρα (434 μίλια).

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ένας Ουαλός διδακτορικός φοιτητής, ο Anthony Clarke, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Curtin στη Δυτική Αυστραλία.

Είναι τόση η σημασία της ανακάλυψης που έχει δημοσιευθεί σε ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, το Nature , το οποίο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για έναν μαθητευόμενο ερευνητή.

Αλλά είναι μια γλυκόπικρη στιγμή για τον νεαρό Ουαλό, ο οποίος γεννήθηκε στο Pembrokeshire, από όπου μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι προέρχεται η πέτρα του Βωμού.

«Δεν νομίζω ότι θα με συγχωρήσουν οι άνθρωποι πίσω στο σπίτι», είπε αστειευόμενος στο BBC News. «Θα είναι μεγάλη απώλεια για την Ουαλία!»

Όμως ο κ. Clarke επισημαίνει ότι οι υπόλοιπες πέτρες στο κεντρικό πέταλο, οι οποίες είναι γνωστές ως μπλε πέτρες, είναι από την Ουαλία και οι μεγαλύτερες πέτρες στον εξωτερικό κύκλο είναι από την Αγγλία.

«Πρέπει να δώσουμε κάτι στους Σκωτσέζους!» είπε.

«Αλλά σε μια σοβαρή σημείωση, το Στόουνχεντζ φαίνεται να είναι αυτή η σπουδαία βρετανική προσπάθεια που περιλαμβάνει όλους τους διαφορετικούς ανθρώπους από όλο το νησί», είπε.

Γραφικό που δείχνει την προέλευση των λίθων Stonehenge

Οι μπλε πέτρες στο Stonehenge αναγνωρίστηκαν ότι προέρχονται από τους λόφους Preseli στο Pembrokeshire το 1923, από τον Ουαλό γεωλόγο Henry Herbert Thomas. Η κεντρική πέτρα του Βωμού ήταν κατασκευασμένη από διαφορετικό βράχο, αλλά πάντα υποτίθεται ότι προερχόταν από την ίδια περιοχή, μέχρι πριν από 20 χρόνια, όταν οι επιστήμονες άρχισαν για πρώτη φορά να αμφισβητούν την προέλευσή της.

Πέρυσι, ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Nick Pearce από το Aberystwyth στην Ουαλία, από όλα τα μέρη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Πέτρα του Βωμού δεν θα μπορούσε να προέρχεται από την Ουαλία . Αλλά η προέλευσή του παρέμενε μυστήριο, μέχρι τώρα.

«Μας έσκασε τις κάλτσες όταν ανακαλύψαμε ότι ήταν από τη βορειοανατολική Σκωτία», είπε ο καθηγητής Pearce, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην τρέχουσα ανακάλυψη, στο BBC News.

«Ήταν ένα σοκ το λιγότερο. Το να έρχεσαι από αυτή την απόσταση, πάνω από 700 χλμ, ήταν αξιοσημείωτο.

«Οι νεολιθικοί άνθρωποι πρέπει να ήταν αρκετά καλά συνδεδεμένοι, πολύ πιο συνδεδεμένοι από ό,τι τους αποδίδουν οι άνθρωποι. Πρέπει να ήταν πολύ καλά οργανωμένοι».

Η ανακάλυψη έγινε από την ομάδα του πανεπιστημίου Curtin που ανέλυσε τη χημική σύνθεση θραυσμάτων βράχου που είχαν πέσει από την πέτρα του Βωμού και τα χρονολόγησε. Η σύνθεση και η ημερομηνία είναι μοναδικές για βράχους από διαφορετικά μέρη του κόσμου, μάλλον σαν δακτυλικό αποτύπωμα.

Η αυστραλιανή ομάδα είχε πρόσβαση σε μια από τις πιο ολοκληρωμένες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων βράχου και βρήκε ότι η καλύτερη αντιστοιχία ήταν από το Orcadian Basin, το οποίο περιλαμβάνει τις περιοχές Caithness, Orkney και Moray Firth της βορειοανατολικής Σκωτίας.

Anthony Clarke Φωτογραφία του Άντονι Κλέικ ως ενήλικας και με τον μπαμπά του όταν ήταν ενός έτουςΆντονι Κλαρκ
Ο Άντονι Κλαρκ εξακολουθεί να θυμάται ότι τον πήγε στο Στόουνχεντζ ο πατέρας του, ηλικίας ενός έτους

Η κατασκευή στο Στόουνχεντζ ξεκίνησε πριν από 5.000 χρόνια, με αλλαγές και προσθήκες τις επόμενες δύο χιλιετίες. Οι περισσότερες από τις μπλε πέτρες πιστεύεται ότι ήταν οι πρώτες πέτρες που ανεγέρθηκαν στην τοποθεσία.

Ο Δρ Robert Ixer, από το University College του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «σοκαριστικό».

«Το έργο θέτει δύο σημαντικά ερωτήματα: πώς μεταφέρθηκε η Πέτρα του Βωμού από το βόρειο τμήμα της Σκωτίας, σε απόσταση άνω των 700 χιλιομέτρων, στο Στόουνχεντζ και, πιο ενδιαφέρον, γιατί;»

Η απόσταση είναι το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ταξίδι για οποιαδήποτε πέτρα που χρησιμοποιήθηκε σε μνημείο εκείνη την περίοδο και ο καθηγητής Peace λέει ότι το επόμενο μυστήριο που πρέπει να λυθεί είναι πώς έφτασε εκεί.

«Υπάρχουν προφανή φυσικά εμπόδια στις μεταφορές μέσω ξηράς και ένα εξίσου τρομακτικό ταξίδι εάν πηγαίνεις δια θαλάσσης.

«Αυτά τα ευρήματα θα έχουν τεράστιες συνέπειες για την κατανόηση των κοινοτήτων στη νεολιθική εποχή, τα επίπεδα συνδεσιμότητας και τα συστήματα μεταφοράς τους».

Gwyndaf Hughes/BBC Altar Stone στο StonehengeGwyndaf Hughes/BBC
Η Πέτρα του Βωμού στο πρώτο πλάνο είναι τώρα εν μέρει θαμμένη κάτω από δύο άλλες πέτρες που έχουν πέσει πάνω της.

Η νέα έρευνα θα μελετηθεί από αρχαιολόγους που εργάζονται για την English Heritage, η οποία φροντίζει το Stonehenge, σύμφωνα με μια από τις ανώτερες επιμελήτριες του μνημείου, τη Heather Sebire.

«Αυτή η ανακάλυψη σίγουρα υπονοεί ότι υπήρχαν μεγάλες κοινωνικές σχέσεις στη Βρετανία εκείνη την εποχή», είπε στο BBC News.

«Είναι εκπληκτικό ότι οι άνθρωποι της εποχής έφεραν μια τόσο μεγάλη πέτρα σε όλη αυτή τη διαδρομή. Πρέπει να είχαν έναν επιτακτικό λόγο να το κάνουν.

«Είχαν μια εκλεπτυσμένη και ανεπτυγμένη κοινωνία και έτσι πιθανότατα είχαν μια πνευματική πλευρά, όπως και εμείς».

https://www.bbc.com/news/articles/c207lqdn755o

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»