«Νόμιζα ότι οι μέρες φυλετικού μίσους είχαν τελειώσει» - Οι ταραχές μεταφέρουν τους Βρετανούς Ασιάτες πίσω στη δεκαετία του 1970

Getty Images Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται έξω από ένα κατάστημα με κλειστές βιτρίνες στο The Broadway στο Southall μετά από ταραχές, ημερομηνία φωτογραφίας 4 Ιουλίου 1981Getty Images

Σίμα Κοτέχα

Ανώτερος ανταποκριτής στο Ηνωμένο Βασίλειο@Sima_Kotecha

Στα τζαμιά επιτέθηκαν με τούβλα και πέτρες. Οι διαδηλωτές φώναζαν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω». Και το κεφάλι ενός άνδρα φέρεται να χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ρατσιστικής επίθεσης.

Αυτές οι σκηνές από την περασμένη εβδομάδα στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία έχουν πυροδοτήσει οδυνηρές αναμνήσεις στους Βρετανούς Ασιάτες που θυμούνται τις δεκαετίες του 1970 και του 80, όταν η ρατσιστική βία ήταν ευρέως διαδεδομένη και το Εθνικό Μέτωπο ήταν σε άνοδο.

Ο Χάρις Πατέλ, στα 70 του, λέει ότι του ράγισε την καρδιά.

Λέει ότι οι έφηβοι θα έχουν ακούσει από τους γονείς και τους παππούδες τους για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή σε αυτή τη χώρα.

«Θα έχουν σκεφτεί ότι όλα είχαν τελειώσει. Και τώρα το βιώνουν μόνοι τους».

Getty Images Διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης συγκεντρώνονται μπροστά από ένα φλεγόμενο Γραφείο Συμβουλών ΠολιτώνGetty Images
Οι ταραχοποιοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Σάντερλαντ στις 2 Αυγούστου

Η αναταραχή προκλήθηκε από το θανατηφόρο μαχαίρι τριών νεαρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ - ακολουθούμενο από ψευδείς εικασίες ότι ο ύποπτος ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο.

Έστειλε έναν κεραυνό φόβου στις ασιατικές και μειονοτικές κοινότητες.

Η Mungra, μια ηλικιωμένη Ασιάτισσα που έφτασε από την Κένυα πριν από 50 χρόνια, μεταφέρθηκε στα πρώτα της χρόνια στο Λονδίνο.

Ανησυχούσε ότι η κλιμακούμενη βία θα το έκανε πολύ τρομακτικό να πάρεις γάλα από το μαγαζί. «Έτσι νιώθαμε εκείνες τις μέρες και ανησυχώ».

Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοασιάτες ήρθαν να εργαστούν στα εργοστάσια και τις δημόσιες υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1950, καθώς η χώρα ανοικοδόμησε την μεταπολεμική οικονομία της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο πληθυσμός είχε αυξηθεί σε περίπου μισό εκατομμύριο - λόγω των οικογενειακών συνενώσεων και των Ασιωτών που διέφυγαν από την Ανατολική Αφρική, πολλοί από τους οποίους είχαν εκδιωχθεί από την Ουγκάντα.

Η μετανάστευση έγινε ένα πολιτικά φορτισμένο ζήτημα. Το 1968, ο συντηρητικός βουλευτής Ένοχ Πάουελ είχε δώσει την εκρηκτική ομιλία του για τα «ποτάμια αίματος», στην οποία είπε ότι επιτρέποντας τη μαζική μετανάστευση, η χώρα «συσσωρεύει τη δική της νεκρική πυρά».

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ήταν στις πιο φωνητικές και τακτικές συγκεντρώσεις του. Οι Ασιάτες έπρεπε να αντιμετωπίσουν την καθημερινή παρενόχληση και την αστυνομική βία.

«Το κλίμα και ο φόβος του ρατσισμού ήταν τόσο βαθύς που ήταν δύσκολο να αγνοήσει κανείς ότι ήμουν με έγχρωμο δέρμα», λέει η Mungra.

«Ήταν το συνηθισμένο όνομα όταν περπατούσατε στο δρόμο, η λέξη π.»

Ο Mungra ήταν μάρτυρας των ταραχών στο Southall, ένα κυρίως ασιατικό τμήμα του δυτικού Λονδίνου. Έγιναν το 1979, τρία χρόνια μετά τη ρατσιστική δολοφονία του ντόπιου εφήβου των Σιχ, Γκουρντιπ Σινγκ Τσάγκαρ.

Getty Images Οι άνθρωποι μεταφέρουν το φέρετρο του Blair Peach στους δρόμους του Λονδίνου το 1979, με ένα μεγάλο πλήθος να ακολουθεί την πομπήGetty Images
Χιλιάδες παρακολούθησαν την κηδεία του Blair Peach, του δασκάλου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων ταραχών του 1979 στο Southall

Εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές, το Εθνικό Μέτωπο αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια συνάντηση στο δημαρχείο του Southall.

Χιλιάδες -κυρίως Ασιάτες, αλλά και αντιρατσιστές σύμμαχοι- βγήκαν στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην ακροδεξιά και την αστυνομική βία.

Σαράντα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, 300 συνελήφθησαν και ένας δάσκαλος σκοτώθηκε , πιθανότατα από έναν αστυνομικό που χτύπησε θανατηφόρο χτύπημα, σύμφωνα με έκθεση της Met Police.

Αυτές ήταν σκληρές στιγμές που άφησαν ένα διαρκές τραύμα σε όσους τις έζησαν. Και με επαναφέρουν στα δικά μου παιδικά χρόνια.

Ήμουν μόνο μικρό παιδί όταν ένα αναμμένο πυροτέχνημα μπήκε στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού των γονιών μου στο Χάμσαϊρ. Στους γείτονές μας δεν άρεσαν οι Ασιάτες που ζούσαν στο δρόμο.

Η μαμά μου θυμάται ότι άρπαξε τον αδερφό μου -ένα υπερκινητικό παιδί λίγα χρόνια μεγαλύτερο από μένα- καθώς έτρεχε προς την εξώπορτα.

Έτρεμε για ώρες μετά. Δεν θα ξεχάσει ποτέ πόσο φοβισμένη ένιωσε εκείνη τη στιγμή.

Συνέβη μήνες αφότου το p-word γράφτηκε στην πόρτα του γκαράζ μας. Ζούσαμε με τη γιαγιά μου που φορούσε σάρι από το Γκουτζαράτι εκείνη την εποχή και οι γονείς μου ένιωθαν απίστευτα ευάλωτοι.

Ένιωθαν ότι στοχοποιούνταν επειδή έμοιαζαν διαφορετικά, όταν το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή στη Βρετανία της δεκαετίας του 1980. Μετακομίσαμε λίγο μετά.

Είναι εντυπωσιακό ότι δεκαετίες αργότερα, άκουσα Ασιάτες - συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογένειάς μου - να λένε ότι φοβήθηκαν ξανά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τραβώντας νευρικά τα δάχτυλά του, ο Ικμπάλ, ένας πατέρας από το Μπόλτον στα 50 του, μου είπε ότι ήταν τρομοκρατημένος και ότι τα παιδιά του του είχαν πει να μην βγει έξω.

«Νόμιζα ότι αυτές οι μέρες φυλετικού μίσους είχαν τελειώσει», είπε.

Getty Images Τρεις μουσουλμάνοι άντρες χειρονομούν προς ένα πλήθος διαδηλωτών κατά του ρατσισμού στο Σέφιλντ στις 7 ΑυγούστουGetty Images
Διαδηλωτές από όλη την κοινότητα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού στο Σέφιλντ την Τετάρτη

Κατά τη διάρκεια των επτά ημερών των ταραχών, ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν αιτούντες άσυλο δέχθηκαν επίθεση, επιχειρήσεις μειονοτήτων λεηλατήθηκαν και αυτοκίνητα και κτίρια πυρπολήθηκαν. Έγιναν περισσότερες από 400 συλλήψεις.

Οι μουσουλμάνοι στοχοποιήθηκαν ιδιαίτερα - με πυραύλους που εκτοξεύθηκαν σε τζαμιά, ισλαμοφοβικά άσματα και μουσουλμανικές ταφόπλακες στο Μπέρνλι βανδαλίστηκαν .

Οι περιπολίες της αστυνομίας αυξήθηκαν, αλλά μερικοί νεότεροι είπαν ότι δεν εμπιστεύονται τους αστυνομικούς να τους προστατεύσουν.

«Δεν νιώθουμε ότι έχουν πάρει την πλάτη μας όταν δεν μας έχουν προστατεύσει μέχρι στιγμής. Νιώθουμε ευάλωτοι και νιώθουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», είπε ο Μοχάμεντ, στα 20 του.

Αλλά η Τετάρτη φάνηκε σαν ένα σημείο καμπής.

Καθώς οι κοινότητες προετοιμάζονται για μια νύχτα αταξίας, μετά τη διάδοση ονομάτων και διευθύνσεων δικηγόρων μετανάστευσης στο Διαδίκτυο, η αναταραχή σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να υλοποιηθεί.

Αντίθετα, χιλιάδες διαδηλωτές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Αγγλία. Ο κόσμος φώναζε «ρατσισμός από τους δρόμους μας».

Στο Accrington του Lancashire, μουσουλμάνοι αντιφασίστες διαδηλωτές που πήγαν να προστατεύσουν ένα τοπικό τζαμί αγκαλιάστηκαν από τους παμπ, σε μια «μαζική» στιγμή ενότητας.

Getty Images Οι αστυνομικοί παρατάσσονται μπροστά από μια μάζα αντιρατσιστικών διαδηλωτών που κρατούν πλακάτ στην οδό Hoe στο Walthamstow στις 7 ΑυγούστουGetty Images
Διαδηλωτές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν επίσης στο Walthamstow την Τετάρτη, μετά από αναφορές για πιθανές ακροδεξιές διαδηλώσεις στην περιοχή

«Υπήρξαν μερικές κραυγές «σεβασμού» που ήταν φανταστικό· πρέπει να δούμε ενότητα για να σταματήσει όλη αυτή η ακροδεξιά βία», είπε ο Haddi Malik, ο οποίος ήταν στην ομάδα.

Η επίδειξη δύναμης πρόσφερε στους ανθρώπους μια στιγμή ελπίδας και θάρρους και μια αίσθηση ανακούφισης.

Αλλά οι κυματισμοί του εκφοβισμού δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει. Κάποιοι έχουν μείνει να αναρωτιούνται αν είναι πραγματικά αποδεκτοί σε αυτή τη χώρα.

«Δεν θέλω να με κάνουν να νιώθω έτσι», λέει ο 20χρονος μουσουλμάνος Hamza Moriss. «Είμαι μέρος αυτής της χώρας όσο κι εκείνοι».

Εν τω μεταξύ, η Mungra αισθάνεται μια βαθιά ανησυχία.

«Η τελευταία εβδομάδα με έκανε να σκεφτώ ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στην πραγματικότητα, ότι ο ρατσισμός είναι ακόμα πολύ ζωντανός και δεν θα μας δουν ποτέ ως το ίδιο… όχι πραγματικά».

Η επάνω εικόνα δείχνει ένα κατεστραμμένο κατάστημα στο The Broadway στο Southall μετά από ταραχές στην περιοχή, που τραβήχτηκαν στις 4 Ιουλίου 1981.

https://www.bbc.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»