Η εισβολή στην Ουκρανία καταστρέφει τη βασική ρωσική γέφυρα


Το βίντεο της Ουκρανίας φαίνεται να δείχνει κατεστραμμένη ρωσική γέφυρα

Η Ουκρανία κατέστρεψε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα πάνω από τον ποταμό Seym, καθώς συνεχίζει την εισβολή της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν ότι η επιχείρηση κοντά στην πόλη Glushkovo απέκοψε μέρος της τοπικής περιοχής.

Η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά του και η καταστροφή της θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειές τους.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ενισχύουν τις θέσεις τους στο Κουρσκ και αποκάλεσε τα κατεχόμενα εδάφη ένα ταμείο ανταλλαγής, υπονοώντας ότι θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με ουκρανικές περιοχές που κατέχονται από τη Μόσχα.

Telegram Η γέφυρα κοντά στην πόλη Glushkovo ανατινάχθηκεΤηλεγράφημα
Η γέφυρα χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων της

Αυτήν τη δεύτερη εβδομάδα, αυτή είναι η βαθύτερη εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της πριν από δύο και πλέον χρόνια.

Η αιφνιδιαστική διασυνοριακή επιχείρηση της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι να τραπούν σε φυγή.

Ωστόσο, εν μέσω ουκρανικών αξιώσεων για εδαφικά κέρδη, το Κίεβο έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν επιθυμεί να καταλάβει τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει ρωσικά εδάφη», δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος βοηθός του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Ο Mykhailo Podolyak είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους που ήθελαν από την εισβολή τους στη Ρωσία ήταν να πείσουν τη Μόσχα να διαπραγματευτεί "με τους δικούς μας όρους".

«Στην περιοχή του Κουρσκ, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία», έγραψε στο X, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει αποδεδειγμένα «αποτελεσματικά μέσα εξαναγκασμού».

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Oleksandr Syrsky, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επίθεση είχε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο.

«Τα στρατεύματα της επιθετικής ομάδας συνεχίζουν να πολεμούν και έχουν προχωρήσει σε ορισμένες περιοχές από ένα έως τρία χιλιόμετρα προς τον εχθρό», είπε στον Πρόεδρο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Syrsky είπε ότι ήλπιζε να πάρει "πολλούς αιχμαλώτους" από μια μάχη στο χωριό Mala Loknya, περίπου 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) από τα σύνορα.

Καθώς η προέλαση της Ουκρανίας συνεχίζεται, αξιωματούχοι στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία δήλωσαν ότι θα εκκενώσουν πέντε χωριά από τη Δευτέρα.

«Από τις 19 Αυγούστου, κλείνουμε την πρόσβαση σε πέντε οικισμούς, απομακρύνουμε τους κατοίκους και τους βοηθάμε να βγάλουν τις περιουσίες τους», έγραψε ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ στην εφαρμογή κοινωνικών μηνυμάτων Telegram, ονομάζοντας μικρά χωριά κοντά στα σύνορα.

Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία προχωρά περαιτέρω στη δυτική ρωσική επικράτεια, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν εξίσου κέρδη στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Την Παρασκευή, η Μόσχα δήλωσε ότι τα στρατεύματά της κατέλαβαν τη Serhiivka, την τελευταία σε μια σειρά πόλεων που διεκδικήθηκαν από ρωσικά στρατεύματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν τους Ρώσους πιο κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, έναν ζωτικό κόμβο εφοδιαστικής που βρίσκεται σε έναν κεντρικό δρόμο για προμήθειες στα ουκρανικά στρατεύματα κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

Το Πόκροβσκ βρίσκεται βορειοδυτικά της περιφέρειας του Ντόνετσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται υπό ουκρανικά πυρά από το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί πολίτες.

Ένα μήνυμα από τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Sergiy Dobryak, την Πέμπτη, προέτρεψε τους ανθρώπους να απομακρυνθούν καθώς η Ρωσία «πλησιάζει γρήγορα στα περίχωρα».

Χάρτης της ανατολικής Ουκρανίας
Το Reuters Smoke υψώνεται πάνω από το φλεγόμενο εμπορικό κέντρο στο ΝτόνετσκReuters
Καπνός υψώνεται πάνω από το φλεγόμενο εμπορικό κέντρο στο Ντόνετσκ

Νωρίτερα, αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στο ελεγχόμενο από τη Μόσχα τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ της Ουκρανίας κατηγόρησαν το Κίεβο για την επίθεση σε εμπορικό κέντρο που τραυμάτισε τουλάχιστον επτά.

Σύμφωνα με τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία κυβερνήτη της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, η πόλη βρίσκεται υπό βομβαρδισμό από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, επικαλούμενος τον περιφερειακό επικεφαλής του Ντόνετσκ.

Στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, πύραυλοι που στόχευαν μια γέφυρα που κατασκευάστηκε υπό τις διαταγές του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

Το Κίεβο έχει εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων στη Γέφυρα του Κερτς από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση.


https://www.bbc.com/news/articles/c628gk68p3po

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»