«Δύο γυναίκες από τα Βαλκάνια φαβορί για τη θέση του αναπληρωτή Γ.Γ. του ΝΑΤΟ»

Αύγουστος 15, 2024. Ελλάδα.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, πριν ξεκινήσει επίσημα τη θητεία του, έχει καθήκον να επιλέξει έναν αναπληρωτή. Στη θέση αυτή αναφέρονται από κύκλους των Βρυξελών,  δύο γυναίκες, πρώην αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

– Αυτή η θέση θα μπορούσε πολύ πιθανό να καταληφθεί από μια γυναίκα της Ανατολικής Ευρώπης – δήλωσε στο Politico η πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από υψηλόβαθμο ανώνυμο στέλεχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι υπάρχει γενική συναίνεση μεταξύ των συμμάχων ότι κάποιος από την Ανατολική Ευρώπη πρέπει να έρθει σε αυτή τη θέση, για την ισορροπία της Συμμαχίας.

Από τη Βόρεια Μακεδονία

Το όνομα για το οποίο συζητιέται πολύ είναι η πρώην υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σύμφωνα με διπλωμάτη του ΝΑΤΟ και υψηλόβαθμο στέλεχος της Συμμαχίας.

Εάν εκλεγεί, θα είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι σήμερα που δεν προέρχεται από κράτος μέλος της ΕΕ.

Η Σεκερίνσκα είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ πριν από τέσσερα χρόνια.

 Σε συνέντευξή της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απέρριψε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η επέκταση της Συμμαχίας προς τα ανατολικά είναι «ένα δυσοίωνο σχέδιο της Δύσης».

– Αντίθετα, τα μεγάλα μέλη του ΝΑΤΟ δεν είχαν ιδιαίτερη τάση για επέκταση – είπε τότε η Σεκερίνσκα.

Από τη Βουλγαρία

Ως υποψήφια για το δεξί χέρι του Ρούτε, αναφέρεται η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και η πρώην επίτροπος της Ευρώπης, Μαρία Γκάμπριελ , από δύο καλά ενημερωμένους αξιωματούχους.

Η Γκάμπριελ δεν θέλησε να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Οι αντιπροσωπείες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας δεν σχολίασαν αυτές τις πιθανές υποψηφιότητες.

Αν και οι δύο υποψήφιοι από τα Βαλκάνια θεωρούνται ως τα βασικά φαβορί, αναφέρονται κάποια άλλα ονόματα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισγιάνις Καρίνς, και η Πολωνία και η Τουρκία εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν εκπροσώπους τους, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.

 Ο σημερινός αναπληρωτής του Ρούτε , Μιρτσέα Τζιοάνα, παραιτείται για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας τον Νοέμβριο, ανέφεραν στελέχη του ΝΑΤΟ στο Politico.

Ο Ρούτε αναλαμβάνει καθήκοντα στις 2 Οκτωβρίου σε μια εποχή που η Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή ρωσική επιθετικότητα, αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι η βαθιά γνώση του δόγματος του Κρεμλίνου είναι επομένως σημαντική κατά την επιλογή του διαδόχου του Ρούτε.

Ο ρόλος του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει αποκτήσει σημασία την τελευταία δεκαετία, σημειώνει η Οάνα Λουνγκέσκου.

Ο κάτοχος αυτής της θέσης αντικαθιστά το αφεντικό του και προεδρεύει δύο φορές την εβδομάδα σε συνεδριάσεις με 32 πρεσβευτές στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ή σε οποιαδήποτε έκτακτη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθείστε στο Χ το  @Valkaniko

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»