Απίστευτο άλμα της Τουρκίας! 5 αμυντικές εταιρίες στο Top 100 του κόσμου

Αύγουστος 17, 2024. Ελλάδα.

Η ένταξη πέντε τουρκικών εταιρειών στη φετινή λίστα των 100 αμυντικών εταιρειών του κόσμου υπογραμμίζει την εντυπωσιακή άνοδο της Τουρκίας ως μεγάλου παραγωγού όπλων.

Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η ταχεία ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας και η αυξανόμενη παγκόσμια αποδοχή των προϊόντων της έχουν οδηγήσει σε πολλά παράπλευρα οφέλη, όπως η εδραίωση του καθεστώτος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς κανένα φόβο για στρατιωτική πρόκληση, συγχρόνως η Άγκυρα επιδιώκει μια στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική στη γειτονιά της καθώς διαχειρίζεται ευέλικτες γεωπολιτικές συμμαχίες.

Το τεύχος Αυγούστου του περιοδικού «Defense News» απαριθμεί 100 κορυφαίες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο, και σε αυτό που απαριθμούνται πέντε (πέρυσι ήταν τέσσερις) τουρκικές εταιρείες είναι:

  • ASELSAN (42, από 47 πέρυσι): παραγωγός αμυντικών ηλεκτρονικών, ιδίως επικοινωνιών και αισθητήρων.
  • Turkish Aerospace Industries (TAI ή TUSAS) (50, από 58): ηγέτης στην τουρκική αμυντική αεροδιαστημική
  • ROKETSAN (71, από 80): Η παραγωγός μη κατευθυνόμενων πυραύλων και κατευθυνόμενων πυραύλων έχει δει τα έσοδα να αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της ενσωμάτωσης των προϊόντων της σε τουρκικά μη επανδρωμένα συστήματα.
  • Μηχανήματα και Χημική Βιομηχανία (MKE) (84, νέο): παραγωγός φορητών όπλων, πυροβολικού και πυρομαχικών
  • Military Factory and Shipyard Enterprise (AFSAT) (94, νέο): παραγωγή και γενική επισκευή αεροσκαφών, ναυτικών και χερσαίων συστημάτων.

Ακολουθούν τα μη επανδρωμένα αεροχήματα

Είναι ενδιαφέρον ότι ο πιο δυναμικός και πολυσυζητημένος τομέας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας – τα μη επανδρωμένα συστήματα – δεν έχει ακόμη ενταχθεί «στη λίστα των κορυφαίων 100 εταιρειών», αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB2 Bayraktar και Akinci προχωρούν και έχουν μεγάλη ζήτηση σε διάφορα παγκόσμια hotspot, είναι θέμα χρόνου να φιγουράρουν στην εξέχουσα λίστα.

Η Τουρκία εξάγει τώρα όπλα από τη Χιλή στη Νότια Αμερική στην Ινδονησία στην Ασία. Προμηθεύει συστήματα σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής, καθώς και εντός του ΝΑΤΟ. Με τη μεταφορά της τεχνολογίας της, η Τουρκία ευνοεί και την κοινή παραγωγή σε άλλες χώρες.

Παραδείγματα σε αυτήν την κατηγορία είναι το Καζακστάν, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, η Μαλαισία, τα ΗΑΕ, το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και η Ινδονησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι Τούρκοι κατασκευαστές καταφέρνουν να παρέχουν εκπαίδευση, υπερβαίνοντας και πέρα ​​από τους ανταγωνιστές τους. Εξασφαλίζουν ότι το προσωπικό της εταιρείας τους είναι εγκατεστημένο στις χώρες εισαγωγής για ένα χρόνο ή και περισσότερο, εξασφαλίζοντας ολοκληρωμένη υποστήριξη.

 Αυτό το επίπεδο δέσμευσης και αφοσίωσης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την πίστη των χωρών, ιδιαίτερα του αραβικού κόσμου, όπου τα τουρκικά όπλα έχουν τώρα τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Από μεγαλύτερος παραλήπτης όπλων τώρα εξάγει σε όλο τον κόσμο

Πριν από λίγο καιρό, η Τουρκία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραλήπτης όπλων στον κόσμο. Αλλά από τότε που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέλαβε την εξουσία το 2002, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας προχώρησε με εντυπωσιακό ρυθμό, καθιστώντας τη χώρα τον 12ο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από ξένες στρατιωτικές εισαγωγές από περίπου 80 τοις εκατό το 2004 σε περίπου λιγότερο από 20 τοις εκατό τώρα.

Η εμπλοκή σε αμυντικές συνεργασίες προσφέρει στην Τουρκία πολλά στρατηγικά οφέλη. Έχει ενισχύσει την περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κομβικού παράγοντα στο τοπίο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA).

Ως σημαντική πηγή όπλων, δυνατή λόγω των αποτελεσματικών εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών, η Τουρκία κατάφερε να συνάψει πολλές διμερείς συμφωνίες στους προληπτικούς ελιγμούς εξωτερικής πολιτικής της σε αυτό το μέρος του κόσμου.

  • Για παράδειγμα, υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τη Λιβύη το 2020, η οποία δημιούργησε τέτοια εμπιστοσύνη στην Τρίπολη που οδήγησε στην επακόλουθη υπογραφή συμφωνίας για τα αποθέματα υδρογονανθράκων το 2022.

Ομοίως, η σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν, μια αιώνια προτεραιότητα στην ατζέντα της εξωτερικής της πολιτικής, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020 εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την προμήθεια και την ανάπτυξη προϊόντων τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ιδίως του Bayraktar TB2.

  • Με τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί των δυνάμεων από την Αρμενία, το περιφερειακό προφίλ της Τουρκίας ενισχύθηκε περισσότερο.

Παρόμοια παραδείγματα, όπως η κρίση του Κατάρ και ο πόλεμος της Συρίας, έχουν ενισχύσει την περιφερειακή θέση της Τουρκίας ως αποφασιστικής σημασίας συνεισφέροντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ενισχύοντας οδούς για περισσότερες συνεργασίες σε διαφορετικούς τομείς. Αυτό οφειλόταν ουσιαστικά στις τουρκικές αμυντικές εξαγωγές.

Μετά τη συμφωνία al-Ula του 2021 , η οποία τερμάτισε την κρίση του Κόλπου του 2017 και τον αποκλεισμό κατά του Κατάρ, οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας, του Άμπου Ντάμπι και του Ριάντ βελτιώθηκαν σημαντικά.

Η άνοδος της Τουρκίας ως κατασκευαστής άμυνας φαίνεται να ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τους στρατηγικούς στόχους των κορυφαίων χωρών του Κόλπου.

Τα τουρκικά αμυντικά προϊόντα δεν είναι μόνο υψηλής απόδοσης αλλά και ανταγωνιστικές τιμές, καθιστώντας τα ελκυστική επιλογή για αυτές τις χώρες, οι οποίες κατά τα άλλα εξαρτώνται από τα δυτικά όπλα.

Σήμερα, η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού — πιο συγκεκριμένα, UCAV.

Σε αυτό που λέγεται ότι είναι το «μεγαλύτερο συμβόλαιο εξαγωγών άμυνας και αεροπορίας» της Τουρκίας μέχρι σήμερα, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει το UAV Akinci επόμενης γενιάς της Baykar αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ 2018 και 2022, το Κατάρ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν οι  τρεις κορυφαίοι  πελάτες των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας, αντιπροσωπεύοντας το 20%, το 17% και το 13% των συνολικών εξαγωγών όπλων της Τουρκίας.

Τώρα, με την Τουρκία έτοιμη να κατασκευάσει όπλα ως εταίρος αυτών των χωρών, υπάρχει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Εξομάλυνση με την Αίγυπτο στο φόντο της αμυντικής βιομηχανίας

Ο πρόεδρος Ερντογάν (δ) με τον γαμπρό του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ

Η βιομηχανία όπλων της Τουρκίας έπαιξε και πάλι ρόλο στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Σε μια ιστορική συνάντηση μεταξύ των Προέδρων Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι στο Κάιρο τον Φεβρουάριο του 2024, η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεχίσουν από κοινού σχέσεις στρατηγικού επιπέδου. Οι σχέσεις που είχαν καταστραφεί μετά το 2013 βρίσκονται τώρα σε τροχιά ανύψωσης σε συνολικό επίπεδο.

Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι αυτής της συνόδου κορυφής των δύο ηγετών είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις για συνομιλίες για μια μεγάλη πώληση UAV Baykar στην Αίγυπτο.

Το τελευταίο φαίνεται έτοιμο να γίνει κέντρο παραγωγής για το Baykar, με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον αραβικό κόσμο και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας για την παραγωγή.

Τουρκικά όπλα και εξωτερική πολιτική

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία λέγεται επίσης ότι παρείχε στην Άγκυρα τη δύναμη να έχει μια δυναμική εξωτερική πολιτική και να λάβει διαφορετική στάση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, αντανακλά τη διαφοροποιημένη στρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας, η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις εξελίξεις στην αμυντική της βιομηχανία, όπως λέγεται.

Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην παροχή πολιτικής σταθερότητας στην Τουρκία, της οποίας ο πολιτικός πολιτισμός βασιζόταν ιστορικά σε μια οξεία αίσθηση μιλιταρισμού από την ίδρυση της Δημοκρατίας.

Υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν ότι από την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία το 2001, η ισχυρή πολιτική κυριαρχία του, η οποία, με τη σειρά της, είδε την επιρροή του στρατού στην πολιτική να μειώνεται, ως συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, εξέχοντες που ήταν η επιτυχία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Αρχικά, οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες ανήκαν σε μεγάλο βαθμό και λειτουργούσαν από κληροδοτήματα που ιδρύθηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η HAVELSAN και η ASELSAN.

Την τελευταία δεκαετία, το εύρος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχει επεκταθεί εκθετικά, με την είσοδο εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, όπως η διάσημη κατασκευάστρια UAV Baykar Technologies, με επικεφαλής τον γαμπρό του Ερντογάν, επικεφαλής τεχνολογίας Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ/ Selçuk Bayraktar.

Το χαρακτηριστικό προϊόν της Baykar, το μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) TB2, έχει γίνει συνώνυμο με το διευρυνόμενο αποτύπωμα ασφαλείας της Άγκυρας και έχει εξελιχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό εργαλείο με ευρύ φάσμα κυβερνητικών πελατών.

Όλα αυτά φαίνεται ότι έκαναν τις τουρκικές στρατιωτικές ελίτ χαρούμενες και λιγότερο διατεθειμένες για πολιτική εξουσία.

Υπάρχει τώρα μια φαινομενικά αναδιαμορφωμένη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών, της γραφειοκρατίας ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πολιτικές εκστρατείες του Ερντογάν αυτές τις μέρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στον εθνικό λόγο του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τους  EurAsian Times,  ο Ερντογάν δεν εξαρτιόταν μόνο για τη νίκη του στις εκλογές τον Μάιο του περασμένου έτους από τη βιομηχανία όπλων. είχε επίσης δώσει αρκετές ενδείξεις για το ποιος θα ήταν ο πιθανός πολιτικός διάδοχός του.

Και αυτός ο διάδοχος πιστεύεται ευρέως ότι είναι ο γαμπρός του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, συνιδιοκτήτης της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Baykar, του παραγωγού των drones TB2 Bayraktar.

Παραγωγή μεν, αλλά, από εισαγόμενα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

Ωστόσο, παρά όλες τις θετικές επιπτώσεις που έχει η τουρκική βιομηχανία όπλων στην πολιτική, την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας, υπάρχουν τα αδύνατα σημεία.

Πρώτον, η τουρκική βιομηχανία όπλων εξαρτάται από πολύ σοβαρές εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας και λογισμικού, ιδιαίτερα ημιαγωγών και μικροτσίπ, τα οποία προμηθεύονται από ξένες εταιρείες.

Δεύτερον, το τουρκικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα στερείται κρίσιμης μάζας εγχώριων πηγών ενέργειας, τις οποίες αναγκάζεται να εισάγει. Αυτό εξηγεί γιατί συνεργάζεται με τη Ρωσία, μια μεγάλη πηγή ενέργειας.

Τρίτον, η Τουρκία έχει έλλειψη ειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου, σε μεγάλο βαθμό λόγω ζητημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία δεν έχει αρκετούς μαθητές των οποίων τα πρότυπα είναι ίσα με αυτά των ομολόγων τους στη Δύση και τη Ρωσία, ιδιαίτερα στα μαθήματα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

Τέταρτον, τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αποτελούν σχετικά χαμηλό μερίδιο των τουρκικών εξαγωγών.

Προφανώς, πάνω από το ήμισυ της ακαθάριστης αξίας που παράγεται στην τουρκική αμυντική βιομηχανία προέρχεται από προϊόντα χαμηλής και μεσαίας τεχνολογίας.

Πέμπτον, μια πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα, που οδήγησε σε νομισματική σύσφιξη, είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Τα εγχώρια τραπεζικά δάνεια έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικά για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων σε σημαντικούς αμυντικούς βιομηχανικούς παράγοντες.

Με τα παραπάνω σημεία συμφόρησης, η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ανταποκριθεί σε αυτές των ΗΠΑ ή ακόμα και της Ρωσίας.

 Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα είναι αρκετά εντυπωσιακά, δεδομένου του διευρυνόμενου παγκόσμιου αποτυπώματός της.

Prakash Nanda  – EurAsian Times

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθείστε στο Χ το  @Valkaniko

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»