Βουλγαρία: Σαρκοφάγος 2000 ετών χρησιμοποιείται σαν πάγκος σε μπαρ παραλίας

Αύγουστος 10, 2024. Ελλάδα.

Σόφια.

Η σαρκοφάγος , που ανακαλύφθηκε σε μια παραλία στο θέρετρο «Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη» κοντά στη Βάρνα στα τέλη του περασμένου μήνα, είναι αυθεντική.  

Αυτό διαπιστώθηκε από αρχαιολόγους από το Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο της πόλης, μετά την αφαίρεση μέρους του χρώματος της πρόσοψης που κάλυπτε το πολύτιμο εύρημα , ανέφερε το BNT .

Η τεχνογνωσία των επιστημόνων δείχνει ότι χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και ανήκει στις λεγόμενες γιρλάντες σαρκοφάγους της ρωμαϊκής εποχής, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πλούσια διακόσμηση.

Η πολιτιστική αξία είναι κατασκευασμένη από όστρακο ασβεστόλιθο, χαρακτηριστικό των ακτών του Ευξείνου Πόντου.

Από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, είναι σαφές ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η σαρκοφάγος χρησιμοποιήθηκε ως πάγκος μπαρ σε ένα από τα δημοφιλή καταστήματα στην παραλία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα.


«Κάθε αντικείμενο που έχει αρχαιολογική αξία, ανεξάρτητα από το πού, πότε και από ποιον βρέθηκε, ανήκει στο κράτος. Δηλαδή αυτός που το βρήκε είναι υποχρεωμένος να το παραχωρήσει στο πλησιέστερο μουσείο. Αυτή είναι δουλειά της αστυνομίας , πιθανώς η εισαγγελία, που πρέπει να ερευνήσει πώς αυτή η σαρκοφάγος κατέληξε στη Βάρνα και στην παραλία Κάτι πρέπει να γίνει από τις αρμόδιες αρχές και πρέπει να γίνει, γιατί μάλλον δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση», είπε ο Αλεξάντερ Μίντσεφ, αρχαιολόγος από το RIM-Βάρνα.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»