Η Ταϊλανδή κληρονόμος επαναφέρει τη διχαστική δυναστεία - αλλά για πόσο καιρό;

Getty Images Ο Ταχσίν Σιναουάτρα χαιρετά τους υποστηρικτές του με τη μικρότερη κόρη του Παετονγκτάρν Σιναουάτρα στις 22 Αυγούστου 2023.Getty Images
Η Paetongtarn Shinawatra με τον πατέρα της και πρώην πρωθυπουργό, Thaksin

Ο Paetongtarn Shinawatra φέρνει ένα φρέσκο, νεανικό πρόσωπο και ένα ακόμη μέλος της ισχυρής φυλής Shinawatra, στην κορυφαία δουλειά της χώρας.

Είναι η κόρη του Thaksin Shinawatra, του έκπτωτου πρώην πρωθυπουργού που επέστρεψε στην Ταϊλάνδη τον περασμένο Αύγουστο μετά από 15 χρόνια εξορίας.

Η 37χρονη είναι επίσης η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Ταϊλάνδης και μόνο η δεύτερη γυναίκα - η πρώτη ήταν η θεία της Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

Γνωστή στην Ταϊλάνδη με το ψευδώνυμό της Ung Ing, η κα Paetongtarn έχει γίνει μια πολύ οικεία φιγούρα εδώ από τότε που ηγήθηκε του κόμματός της, Pheu Thai, στις γενικές εκλογές πέρυσι. Αποδείχθηκε δημοφιλής αγωνιστής, μιλώντας σε συγκεντρώσεις μέχρι τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης με το δεύτερο παιδί της.

Ωστόσο, η οικογένειά της, ιδιαίτερα η μητέρα της Potjaman, η οποία εξακολουθεί να είναι ισχυρή προσωπικότητα στο Pheu Thai, δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός, φοβούμενη ότι θα ήταν ευάλωτη στα είδη νομικών παρεμβάσεων που ανάγκασαν τόσο την κα Yingluck όσο και τον κ. Thaksin να εξοριστούν. .

Αλλά η απροσδόκητη δικαστική απόφαση που κατέρριψε την πρωθυπουργία της Σρέθα Ταβίσιν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανάγκασε την οικογένεια. Εκτός από τον κ. Srettha, ο Pheu Thai είχε μόνο δύο άλλους εγγεγραμμένους υποψήφιους πρωθυπουργούς που ήταν επιλέξιμοι να τον αντικαταστήσουν. Η κα Paetongtarn ήταν η μία, η άλλη μια ηλικιωμένη πρώην εισαγγελέας που οι βουλευτές του κόμματος πίστευαν ότι δεν είχαν την ενέργεια ή το χάρισμα για να τους οδηγήσουν στις επόμενες εκλογές, που αναμένονταν σε τρία χρόνια.

Η κύρια εμπειρία της κας Paetongtarn ήταν η εργασία στον όμιλο ξενοδοχείων Rende που ανήκει στη Shinawatra. Δεν αναμενόταν να πάει στην πολιτική και εντάχθηκε στο κόμμα Pheu Thai μόνο το 2021.

Αναλαμβάνοντας τη θέση της πρωθυπουργού, μπαίνει σε ένα πολιτικό ναρκοπέδιο.

Περιγράφει τον εαυτό της ως μια συμπονετική καπιταλίστρια, μια σοσιαλφιλελεύθερη που υποστηρίζει πλήρως το νέο νόμο της Ταϊλάνδης για ίσους γάμους.

Αλλά η φράση που οι περισσότεροι θα τη θυμούνται να χρησιμοποιεί είναι «το κορίτσι του μπαμπά». Ό,τι κι αν κάνει στην κυβέρνηση, θα θεωρείται πάντα ότι ενεργεί υπό τις οδηγίες του πατέρα της. Και ο κ. Thaksin παραμένει μια πολύ διχαστική φιγούρα.

Η επιστροφή του από την εξορία πριν από ένα χρόνο ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης συμφωνίας με ισχυρές συντηρητικές δυνάμεις. Περιλαμβάνουν τον στρατό, ο οποίος καθαίρεσε δύο κυβερνήσεις της Σιναουάτρα με πραξικοπήματα, και ομάδες προσκείμενες στη μοναρχία, οι οποίες αντιτίθενται στον κ. Ταξίν για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η εκπληκτική επιτυχία του μεταρρυθμιστικού κόμματος Move Forward στις περσινές εκλογές, ωθώντας τον Pheu Thai και τη φυλή Shinawatra στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά, ανάγκασε τους συντηρητικούς, τα κόμματα των οποίων τα πήγαν ακόμη χειρότερα, να επαναβαθμονομηθούν.

Getty Images Ο Paetongtarn Shinawatra (μέτωπο C) ενώνει τα χέρια με τους ηγέτες των κομμάτων συνασπισμού σε μια συνέντευξη Τύπου στην Μπανγκόκ στις 15 Αυγούστου 2024.Getty Images
Ο Paetongtarn Shinawatra με τους ηγέτες των κομμάτων συνασπισμού την Πέμπτη

Με το Move Forward να πιέζει για μεταρρύθμιση του νόμου lese majetse και τις εξουσίες του στρατού, ο Pheu Thai, του οποίου ο λαϊκισμός ελεύθερης δαπανών αντιγράφεται τώρα από πολλά άλλα κόμματα, δεν ήταν πλέον η κύρια απειλή.

Έτσι, ο Pheu Thai επιτράπηκε να συνασπίσει έναν συνασπισμό 11 κομμάτων, πολλά από τα οποία ήταν μακροπρόθεσμοι εχθροί του κ. Thaksin, για να κρατήσει έξω το Move Forward.

Αλλά η δυσπιστία του κ. Thaksin δεν εξαφανίστηκε ποτέ.

Η άγνωστη προϋπόθεση της επιστροφής του και η βασιλική χάρη που του δόθηκε από τον βασιλιά Βατζιραλόνγκκορν, ήταν να κρατήσει χαμηλό προφίλ και, όπως είχε υποσχεθεί από την εξορία, να περνούσε το χρόνο του με τα εγγόνια του.

Επίσημα ο κ. Thaksin δεν είναι καν μέλος του Pheu Thai. Αλλά ακόμη και στην εξορία, ο κ. Thaksin επενέβαινε συνεχώς, συχνά εις βάρος του κόμματός του. Θεωρείται ακόμη ότι είναι ο κύριος οικονομικός υποστηρικτής του Pheu Thai. Και από τότε που αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους νωρίτερα φέτος, ήταν και εμφανής και φωνητικός σε πάρτι.

Ορισμένοι κατηγόρησαν τον κ. Thaksin ότι πίεσε για τον διορισμό από τον κ. Srettha στο υπουργικό συμβούλιο ενός δικηγόρου που καταδικάστηκε το 2008 ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου με μια τσάντα για ψώνια γεμάτη μετρητά.

Τότε ο δικαστής επρόκειτο να αποφανθεί για μια ποινική υπόθεση εναντίον του κ. Thaksin.

Την Τετάρτη το συνταγματικό δικαστήριο, γνωστό για τις επανειλημμένες αποφάσεις κατά της φυλής Σιναουάτρα, διαπίστωσε ότι ο διορισμός ήταν ανήθικος και επαρκής λόγος για την απόλυση του κ. Σρέθα. Η απόφαση ερμηνεύεται στην Ταϊλάνδη ως προειδοποίηση προς τον κ. Thaksin να χαλιναγωγήσει τις φιλοδοξίες του.

Επίσης, νωρίτερα φέτος κατηγορήθηκε για lese majeste, για σχόλια που έκανε πριν από εννέα χρόνια στην εξορία - μια υπόθεση με δυνητικά σοβαρές συνέπειες που μπορεί να τον κρέμονται για χρόνια.

Όλα αυτά κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη δουλειά της κυρίας Paetongtarn. Η προηγούμενη επιτυχία του Pheu Thai βασίστηκε στη φήμη του ότι οδηγεί την οικονομία και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των φτωχότερων Ταϊλανδών.

Αλλά η οικονομία της Ταϊλάνδης συγκρατείται τώρα από μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις - και δεν ανταποκρίνονται στα λαϊκιστικά μέτρα που δοκιμάστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία της Σιναουάτρα.

Η πολιτική υπογραφής του κόμματος στις τελευταίες εκλογές - εφάπαξ πληρωμή 10.000 μπατ (284 $, 221 £) μέσω ψηφιακού πορτοφολιού στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού - έχει έρθει σε αντίθεση από την κεντρική τράπεζα και άλλους σχετικά με το κόστος της για το δημόσιο ταμείο .

Το κόμμα δεν έχει τίποτα άλλο στο πολιτικό του οπλοστάσιο για να ανυψώσει την πολιτική του τύχη τα επόμενα τρία χρόνια. Θα αντιμετωπίσει επίσης συνεχή και αποτελεσματική αντιπολίτευση από το μεταρρυθμιστικό Κόμμα Κίνησης Εμπρός, το οποίο έχει πλέον ανασυσταθεί ως Λαϊκό Κόμμα, μετά τη διάλυσή του από το συνταγματικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Και το Pheu Thai βρίσκεται σε έναν συνασπισμό όπου για πρώτη φορά το μερίδιο των εδρών του είναι λιγότερο από το μισό. Οι συντηρητικοί πολιτικοί εταίροι της έχουν επίσης ελάχιστα κίνητρα να δουν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Pheu Thai να επιτυγχάνει αρκετή επιτυχία ώστε να αρχίσει να ξαναχτίζει την κάποτε τρομερή βάση υποστήριξής της μεταξύ των ψηφοφόρων.

Και οι τέσσερις τελευταίες κυβερνήσεις υπό την ηγεσία της Σιναουάτρα εκδιώχθηκαν πριν από το τέλος της εκλεγμένης θητείας τους με αποφάσεις συνταγματικού δικαστηρίου ή στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Η κ. Paetongtarn θα ελπίζει να σπάσει αυτό το θλιβερό ρεκόρ, αλλά δεδομένης της ατελείωτης αναταραχής στην πολιτική της Ταϊλάνδης, οι πιθανότητες δεν φαίνονται καλές.

https://www.bbc.com/news/articles/cg79259ln81o

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»