Reuters: Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες για τις ελληνικές καθυστερήσεις στην επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία


Φωτογραφία: EUROKINISSI
Επτά μήνες μετά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ούτε ένας πρόσφυγας δεν έχει επιστραφεί από την Ελλάδα και οι Βρυξέλλες χάνουν την υπομονή τους, καθώς οι υπερπλήρεις δομές γίνονται βίαιες, γράφει το Reuters.
Υπό τη συμφωνία, η ΕΕ αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα», κάτι που σημαίνει ότι όσοι περνούν στην Ελλάδα μπορούν να επιστραφούν εκεί, ακόμη κι αν διαπιστωθεί ότι διέφυγαν από τη Συρία ή άλλες χώρες ως πρόσφυγες που δικαιούνται προστασία, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού του προσφυγικού κύματος- με 17.000 ανθρώπους έως τώρα να έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία.
Ομως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ειδικοί τονίζουν ότι προκειμένου να συνεχίσει να έχει αποτέλεσμα η συμφωνία μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να επιστραφούν πρόσφυγες στην Τουρκία. Οσο εκείνοι που επιχειρούν το ταξίδι προς την Ελλάδα παραμένουν στη χώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να αποφασίσουν κι άλλοι να τους ακολουθήσουν.  
«Αν αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι στέλνονται πίσω, μπορεί να αναγκαστούν να το σκεφτούν καλύτερα κάποιοι άλλοι πριν καν το προσπαθήσουν», εξήγησε στο Reuters ο Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ, ειδικός στα ζητήματα της Νότιας Ευρώπης, στο London School of Economics.
Μέχρι τώρα, μόλις περίπου 700 άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα μετά από την υπογραφή της συμφωνίας- 4% του συνόλου- έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία και κανείς δεν έχει επιστραφεί αφότου έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας.
Από εκείνους που επέστρεψαν, οι περισσότεροι ήταν οικονομικοί μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, οι οποίοι έφυγαν δίχως να αναζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Περίπου 70 έκαναν αίτηση για άσυλο, αλλά εγκατέλειψαν τη διαδικασία και ζήτησαν να φύγουν πριν αυτή ολοκληρωθεί. Οι υπόλοιποι παραμένουν στην Ελλάδα.
Κομισιόν: Φταίει η ελληνική ανεπάρκεια
Πάνω από 61.000 είναι ακόμη σε όλη την Ελλάδα, με τις δομές στα νησιά να φιλοξενούν πλέον τον τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων, σε σύγκριση με την εποχή που υπεγράφη η συμφωνία και τον διπλάσιο από την επίσημη χωρητικότητά τους.
Η ΕΕ ρίχνει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική ανεπάρκεια. «Ο στόχος της εξασφάλισης των επιστροφών... ως επί το πλείστον παρεμποδίστηκε από τον αργό ρυθμό επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο βαθμό από την Ελληνική υπηρεσία Ασύλου και από την επεξεργασία των εφέσεων από τη νεοσύστατη αρμόδια ελληνική αρχή», αναφέρει έκθεση προόδου της Κομισιόν.
«Απαιτούνται επειγόντως περαιτέρω προσπάθειες της ελληνικής διοίκησης για τη δημιουργία μίας σημαντικά ενισχυμένης και σταθερής ικανότητας επιστροφής των μεταναστών που φτάνουν, που θεωρείται ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους παράτυπους μετανάστες και τους λαθροδιακινητές», σημειώνει ακόμη η έκθεση, σύμφωνα με το Reuters.
Βοήθεια μόνο μετά από τη βελτίωση του συστήματος
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων και έχει ζητήσει από την ΕΕ να στείλει επιπλέον προσωπικό. Ομως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα βοηθήσουν αν η Ελλάδα δεν προσπαθήσει περισσότερο για να βελτιώσει το σύστημά της. Το ελληνικό προσωπικό είναι πράγματι στα όριά του, αλλά φταίει και η γραφειοκρατία, η ανεπάρκεια, η έλλειψη ενιαίου πλάνου σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά και η μακρά διαδικασία των εφέσεων, σημειώνει το Reuters.
Ακόμη, η ΕΕ χαρακτήρισε ως πολύ αργή την περίτεχνη διαδικασία εφέσεων που επιτρέπει το ελληνικό νομικό σύστημα. Από τον Ιούνιο, εστάλησαν περισσότεροι δικαστές στις σχετικές επιτροπές, όμως αυτό ελάχιστα επιτάχυνε τη διαδικασία. Τον πρώτο μήνα πήραν 35 αποφάσεις, ενώ οι προηγούμενες επιτροπές είχαν καταλήξει σε 72 αποφάσεις μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην κατάσταση στις δομές φιλοξενίας, όπου- σημειώνει- η μακρά αναμονή και η αθλιότητα σε κάποιες από αυτές έχει μετατρέψει τη σύγχυση σε βία, κάνοντας αναφορά σε επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο.
http://www.iefimerida.gr/news

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!