Οι δυο ημέρες του Ομπάμα στην Αθήνα -Το πρόγραμμα, τα μέτρα, οι προσδοκίες


(AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
Εντός των επόμενων ωρών φτάνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, πρώτο σταθμό του τελευταίου ταξιδιού του στην Ευρώπη ως προέδρου των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στη Γερμανία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον.

Το πρόγραμμα
Το Air Force One του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να προσγειωθεί στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10:50. 
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 13:30, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στις 14:30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο θα έχει διευρυμένες συνομιλίες, ενώ στις 16:00 θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθούν συνολικά τέσσερις ερωτήσεις, δύο από Ελληνες δημοσιογράφους και δύο από Αμερικανούς. 
Στις 19:30 θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. 
Το ακριβές πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου για αύριο, Τετάρτη, δεν είναι γνωστό. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσει ομιλία στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, μετά τις 12:30. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως ο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Ακρόπολη και ίσως κάνει μια σύντομη δήλωση από το Μουσείο, με φόντο τον Ιερό Βράχο. 
Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο κρίνουν ως βαρύνουσας σημασίας την επίσκεψη Ομπάμα, η οποία γίνεται, όπως λένε, «σε μία κρίσιμη συγκυρία που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος».
Και ο πυρήνας όσων θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό ηγέτη συμπυκνώνεται κατά πληροφορίες του iefimerida στο ότι: «Είναι αναγκαία η διευθέτηση του χρέους και η αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας». Επίσης, στα θετικά για την κυβέρνηση συγκαταλέγεται και η παρουσία του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Τζακ Λιου, καθώς θεωρούν τις θέσεις του για το χρέος «εξαιρετικά προωθητικές».
Οι προσδοκίες της Αθήνας
Αρμόδιες πηγές πάντως, εξηγούν πως μία δήλωση από τα χείλη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου για το χρέος δεν μπορεί να εκληφθεί ως μια οποιαδήποτε δήλωση. Κι αυτό,γιατί έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτικό πρέσιγνκ στους κόλπους των Ευρωπαίων δανειστών και κυρίως στο Βερολίνο, το οποίο στυλώνει τα πόδια στη συζήτηση για απομείωση του χρέους πριν το 2018. Και όλα αυτά, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ο Ομπάμα επισκεφθεί τη Γερμανική πρωτεύουσα  που είναι ο επόμενος σταθμός του, όπου και θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
Η «ατζέντα» των συνομιλιών
Στην «ατζέντα» των συνομιλιών θα βρεθούν πέρα από το ζήτημα του χρέους: Το προσφυγικό (στήριξη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας), θέματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, ενεργειακά και επενδύσεις.
Μέτρα ασφαλείας
Η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να κάνει... δύσκολη τη ζωή των Αθηναίων για το επόμενο διήμερο. 
Από χθες το πρωί τέθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιπολίες περίπου 4.500 αστυνομικών, ενώ στην Αθήνα έχουν φτάσει περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές.
Άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών θα αποτελούν τον προπομπό στα σημεία επίσκεψης του κ. Ομπάμα. 
Επίσης, έχουν φτάσει, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες (το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινείται ο Ομπάμα αποκαλείται «Κτήνος») του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό έχει έρθει και το ελικόπτερο του Αμερικανού Προέδρου, ακόμη και ένα βυτιοφόρο για να ανεφοδιάζει με καύσιμα τα αυτοκίνητα του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του. 
Παράλληλα, κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία του Αμερικανού Προέδρου θα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά μετά από χρόνια ψηφιακούς ασυρμάτους, το περίφημο SEPURA.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στα σημεία που θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποκλείεται η περιοχή, τουλάχιστον πριν από μισή ώρα, αφού πρώτα έχει ελεγχθεί από ασυνομικούς και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, αφού δηλαδή «αποστειρώνεται» και θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές, σε ταράτσες και άλλα επίκαιρα σημεία, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται, για παν ενδεχόμενο, ένα κινητό νοσοκομείο με 150 ατόμων, που έχει φτάσει, από τις ΗΠΑ.
Ακόμα και οι ελληνικές υπηρεσίες θα ενημερώνονται την τελευταία στιγμή από τους επιτελείς της ομάδας ασφάλειας του κ. Ομπάμα για τις μετακινήσεις του, ενώ μόνο η συνοδεία του και οι άνδρες ασφάλειας είναι περίπου 300 άτομα.
Από ελληνικής πλευράς, στα μέτρα θα συμμετάσχουν 4.500 άτομα, που θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποκλείουν περιοχές και δρόμους και θα παρέχουν κάλυψη με κάθε τρόπο.
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΑΔΑ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, θα γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Συγκεκριμένα, θα κλείνουν δρόμοι για να περάσει ο υψηλός επισκέπτης με τη συνοδεία του και θα ανοίγουν μετά από κάποιο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστή η χρονική στιγμή που θα συμβαίνει η κάθε παρέμβαση.
Πάντως, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Από την ΕΛΑΣ, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι εκ των σταθμών του Μετρό θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφαλείας (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ), ενώ λόγω της επίσκεψης Ομπάμα θα παραμείνουν κλειστά και ορισμένα σχολεία (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ). 
Απόρθητο φρούριο ο Αστέρας
Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο Αστέρας, στην προεδρική σουίτα του οποίου θα καταλύσει πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος, μοιάζει με απόρθητο φρούριο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές και με πολιτικά, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο.
Μέρος της αποστολής του Αμερικανού προέδρου θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Ιntercontinental. Εκεί έχει μεταφερθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός (συσκευασμένος σε κούτες), που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και δεκάδες φιάλες ανθρώπινου αίματος, σε περίπτωση που χρειαστούν.
Απαγορεύεται και η κυκλοφορία σκαφών στον Αστέρα
Τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και σκαφών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας.
«Κατεβάζει ρολά» το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από χθες και έως την Πέμπτη κατεβάζει ρολά και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του Φάρου, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στους Γιάννη Μόραλη και Χρήστο Καπράλο, καθώς εκεί την Τετάρτη θα δοθεί η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι προσκλήσεις για την ομιλία Ομπάμα δίνονται από την αμερικανική πρεσβεία και είναι προσωπικές, ενώ όσοι θα παραστούν θα περάσουν από έλεγχο αεροδρομίου, δηλαδή από το ειδικό μηχάνημα και δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους υγρά και αιχμηρά αντικείμενα.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Για σήμερα στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πορεία προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες κινήσεις, ενώ στις 6.30 μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ανακοινώσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Σύμφωνα με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής σήμερα και αύριο απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και σε όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις του, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και θα διαμείνει.
Το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι ουσιαστικά η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί υπάρχει επιτήρηση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
 http://www.iefimerida.gr/news/301190/oi-dyo-imeres-toy-ompama-stin-athina-programma-ta-metra-oi-prosdokies#ixzz4Q4gB0hdk

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!