Αλ. Τσίπρας: Λύση για το Κυπριακό χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις

Την πεποίθηση ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

Tην πεποίθηση ότι στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμφωνημένο, έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από την εκτενή ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.
Επανέλαβε τη στήριξη στην εξεύρεση δίκαιης λύσης επί της βάσης του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της Ε.Ε. «Χωρίς κατοχικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων» διεμήνυσε.
Σημείωσε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί κρίσιμο και πρωταρχικό εθνικό στόχο και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. «Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των κρίσιμων στιγμών οι συνομιλίες για το Κυπριακό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων» τόνισε.
Η ενημέρωση αφορούσε τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν και την Κυριακή ειδικότερα «για τη σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί και τα καίρια ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και του κυπριακού λαού, για μία λύση προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται γενναίες αποφάσεις.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Κυπριακό ζήτημα μπορεί να λυθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, ενώ αποκάλυψε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τις ηγεσίες των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, προκειμένου όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν πλήρη ενημέρωση.
Πρόοδος αλλά και διαφορές
Μία δίκαιη βιώσιμη λύση θα είναι προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε απ' την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο επί του εδαφικού και τις προοπτικές που προδιαγράφονται, για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και διαφορές.
Διεμήνυσε επιπλέον ότι «δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».
Επίσης, εκτίμησε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με μία ιθαγένεια και διασφάλιση των απαραιτήτων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, προσθέτοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και η άλλη πλευρά θα δείξει «την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση».
Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό τόνισε ότι νιώθει την αμέριστη συμπαράσταση. Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι μέχρι να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη, πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου και να γίνουν διαβουλεύσεις, με στόχο ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό                                                                                                                                          http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!