Ομπάμα για Τραμπ: Ο κόσμος ζητούσε μια αλλαγή


Ο κ. Ομπάμα εκτίμησε ότι μία ισχυρή και υγιής πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί του στις γενικές αρχές της πολιτικής που εφάρμοσε και στις αρχές πάνω στις οποίες αυτή βασίστηκε.

Ο κόσμος μερικές φορές ζητεί μια αλλαγή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητεί ή τι θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα, όπου βρίσκεται, σχολιάζοντας την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στη χώρα του.

«Υποθέτω ότι αυτή η αναζήτηση για κάτι διαφορετικό επηρέασε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στις ακρότητες, στο “εμείς εναντίον των άλλων, εμείς και εκείνοι”», ανέφερε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
«Οι άνθρωποι είναι πιο ανασφαλείς για την εθνική τους ταυτότητα, τη θέση τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά ευνόησαν τον λαϊκισμό. Βλέπουμε δύο υποψηφίους όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέρνι Σάντερς, δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους, με μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Αυτό κάτι σημαίνει», πρόσθεσε.
«Είδα θυμό, άγχος, αγωνία στους Αμερικανούς. Έπρεπε να ανακάμψουμε από τη χειρότερη ύφεση. Υπήρξε άγχος και θυμός. Πολλοί πίστεψαν ότι όλα έγιναν για τα συμφέροντα της Wall Street. Ακούσατε και τις θέσεις γνωστών Ρεπουμπλικάνων. Μερικές θέσεις δεν αντικατοπτρίζουν πραγματικά γεγονότα, όμως χρησιμοποιήθηκαν για την εκλογή Τραμπ», είπε ο κ. Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και όσοι ψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από οκτώ χρόνια, όταν ο ίδιος αναλάμβανε την προεδρία των ΗΠΑ.
«Έκπληκτος»
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκρυψε παρόλα αυτά την έκπληξή του για την ετυμηγορία της κάλπης. «Ακόμη νιώθω έκπληκτος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν νιώθω υπεύθυνος, αλλά οφείλω να προετοιμάσω στην ορθή μετάβαση. Θα ορθώσω τη φωνή μου όπου δεν υπάρχει συμφωνία, όμως θα συνεργαστώ μαζί του», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Ομπάμα εκτίμησε ότι μία ισχυρή και υγιής πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί του στις γενικές αρχές της πολιτικής που εφάρμοσε και στις αρχές πάνω στις οποίες αυτή βασίστηκε.
«Μακροπρόθεσμα κερδισμένοι»
«Παρά την αίσθηση της αποτυχίας και τις απογοητεύσεις στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της ενωμένης Ευρώπης, οι τελευταίες δεκαετίες ήταν δεκαετίες ειρήνης για την Ευρώπη, για πρώτη φορά στην ιστορία της. 
Αν χωριστούμε σε μαύρους, ισπανόφωνους, ομοφυλόφιλους και γυναίκες δεν πάμε πουθενά. Είμαι βέβαιος ότι μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι. Οι κοινωνίες ενώνονται γύρω από ιδανικά και αυτές είναι πιο ισχυρές από άλλες», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!