«Με Τόλμη για την Ελευθερία» - συγκλονιστικό ντοκουμέντο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου




Το βιβλίο «Με Τόλμη για την Ελευθερία», που είναι η ελληνική έκδοση του βιβλίου «Dare to be Free» του W. B. «Sandy» Thomas (1953),  παρουσιάζουν οι εκδόσεις  Εν Πλω με τον συγγραφέα Γιώργο Γ. Σπανό, που διεξήγαγε την ιστορική έρευνα και έκανε τον πρόλογο και την 
απόδοσ
η στα ελληνικά της ζωής του Σάντυ Τόμας.


Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel (λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα). Κατά τη διάρκειά της θα προβληθεί το εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της έρευνας. Επίσης,  χαρακτηριστικά αποσπάσματα θα αποδώσει ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Γαλανός, ενώ θα παρέμβουν και εκπρόσωποι του διπλωματικού και στρατιωτικού σώματος
Ο Τόμας σε διάφορες ηλικίες.

Το βιβλίο «Με Τόλμη για την Ελευθερία», είναι μία αληθινή ιστορία αντίστασης στη ναζιστική Κατοχή. Αναφέρεται στην περιπέτεια του Νεοζηλανδού υπολοχαγού Σάντυ Τόμας στην Ελλάδα,  την περίοδο 1941-42, η οποία ξεπερνά τη φαντασία και των καλύτερων σεναριογράφων του Χόλυγουντ.
Ο πρωταγωνιστής δεν είναι κάποιος τυχαίος στρατιώτης. Είναι ένας ζωντανός θρύλος που οφείλει τη ζωή και την εντυπωσιακή του καριέρα στους αφανείς Έλληνες της υπαίθρου και τους μοναχούς του Αγίου Όρους, που τον διέσωσαν και τον φυγάδευσαν από τους Ναζί. Το «Με Τόλμη για την Ελευθερία», που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, περιγράφει με γλαφυρότητα την περιπέτεια του Τόμας και περιστατικά που αφορούν τη στάση των Γερμανών εισβολέων - που μέχρι τότε είχαν συνηθίσει να τους υποδέχονται οι υπόλοιποι λαοί χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση - αλλά και περιστατικά από τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, μαζί με τους Συμμάχους, αντιστέκονταν ενεργητικά ή παθητικά, με όσα μέσα διέθεταν. Από την Κρήτη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το Άγιο Όρος, τη Σμύρνη και τέλος τη Συρία, ο αναγνώστης γίνεται μέρος της μοναδικής αυτής ιστορίας.
Ο συγγραφέας με τον ηθοποιό Νίκο Γαλανό.
Το πρωτότυπο βιβλίο του, «Dare to be Free», έχει διαβαστεί από 500.000 αναγνώστες παγκοσμίως, στα αγγλικά, τα νορβηγικά και τα ινδικά και έχει τύχει μέχρι και ειδικής έκδοσης από Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Ο Σάντυ Τόμας κατέθεσε στη Δίκη της Νυρεμβέργης για τις άγνωστες θηριωδίες των Ναζί, τις οποίες έζησε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το 1942. Σήμερα είναι 98 ετών και ζει σε μία μικρή πόλη στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!