Η Αμφίπολη εμπνέει τη διάσημη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ

image
Του Γιώργου Ροδακογλου
Την πρόθεση της να γράψει για την Αμφιπολη εξεδηλωσε η συγγραφέας Βικτορια Χισλοπ μετά την ινκογνιτο επίσκεψη της στην ιστορική περιοχή.

Αμφίπολη: Εντυπωσιάστηκε η Βικτόρια Χίσλοπ από την ξενάγησή της στον Τύμβο Καστά«Με εμπνέει αυτό το τοπίο και η ιστορία του» έλεγε συνεχώς στα πρόσωπα που τη συνόδευαν, σε μια ξενάγηση αστραπή.
HISLOP LEON 1
Η διάσημη Αγγλίδα,γνωστή στους περισσότερους Έλληνες από το μυθιστόρημα της «το Νησί», εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τους αρχαιολογικούς χώρους που εξέφρασε την επιθυμία της να επισκεφθεί την Αμφίπολη για δεύτερη φορά.
HISLOP1
Η Χίσλοπ κατά την ξενάγηση της στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρατηρούσε επίμονα όλα τα ευρήματα ζητώντας να μάθει λεπτομέρειες. Ο λέοντας όμως ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση όταν άκουσε από το Δήμαρχο Αμφιπολης Κώστα Μελίτο την ιστορία που κρύβει και όταν λίγη ώρα αργότερα της υποδείχτηκε η κορυφή του τύμβου, σημείο που βρίσκονταν κατά την αρχαιότητα.
HISLOP2 1
«Δεν έβλεπες έναν απλό τουρίστα αλλά έναν άνθρωπο που έχει γνώση του ελληνικού πολιτισμού» δηλώνει ο Δήμαρχος. «Είναι πολύ όμορφο να διαπιστώνεις ότι αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της περιοχή σου. Αυτό για μας είναι και ο πλέον σημαντικός λόγος, που καθιστά το μνημείο στο τύμβο Καστά άμεσα επισκέψιμο. Πρέπει να ανοίξει στο κοινό. Τι περιμένουμε λοιπόν;»
Από το 2014 η Βικτόρια Χίσλοπ παρακολουθούσε τις εξελίξεις της ανασκαφής στο Τύμβο Καστά και είχε εκδηλώσει πολλές φορές, στον Κώστα Μελίτο ,την επιθυμία της να επισκεφθεί το Δήμο.
Ήδη σε παλαιότερη συνέντευξη της, είχε εκμυστηρευτεί πως στην Αγγλία δεν έχει καθόλου έμπνευση, αντίθετα στον ελληνικό χώρο είναι που βρίσκει τα ερεθίσματα για γράψιμο.
Από όσα είδε κατά την ξενάγηση της στην Αμφίπολη δηλώνει τώρα εντυπωσιασμένη ενώ οι συνεργάτες της χαριτολογώντας έλεγαν, ότι το βράδυ δεν θα μπορούσε να κοιμηθεί.
«Ήρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1977 και το μόνο πράγμα που ήξερα ήταν η Ακρόπολη «αυτό το πράγμα πάνω στο βράχο». Τότε είχα την περιέργεια του τουρίστα και τώρα έχω σπίτι στην Ελλάδα. Με έκαναν επίτιμη δημότη στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης Τυπικό ήταν, αλλά είχε τη δική του σημασία. Τώρα νιώθω ακόμα πιο συνδεδεμένη και αποδεκτή απ’ ότι πριν, περπατάω στο δρόμο και αισθάνομαι ότι δε μένω πια μόνο στην επιφάνεια των πραγμάτων».
Η Χίσλοπ ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων και στη συνέχεια στράφηκε προς τις δημόσιες σχέσεις. Όταν όμως γεννήθηκε το πρώτο της παιδί, αποφάσισε να αλλάξει σταδιοδρομία. Άρχισε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος. Χάρη σε αυτή την ενασχόληση ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η βασική της ενασχόληση ήταν τα θέματα ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος.
Το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, Το Νησί (The Island), το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ. Η επιτυχία του βιβλίου έκανε τους παραγωγούς του Χόλιγουντ να ζητήσουν τα δικαιώματα για τη δημιουργία μιας ταινίας. Σύμφωνα με την ίδια, η Χίσλοπ αρνήθηκε να επιτρέψει στο Χόλιγουντ να δραματοποιήσει το βιβλίο της (παρά την παχυλή αναμενόμενη αμοιβή) και επέλεξε να παραχωρήσει (έναντι πολύ ισχνότερης αμοιβής) τα δικαιώματα στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA για τη δημιουργία της ομώνυμης σειράς.
Η ίδια δήλωσε ότι «φοβήθηκε ότι το βιβλίο στο Χόλιγουντ θα μπορούσε να καταλήξει ταινία τρόμου».
Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία.                                                        FONH.GR,http://www.cnn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!