Ποια επιγραφή κοίταζε ο Ομπάμα και τι ρώτησε τον καθηγητή κ. Παντερμαλή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
To γύρο του κόσμου έκαναν οι φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα από την επίσκεψη του στην Ακρόπολη και στο Μουσείο. Σε μία από αυτές ο πρόεδρος των ΗΠΑ κοιτάζει την βάση ενός αρχαίου αγάλματος και χαμογελά. Το άγαλμα αποτυπώθηκε στην φωτογραφία από την πίσω πλευρά και δεν φαινόταν ούτε η επιγραφή την οποία κοίταζε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε η «ταυτότητα» του.
Πρόκειται για ένα αρχαίο αττικό γλυπτό, τον λεγόμενο Μοσχοφόρο, που βρέθηκε το 1864 και η βάση του το 1887 στις ανασκαφές της Ακρόπολης.

Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο του Υμηττού, ενώ η βάση είναι από πωρόλιθο. Έχει ύψος περίπου 1,65 μ. και παρουσιάζει έναν γενειοφόρο άνδρα με διάφανο ιμάτιο να βηματίζει φέροντας στους ώμους του μόσχο ζωντανό.
Στη βάση του είναι σκαλισμένη η επιγραφή από δεξιά προς τα αριστερά: «(Ρ)ΟΜΒΟΣ ΑΝΕΘΕΚΕΝ ΠΑΛΟΥ ΥΙΟΣ», δηλαδή «Ο Ρόμβος, ο γιός του Πάλου αφιέρωσε (το άγαλμα)».
Πηγή φωτογραφίας: archaeology and art
Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν συχνό θέμα στην αρχαία ελληνική τέχνη.
Ο Ρόμβος που προσέφερε το άγαλμα προφανώς θα ήταν ευγενής κάτοικος της Αττικής και εύπορος ικανός να πληρώσει τον αριστουργηματικό τεχνίτη που το κατασκεύασε.
Όπως φάνηκε και στο σχετικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας ο κ. Παντερμαλής είπε στον πρόεδρο Ομπάμα ότι η επιγραφή διαβάζεται ανάποδα, ενώ όπως αποκάλυψε ο καθηγητής ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον ρώτησε αν εξακολουθεί να ισχύει το ίδιο αλφάβητο με τον κ. Παντερμαλή να απαντά «ναι».                                                                                                                                       http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!