Ο δημιουργός της «κουκουβάγιας» στην Αθήνα: Καιρός να θυμηθούμε τη σοφία

Καιρός να θυμηθούμε τη σοφία

Ο δημιουργός της «κουκουβάγιας» στην Αθήνα: Καιρός να θυμηθούμε τη σοφία








Η «κουκουβάγια» του καλλιτέχνη του δρόμου WD που έγινε viral - Το έργο ονομάζεται «Knowledge speaks - Wisdom listens» (©Wild Drawing) 
 Αθήνα
Ξεχωρίζει για την όρασή της στο βαθύ σκοτάδι. Γνωστή για τη σοφία της, η κουκουβάγια βρέθηκε στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο, συγκεντρώνοντας βλέμματα και σχόλια. 

«Σήμερα η Ελλάδα, και όχι μόνο, βιώνει μια πραγματικά σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι καιρός να θυμηθούμε όλοι τη σοφία αυτού του πλάσματος», δηλώνει στο in.gr ο δημιουργός του γκράφιτι με την κουκουβάγια, WD (Wild Drawing), μιλώντας μέσα από τη δική του αλληγορία για τον ρόλο της σοφίας σε σκοτεινές περιόδους.


Give Peace a chance, Αθήνα 2016/©Wild Drawing
Ο street artist, που έχει απασχολήσει τον ξένο Τύπο με τον τρόπο που αποτυπώνει την οικονομική και αξιακή κρίση μέσα από την τέχνη, γεννήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά τον «απορρόφησε» το «παράξενο χάος» της Αθήνας.

Η δράση του στο δρόμο ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια, το 2000. Δεν έπαψε όμως ποτέ να πειραματίζεται με την έμπνευση στο εργαστήριό του. Η έμπνευση, η φαντασία, η διάθεση για εξωτερίκευση των σκέψεών του, οδήγησαν τον WD στην παρουσίαση ατομικών εκθέσεων. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art.


Γερμανία 2016 /©Wild Drawing

Στα έργα του συνδυάζει γνωρίσματα της Ανατολής και της Δύσης, και εστιάζει στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες με κύριο μέσο για τη δημιουργία τους ρολό και σπρέι. Επιλέγει σημεία που είναι ήδη κατεστραμμένα, και προσπαθεί πάντα να αλληλεπιδρά με το σημείο όπου εργάζεται έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο έργο και το χώρο που αυτό δημιουργείται.

Ρεαλισμός, κοινωνικά φαινόμενα, φύση και τέχνη, όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό. Το μωσαϊκό του WD, ο οποίος την τελευταία δεκαετία ζει μέσα στο «παράξενο χάος που χαρακτηρίζει την Αθήνα και που την κάνει τόσο ιδιαίτερη. Με τους ανθρώπους της, τον ήλιο, το φαγητό και την ιστορία της. Με τα καλά της και τα κακά της».

Η ελευθερία έκφρασης που προσφέρει η τέχνη στο δρόμο γοήτευσε τον WD, τον οποίο απασχολεί ο ρόλος του δημόσιου χώρου.


Prosperity, Φινλανδία 2016/©Wild Drawing

«Η κουκουβάγια ως γνωστό, είναι σύμβολο της σοφίας και σύμβολο της θεάς Αθηνάς που έδωσε και το όνομά της στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά η κουκουβάγια είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή μακρινή της όραση ιδιαίτερα στο βαθύ σκοτάδι. Σήμερα η Ελλάδα και όχι μόνο, βιώνει μια πραγματικά σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι καιρός να θυμηθούμε όλοι στην Ελλάδα και παντού, τη σοφία αυτού του πλάσματος», δηλώνει ο καλλιτέχνης μιλώντας για το έργο του στην οδό Παλαιολόγου 50 στην Αθήνα.

Δεν αδιαφορεί για τα θύματα μιας κοινωνίας του μνημονίου, αλλά δίνει φωνή σε ευπαθείς ομάδες μέσα από τοιχογραφίες που προβληματίζουν. Προβληματίζουν για τα απόνερα που θα αφήσει η παρατεταμένη ύφεση.


No land for the Poor, Αθήνα 2015/©Wild Drawing
Η αδράνεια στηλιτεύεται μέσα από τις δημιουργίες του WD, ο οποίος ξεκίνησε από την Ινδονησία και έφτασε στην Ελλάδα για να «φωτίσει» αφανείς ήρωες και πτυχές της κοινωνίας που περνούν απαρατήρητες.

Η Αθήνα για τον WD είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Και είναι ιδιαίτερη γιατί «τα πράγματα είναι ακόμη αυθόρμητα και ζωντανά, με μια δυναμική street art σκηνή. Βγαίνεις στο δρόμο κι από τους τοίχους μπορείς να νιώσεις λίγο-πολύ τι συμβαίνει. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αντίθετα, είναι αποστειρωμένες από street art κι αυτό που συναντάς πια είναι μεγάλες εντυπωσιακές κατά παραγγελία τοιχογραφίες ή ένα - δυο σημεία που μπορείς να βάψεις. Για παράδειγμα, έχει συμβεί στο Βερολίνο να βάφουμε, κι άλλοι καλλιτέχνες να μας περιμένουν να τελειώσουμε για να βάψουν κι αυτοί τον ίδιο τοίχο. Εννοείται πως το κομμάτι αυτό δεν πρόλαβε να το δει κανείς, ευτυχώς όμως το έχω κρατήσει σε φωτογραφία».


What if I fall? But imagine, what if you fly!, Αθήνα 2015/©Wild Drawing
Μιλώντας για τη δύναμη που κρύβει το γκράφιτι, αναφέρει: «Η θεματολογία μου παραμένει σε γενικές γραμμές η ίδια από τότε που ξεκίνησα μέχρι και σήμερα: κοινωνία, lifestyle, φύση και τέχνη. Στην Ινδονησία, όπως και στην Ελλάδα και παντού στον κόσμο, η τέχνη του δρόμου είναι παράνομη. Από κει και πέρα, οι απλοί άνθρωποι είναι χαρούμενοι όταν ένα τέτοιο έργο βρεθεί στη γειτονιά τους».

«Συνήθως επιλέγω κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα σημεία. Έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, σου δίνουν περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσεις κάτι καλό, να σε πάνε κι εσένα παραπέρα. Κι από την άλλη πλευρά, όποιος περνάει από το σημείο δε βλέπει πια βρωμιά ή ασχήμια, αλλά ένα έργο τέχνης, χρώμα, τροφή για σκέψη, επικοινωνία», επισημαίνει ο WD απαντώντας με έναν τρόπο σε όσους υιοθετούν καταγγελτικό λόγο απέναντι στον ρόλο της τέχνης του δρόμου.

Ελισάβετ Σταμοπούλου


*
Περισσότερα για τη δουλειά του WD:
wdstreetart.com
facebook.com/wd.street.art
instagram.com/wd_wilddrawing 
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!