Κοτζιάς: Αν κάποιοι εννοούν «λύση» την παράδοση της Κύπρου ας το πουν ευθέως


Κοτζιάς: Αν κάποιοι εννοούν «λύση» την παράδοση της Κύπρου ας το πουν ευθέως

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στον ρ/σ του ΑΛΦΑ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.
«Πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο ε
ύκολος δρόμος γι αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στον ρ/σ του ΑΛΦΑ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η ουσία είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος», δηλαδή «η κατοχή της Βορείου Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εκτός κι αν κάποιοι με «λύση» εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως. Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού».

Ανέφερε ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που του είχαν κάνει την ολομέτωπη επίθεση μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, «δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά προκειμένου να καλύψουν το στόχο τους που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί».

«Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Εμείς επιμένουμε, ανέφερε, ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης.

Εξήγησε ότι σε κείμενό του για το Κυπριακό εξηγεί γιατί πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και προτείνει ένα σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και στην Ελλάδα, στο οποίο όμως δεν θα προβλέπονται παρεμβατικά δικαιώματα. «Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα μετά το 1960 δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, είναι κατάλοιπα της αποικιοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν ένα τρίτο κράτος, όπως η Τουρκία να κατέχει τμήματα και εδάφη της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας επίσης και το γεγονός ότι η Τουρκία, ως υποψήφιο κράτος μέλος στην ΕΕ, είναι κρινόμενη από την Κύπρο.

Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε καθόλου στα πέντε στάδια της διαπραγμάτευσης και ότι ο ίδιος αρνήθηκε ακόμη και να εκφέρει την άποψή του στην κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με αυτά.

«Η επίθεση που δέχτηκα δημόσια ξεκίνησε όταν εμείς αρνηθήκαμε να πάμε να συζητήσουμε στην Ελβετία το εδαφικό» εξήγησε και επιβεβαίωσε την διάθεση και πρόθεση της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητας για μία συμφωνία. Διότι αν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις πρέπει να δουλέψουμε, να επεξεργαστούμε από κοινού, ώστε να πάμε με μία καλύτερη προϋπόθεση στην πολυμερή διάσκεψη που θα δώσει την οριστική λύση του Κυπριακού». 

«Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία ότι αν πάμε σε μία πολυμερή συζήτηση χωρίς να έχουμε κάνει καμία ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία δεν θα βρούμε λύση και θα τιναχτεί στον αέρα η πολυμερής» είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι την στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι βρίσκεται «απόλυτα» στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει δήλωση του κ. Αναστασιάδη σχετικά με τις εγγυήσεις «που να είναι διαφορετική από αυτές του υπουργού Εξωτερικών και πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού της Ελλάδας».

Αναφορικά με τη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό σημείωσε ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα υποστηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει για λύση, αλλά εξήγησε ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ανησυχούν για τη δυνατότητα του βέτο που θα μπορεί να αποκτήσει έμμεσα η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων στη δομή της κυπριακής δημοκρατίας. Λόγος για τον οποίο, όπως είπε, ο ίδιος επιμένει «ότι πρέπει να δοθεί το μέγιστο των δικαιωμάτων στους Τ/Κ, ώστε να ξεκόψουν από την 'Αγκυρα και την καθοδήγησή της και επιτέλους να επανέλθουμε σε μία ενιαία ενωμένη Κύπρο».

Σχετικά με τις δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι πρόκειται ενδεχομένως περί εκφοβισμού των Ελληνοκυπρίων προκειμένου να ψηφίσουν οποιαδήποτε λύση. «Αλλά η λύση» πρόσθεσε «είναι μία και μοναδική: η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κύπρου. Εγώ θέλω να δώσουμε μία αίσθηση ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους ότι αυτή είναι η πατρίδα τους, το νησί τους και ότι μπορούν να ονειρεύονται και να έχουν προσμονές για τα παιδιά τους και ταυτόχρονα οι Ελληνοκύπριοι να νοιώθουν ασφαλείς να μην ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και να βλέπουν απέναντι τουρκικές σημαίες και τουρκικό στρατό».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης και στη στάση του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να υπερασπίζεται τη γραμμή ΟΗΕ και όχι της 'Αγκυρας», όπως επισημαίνει ο ίδιος στους διαπραγματευτές του, υπενθυμίζοντας ότι «το 1983 σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η απόφαση ήταν ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν όλα από την Κύπρο».

Τέλος ερωτηθείς για την προκλητικότητα του κ. Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει το μάτι του περισσότερο στη Μέση Ανατολή και θέλει να φτάσει στα πετρέλαια της Μοσούλης και να έχει κάποια δικαιώματα στην περιοχή».

Ερωτηθείς σχετικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο πακέτο των συνομιλιών για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας πριν από την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθούν οι Αλβανοί περισσότερο και καλύτερα στο επόμενο διάστημα στις απαιτήσεις της ενταξιακής τους πορείας. Ειδικότερα για το θέμα της Χειμάρρας είπε ότι οι κατεδαφίσεις δεν προχώρησαν ακόμη, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα Δεκεμβρίου, σχετικά με την Αλβανία να επισημαίνεται η υποχρέωσή της για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και αυτού που συνδέεται με τα ναρκωτικά, όπως και η ανάγκη δημοκρατικής και δικαστικής μεταρρύθμισης.

«Προσωπικά», όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «θέλω την Αλβανία στην ΕΕ», καθώς «μια πιο εκδημοκρατισμένη Αλβανία και με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα είναι και ένας καλός γείτονας».

Ο κ. Κοτζιάς, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρθηκε, επίσης, στο δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση το κόμμα των Τσάμηδων, το οποίο «έχει επιστρέψει σε ακραίους εθνικισμούς και σε μεγάλες μυθολογίες».

«Οι γείτονες λένε λόγια» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτά τα λόγια τα επαναλαμβάνανε και στο παρελθόν, αλλά υπήρχαν υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς. Εγώ δεν θέλω να ανοίξω δημόσια συζήτηση- το είπα και στη Βουλή- αλλά όταν λένε ότι για πρώτη φορά οι Τσάμηδες έβαλαν ζήτημα, υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες έχουν συμφωνήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα στο παρελθόν. Λένε ψέματα. Απλώς στην Ελλάδα λησμονούν γρήγορα και πάνω σε αυτό στηρίζονται οι επιθετικότητες κάποιων πολιτικών» τόνισε. Θα θυμίσω απλώς ότι το 1991-92 και το 95 γίνανε συμβιβασμοί όχι σωστοί. Εμείς δεν έχουμε κάνει κανέναν συμβιβασμό που να στρέφεται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και Πολιτείας».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έρχεται μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και πρέπει να πάρουμε μια ελάφρυνση του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε και το ηθικό και το πολιτικό δικαίωμα».

Ερωτηθείς για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, είπε ότι η εκλογή του εκφράζει αντικειμενικές και διεθνείς τάσεις, φαινόμενα που υπάρχουν και στην ΕΕ, ενώ σχετικά με τις ελληνικές θέσεις αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ήδη με το επιτελείο του κ. Τράμπ και τόνισε ότι «θα εξηγήσουμε και θα παλέψουμε για να είναι ανοιχτά τα ώτα στην κυβέρνηση του κ. Τράμπ και να ικανοποιηθούν αυτές οι θέσεις».

Τέλος απαντώντας για την Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ του οποίου είναι πρόεδρος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι η Δημοκρατική πατριωτική αριστερά με κοινωνικές ευαισθησίες, με μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος που μπορεί να συγκροτηθεί ως ένας ισχυρός πυλώνας που θα στηρίζει και την κυβέρνηση με μία διαφορετική κουλτούρα, χωρίς όμως να συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!