Σταύρος Μπένος: Η Αρχαία Θουρία είναι ένα τεράστιο δώρο για την πόλη της Καλαμάτας

«Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες και σθένος»
 
 
-Μεταμόρφωση της πόλης της Μεσσήνης μετά την ένωσή της με τον αρχαιολογικό χώρο 
 
Κατά την προχθεσινή ομιλία του στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος ανέλυσε πρακτικά πώς η Αρχαία Μεσσήνη και η Αρχαία Θουρία μπορούν να αναβαθμιστούν, όπως και να έρθουν στο φως κι άλλα στοιχεία των δύο αυτών χώρων, μέσω της σύνδεσης πολιτισμού και περιβάλλοντος.
Για να συμβεί, όμως, αυτό, ανάφερε ότι πρέπει να υπάρξουν συνέργειες και σθένος.

mpenos.jpg
 
Το τρανταχτό παράδειγμα της Καλαμάτας
Όπως εξήγησε, εμείς εδώ δε θέλουμε και πολύ κόπο να το κατανοήσουμε, αφού η Καλαμάτα της δεκαετίας του ’80 απετέλεσε το μεγαλύτερο και παγκόσμιο πρότυπο της σύνθεσης του πολιτισμού με το περιβάλλον και, μάλιστα, αυτό κρίθηκε στην πιο κρίσιμη και δραματική στιγμή της πόλης, που ήταν οι σεισμοί. Το σθένος που απέκτησε η πόλη για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο φαινόμενο, σύμφωνα με τον τότε δήμαρχο Καλαμάτας, οφειλόταν σε αυτό το δίδυμο. Μάλιστα, δεν ξέχασε να αναφέρει δύο μεγάλες προσωπικότητες, τους αείμνηστους Μάνο Χατζιδάκι και Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, που από κοινού έδωσαν αυτή τη μεγάλη προίκα στη χώρα.
Κάτι που αναγνωρίστηκε και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, όπως τόνισε, αφού η Καλαμάτα τότε βραβεύθηκε με τις διακρίσεις Europa Nosta για τη διάσωση των μνημείων της, καθώς και για την ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανασυγκρότηση.
Τώρα, είπε στη συνέχεια, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την πατρίδα μας να γεμίσει παντού Καλαμάτες, από αυτή τη νέα νοοτροπία, δηλαδή, τη νέα φιλοσοφία, αφού το καινούργιο ΕΣΠΑ έχει οργανώσει επιχειρησιακά με τέτοιον τρόπο τα νέα του προγράμματα που μας ωθεί να φέρουμε τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, στο κέντρο της αειφορίας και στο κέντρο της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας.
 
Πρόκληση για το Τμήμα του Πανεπιστημίου
Πέρα από το κομμάτι των μαχόμενων αρχαιολόγων και τη σπουδαία δουλειά του, πέρα από τις οικονομίες που θα συμπράξουν στα νέα αυτά προγράμματα, με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, είναι και μια τεράστια ακαδημαϊκή πρόκληση, ιδιαίτερα για το τμήμα της Καλαμάτας που έχει τα πρωτεία στην Ελλάδα για την πολιτισμική διαχείριση, είπε ακόμη ο Σταύρος Μπένος.
 
Η μεταμόρφωση της πόλης της Μεσσήνης μετά την ένωσή της με τον αρχαιολογικό χώρο
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του «Διαζώματος» μίλησε για την πόλη της Μεσσήνης και τη σύνδεσή της με την αρχαία πόλη. Όπως είπε, στόχος είναι να μας δοθεί το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της χώρας που αφορά στην Τοπική Ανάπτυξη μέσω Τοπικών Κοινοτήτων. Είναι, εξήγησε, κάτι σαν το παλιό πρόγραμμα Leader και αφορά στην Αρχαία Μεσσήνη σε συνδυασμό με την πόλη της Μεσσήνης.
Για το πρόγραμμα, μάλιστα, αυτό ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα που δουλεύει και στο κέντρο της είναι ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Νίκος Ξαρχάκος, «ένας άνθρωπος προίκα για την περιοχή», όπως τον χαρακτήρισε ο κ Μπένος.
 
Η φιλοσοφία της αλλαγής
Η φιλοσοφία για την περιοχή εκεί είναι ότι, «αφού έχουμε το αρχαίο μνημείο στη Μεσσήνη και υπάρχει το αστικό κέντρο, το οποίο στενάζει και μαραζώνει, δεν υπάρχει ωραιότερη ευκαιρία να συνομιλήσουν αυτά τα δύο μέρη. Για να συμβεί αυτό θα κάνουμε συνένωση των δύο σημείων με όλο το παραγωγικό δυναμικό του Δήμου, που είναι πλουσιότατο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της παραγωγικής ζωής, θα το συνδέσουμε και με τα περιβαλλοντικά μνημεία και με όλα τα άλλα αρχαιολογικά μνημεία. Ας πούμε, εκεί υπάρχουν και σπουδαία βυζαντινά μουσεία. Φιλοδοξούμε στο “Διάζωμα”, όπως κάναμε στην Ήπειρο, όπου δώσαμε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα παγκοσμίως που ενώνει το περιβάλλον με τον πολιτισμό, να το κάνουμε εδώ, να είναι ένα πρόγραμμα λειτουργικό. Για να δουλέψει η πόλη της Μεσσήνης έχουμε φανταστεί ότι θα μπορούσε, αφενός, να γίνει ένας πόλος για τον πρωτογενή τομέα με ένα μεγάλο εκθετήριο, αφετέρου όλες οι μεγάλες ψηφιακές εφαρμογές από Μεσσηνιακούς Πολέμους, καθώς και πολλά ακόμα, να είναι στην πόλη, προκειμένου να λειτουργεί ως δίδυμο».
 
Αρχαία Θουρία και σχέδια- Έκκληση για συνέργειες
Μιλώντας για την Αρχαία Θουρία ο κ. Μπένος χαρακτήρισε το χώρο ως δώρο που μας έκανε μια σπουδαία αρχαιολόγος, η Ξένια Αραπογιάννη.
Για αυτή την ιστορική πόλη, το «Διάζωμα» έχει την εμπειρία για το πώς ξεκινά ένα μνημείο και πώς οργανώνει το πρόγραμμά του.
Αυτό που εξήγγειλε ο πρώην υπουργός από το βήμα του Πανεπιστημίου είναι ότι το «Διάζωμα» «μιλά» ήδη με το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη, που έτσι και αλλιώς συνεργάζονται, αλλά θέλησε να κάνει και έκκληση στο Δήμο, στην Περιφέρεια, στο Πανεπιστήμιο, αφού, όπως είπε, μπορούμε να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε το πρόγραμμα που ξεκινά από τα σπάργανα και εξελίσσεται.
Αυτό που χρειάζεται σε πρώτο χρόνο είναι μια απαλλοτρίωση, την οποία έχει κάνει το «Διάζωμα» με δικούς του πόρους, και έτσι θα συνεχιστούν οι ανασκαφές. Μετά, εξήγησε, θα χρειαστούν 200.000 ευρώ, 100.000 για την ανασκαφή και άλλα 100.000 για τη μελέτη.
Για να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, θα γίνει μια ειδική εκδήλωση με την κυρία Αραπογιάννη και το Φορέα Φίλων της Αρχαίας Θουρίας,
Γενικότερα, υπάρχουν σκέψεις για μια καμπάνια, όπως έχει κάνει το «Διάζωμα» και σε άλλα σημεία στη χώρα, ενώ ως παράδειγμα ανέφερε ότι σε μια μικρή πόλη, σαν τον Ορχομενό Βοιωτίας, οι πολίτες με την κινητοποίησή τους συγκέντρωσαν 180.000 ευρώ για να γίνουν οι μελέτες του αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή.
 
Από τη θεωρία στην πράξη
Το μήνυμα που θέλησε να στείλει το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Μπένος ήταν ότι πλέον δεν πρέπει να μένουμε μόνο σε θεωρητικά σχήματα. Όπως είπε, ξέρει ότι έχουμε κι εμείς όρεξη για πρακτικά πράγματα, «ορίστε, λοιπόν, μπροστά μας έχουμε δύο σπουδαία προγράμματα, δηλαδή την Αρχαία Μεσσήνη και την Αρχαία Θουρία, όπου μπορούμε να δώσουμε άλλο δείγμα γραφής για το τι πραγματικά σημαίνει σύζευξη του αποθέματος του περιβαλλοντικού και του πολιτισμικού και πώς οργανώνεται σε ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα».
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση,http://www.tharrosnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!