Εκθέσεις σπουδαίων Γάλλων ζωγράφων στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ


Η ελληνογαλλική φιλία είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια στις εκθέσεις «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού», με έργα των σπουδαίων Γάλλων ζωγράφων του 19ου αιώνα, που παρουσιάζονται έως την 31η Ιανουαρίου 2017 στη συμπρωτεύουσα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και σε συνεργασία με Μουσεία και πολιτιστικούς Οργανισμούς της Ελλάδας και της Γαλλίας, με την υποστήριξη της Alpha Bank.
Επικεντρώνονται σε δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, την Επανάσταση του 1821 και την Πολιορκία του Παρισιού το 1870, αναδεικνύοντας τις σχέσεις φιλίας και υποστηρίξεως, αλλά και τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21», διαρθρώνεται γύρω από τα δύο εμβληματικά έργα του μεγάλου φιλέλληνα ζωγράφου του Ρομαντισμού: «Η σφαγή της Χίου» (1824) και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (1826).
Περιλαμβάνει σπάνιο εικονογραφικό υλικό και μαρτυρίες από το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Ντελακρουά, καθώς και σημαντικά ελληνικά Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Κατάληξη της έκθεσης για τον Ντελακρουά αποτελεί το έργο της ζωγράφου Βάνας Ξένου, «Υπερίων ή ο ερημίτης στην Ελλάδα» (1989), το οποίο πραγματεύεται το θέμα της σφαγής της Χίου από τη σκοπιά του σύγχρονου καλλιτέχνη.
Στη δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού», πρωταγωνιστεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά πανοράματα του 19ου αιώνα, που ανήκει στη συλλογή του Τελλογλείου και απεικονίζει μία από τις κρισιμότερες μάχες του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1870 - 71). Πρόκειται για το σπάνιο έργο «Η υπεράσπιση του φρουρίου του Issy» (1872), το οποίο είχε παρουσιασθεί το 1896, στην Αθήνα, κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πληροφορίες
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ: Αγ. Δημητρίου 159 Α - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 247111. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη: 9.00 - 14.00, Τετάρτη και Παρασκευή:  9.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή: 10.00 - 18.00, Δευτέρα: κλειστά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!