Oι Έλληνες κάνουν εκλογές και οι Τούρκοι κατεβάζουν πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ



Ο Ολγκούν απειλεί με κάθοδο τουρκικής πλατφόρμας στην ΑΟΖ - Χαρακτηρίζει «κίνηση συνεργασίας» τις έρευνες του «Μπαρμπαρός»
Λευκωσία: Με πρόφαση την NAVTEX η ε/κ πλευρά εγκατάλειψε το τραπέζι των συνομιλιών και εάν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί στην ημερήσια διάταξη θα τεθεί η έλευση πλατφόρμας για την διενέργεια εξορύξεων, δήλωσε στην τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς» ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, θεωρώντας την παραμονή αυτή τη στιγμή του «Μπαρμπαρός» στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου ως «ακόμη μια ευκαιρία».
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ε/κ πλευράς ότι όσο ισχύει η ναυτική οδηγία για το «Μπαρμπαρός» δεν πρόκειται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, ο κ. Ολγκούν απάντησε ότι «θα πρέπει να σκεφτούν ότι η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις», αφήνοντας να εννοηθεί πως η τ/κ πλευρά μπορεί να φτιάξει την δική της πλατφόρμα και δημιουργώντας νέο κύκλο συζητήσεων, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Ο Τ/κ διαπραγματευτής πρόσθεσε δε ότι η κρίση που προέκυψε για το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα που θα«“ανοίξει την πόρτα μιας αλλαγής στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι η NAVTEX έχει δεσμεύσει περιοχές που ανήκουν στον «νότο», ο κ. Ολγκούν είπε πως αν το «Μπαρμπαρός» έκανε έρευνες στον «βορρά» θα λεγόταν ότι είναι κίνηση διαχωρισμού. «Οι έρευνες που γίνονται στο "νότο" είναι δείγμα της επιθυμίας για συνεργασία. Είναι η μεγαλύτερη δύναμη που θα αλλάξει το (υφιστάμενο) καθεστώς».

Όπως υποστήριξε, ο μόνος δρόμος για να αλλάξει το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια οι Ε/κ, είναι η NAVTEX και το «Μπαρμπαρός». «Αυτή τη στιγμή για την αλλαγή του καθεστώτος και την ανάγκη της αλλαγής του, η μόνη δυναμική που πρακτικά δίνει αυτή τη δύναμη είναι η NAVTEX και το Χαϊρετίν Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά”».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ολγκούν ανέφερε ότι όσον αφορά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δεν άλλαξαν και πολλά από τότε που ήταν ο ίδιος μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας (επί Ραούφ Ντενκτάς) και βρίσκει ως βασικό εμπόδιο -όπως είπε- την προσπάθεια των Ε/κ να προστατεύσουν το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει.

Για την αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Ολγκούν είπε ότι υπήρξαν διάφορες ευκαιρίες, η μία ήταν η διαδικασία της ΕΕ που δεν έτυχε σωστού χειρισμού. «Τώρα», συνέχισε, «υπάρχει μπροστά μας η ευκαιρία του φυσικού αερίου και για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να επωφεληθούν από αυτό για τον ίδιο υπάρχουν δύο τρόποι, ή να το κάνουν από κοινού και θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από την διεθνή κοινότητα προς αυτή την κατεύθυνση», παραπέμποντας σε έναν μηχανισμό παρόμοιο με την λειτουργία των Επιτροπών για την πολιτιστική κληρονομιά και τους αγνοούμενους. Ή, πρόσθεσε, όλες οι εργασίες να ανασταλούν. «Σε περίπτωση που συνεχισθεί αυτή η κατάσταση δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή, ανοίγει το δρόμο για την διχόνοια και ενθαρρύνει τις μονόπλευρες ενέργειες».

Στο τελευταίο ανακοινωθέν των ε/κ πολιτικών κομμάτων, είπε εννοώντας προφανώς το Συμβούλιο των Αρχηγών, οι πρώτες τρεις παράγραφοι αφορούν την προστασία του καθεστώτος. «Η μόνη δύναμη που μπορεί αυτή τη στιγμή να αλλάξει το καθεστώς είναι η NAVTEX και το "Μπαρμπαρός”».

Υπενθύμισε ότι υπάρχει από το 2011 η πρόταση της τ/κ πλευράς για το θέμα του φυσικού αερίου και στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014 γίνεται επίσης αναφορά σε βήματα που θα αποτρέπουν την δημιουργία ζημιάς στην ατμόσφαιρα. Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εάν βρεθεί, συνέχισε, εξαρτάται από τις πλευρές και υπάρχει ανάγκη για συνεργασία όσον αφορά την πιο οικονομική διαχείριση για να φτάσει στις αγορές. «Τα πάντα βασίζονται σε μια συνολική και περιεκτική λύση».

Όσον αφορά το «Μπαρμπαρός», ο κ. Ολγκούν είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αμμόχωστο. «Εμείς δίνουμε ακόμη μια ευκαιρία. Δεν μπορεί να μένει συνέχεια εκεί. Αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια σύντομη χρονική περίοδο, πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση. Αυτή η ευκαιρία δεν είναι μόνο για τον νότο, αλλά για τα Ηνωμένα Έθνη και τον Άιντα».

Για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τ/κ διαπραγματευτής υποστήριξε ότι «στέκεται υπέρ της πλευράς που είναι δυνατή, ασκεί πίεση στην αδύναμη πλευρά και προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του όπως νομίζει ο ίδιος. Αυτό λέγεται επιλογή της εύκολης λύσης». Ωστόσο, στην ερώτηση εάν ο κ. Άιντα επιλέγει την εύκολη λύση, ο κ. Ολγκούν είπε ότι στόχος του είναι να φέρει τις δύο πλευρές σε επαφή και να φτάσει στο αποτέλεσμα που περιγράφεται στο Κοινό Ανακοινωθέν. «Όμως στόχος δεν είναι μόνο να φέρεις τα μέρη σε επαφή, αλλά να έχεις και ένα αποτέλεσμα. Και για να μπορείς να το κάνεις αυτό θα πρέπει να γίνουν σεβαστές κάποιες αρχές. Το καθεστώς δεν θα συνεχιστεί, αυτό υπάρχει στο Κοινό Ανακοινωθέν. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία».

Διερωτήθηκε δε εάν ο κ. Άιντα μπόρεσε να το κάνει αυτό και να αποτρέψει το υφιστάμενο στάτους κβο. «Δεν μπορώ να πω ότι πέτυχε στο να πείσει τους Ε/κ να βγουν εκτός του στάτους κβο». Σύμφωνα με τον Εργκιούν Ολγκούν, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα ξαναέρθει εντός του μήνα στο νησί.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχουν επίσημες συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων αφού έχουν ανασταλεί οι συνομιλίες, αλλά ιδιωτικά συναντάται με τον κ. Μαυρογιάννη σε κοινωνικό επίπεδο. «Εδώ και 12 χρόνια ξέρω τον Μαυρογιάννη».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών πριν τον Απρίλιο («προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα) ο κ. Ολγκούν είπε πως δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει παραπέμποντας στην επόμενη επίσκεψη Άιντα.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!