Οι δύο κυρίες που λύνουν το μυστήριο του σκελετού

Οι δύο κυρίες που λύνουν το μυστήριο του σκελετού

Δύο νεαρές ανθρωπολόγοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι οι επιστήμονες που μελετούν εδώ και περίπου ενάμιση μήνα τον σκελετό που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να δώσουν τις εκτιμήσεις τους.

Η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην οστεοαρχαιολογία, και η επίσης επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου με ειδίκευση στη φυσική ανθρωπολογία Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου διευκρινίζουν ότι «τα οστά δεν πρόκειται να μας δώσουν την ταυτότητα του νεκρού» και παραπέμπουν για περισσότερα στις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
«Μελετούμε τον σκελετό, αλλά δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να περιμένετε τις επίσημες ανακοινώσεις», δήλωσε στο «Eθνος» η Σ. Τριανταφύλλου.
Σε προηγούμενες δηλώσεις της, ωστόσο, ανέφερε ότι η μακροσκοπική μελέτη των σκελετικών κατάλοιπων και ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν αυτά θα δείξει το φύλο, την ηλικία και πιθανές παθολογικές αλλοιώσεις, αλλά όχι την αιτία του θανάτου, εκτός και αν υπάρχει τραυματισμός, πρόσφατος στον χρόνο θανάτου.
«Μελετούμε τον σκελετό, αλλά δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να περιμένετε τις επίσημες ανακοινώσεις», λέει η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αρ
«Μελετούμε τον σκελετό, αλλά δεν θα πούμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να περιμένετε τις επίσημες ανακοινώσεις», λέει η Σέβη Τριανταφύλλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην οστεοαρχαιολογία
Στο ίδιο μήκος κύματος η Χρ. Παπαγεωργοπούλου σημείωσε ότι το DNA, εφόσον βρεθεί καλά διατηρημένο και σε ικανή ποσότητα, θα αποκαλύψει τη γενετική ιστορία του νεκρού. Η ανάθεση της μελέτης στις δύο ανθρωπολόγους έγινε ύστερα από απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να δοθεί σε Ελληνες ερευνητές που να έχουν κοινή μέθοδο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκελετός έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να γίνεται γνωστό πού ακριβώς - πιθανότατα σε εργαστήριο του Α.Π.Θ.
Μετά την απόκτηση του πτυχίου της από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. η Καβαλιώτισσα στην καταγωγή Σ. Τριανταφύλλου έκανε μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογική στο ίδιο τμήμα και συνέχισε τις σπουδές της με διδακτορικό στην Οστεολογία, στην Παλαιοπαθολογία και στην Ταφική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στην Αγγλία, ενώ από το 2011 διδάσκει στο Α.Π.Θ.
Η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στη φυσική ανθρωπολογία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκελετός
Η Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδίκευση στη φυσική ανθρωπολογία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σκελετός έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη
Συμμετείχε ως αρχαιολόγος στις πανεπιστημιακές ανασκαφές της Τούμπας Θεσσαλονίκης, του Αργους Ορεστικού Καστοριάς, καθώς και σε άλλες στη Μακεδονία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την προϊστορική αρχαιολογία, την προϊστορία του Αιγαίου, την ταφική αρχαιολογία, τη βιοαρχαιολογία, τη διαχείριση των νεκρών στην προϊστορία.
Η Χρ. Παπαγεωργοπούλου απέκτησε το πτυχίο της από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Βιολογίας και Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και έκανε το διδακτορικό της στη Φυσική Ανθρωπολογία και την Αρχαιολογία Αλπικών Πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Ελβετίας, όπου και δίδαξε από το 2005 έως το 2009 και από το 2012 είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο.
Οι δύο κυρίες που λύνουν το μυστήριο του σκελετού
Σημειώνεται ότι ο σκελετός, το κρανίο και ολόκληρη η γνάθος βρέθηκαν τον Νοέμβριο, εντός και εκτός του μεγάλου κυβωτιόσχημου τάφου, κατασκευασμένου από πωρόλιθους, μέσα στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου. Από τότε οι θεωρίες έδωσαν και πήραν, περιέλαβαν την Ολυμπιάδα, τον Μεγαλέξανδρο, τον Νέαρχο, πολεμιστές και στρατηγούς, για να υποχρεωθεί το υπουργείο να βγάλει ανακοίνωση στα μέσα Δεκεμβρίου - τότε που το Διαδίκτυο διακινούσε ότι ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 54 χρόνων- και να διευκρινίσει ότι το σκελετικό υλικό μελετάται και οι ανακοινώσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο.
Η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε φωτογραφία του στην ενημέρωση που έκανε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Πολιτισμού και εξήγησε ότι ο σκελετός φωτογραφήθηκε με χώματα, καθώς ήταν «διαταραγμένος» από τυμβωρύχους και για τον λόγο αυτό η μεταφορά του έπρεπε να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να μην αναμειχθεί το DNA του νεκρού με εκείνο των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι η ανάλυση του χώματος θα δείξει αν και κατά πόσο έχουν διατηρηθεί ίχνη από το ρούχο που φορούσε ο νεκρός ή άλλα μικροστοιχεία.
Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού βρέθηκε εντός του ορύγματος, ενώ το κρανίο ήταν μακριά από το όρυγμα και κοντά του εντοπίστηκε η κάτω γνάθος. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να ανασυσταθεί, όμως η λεκάνη ήταν σε πολύ αποσπασματική κατάσταση, από την πτώση λίθων, ώστε δεν αναγνωριζόταν το φύλο του νεκρού.
Μετά την ανθρωπολογική μελέτη αναμένεται να γίνουν ιστοτοπικές αναλύσεις - πιθανόν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου-, οι οποίες θα δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον στο οποίο έζησε ο νεκρός, καθώς και ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα -14 για το πότε ακριβώς έζησε, με απόκλιση ωστόσο 100-150 χρόνων.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ ritzal@pegasus.gr,http://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»