Παγκόσμια Τράπεζα: Εμπόδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη η Ευρωζώνη



Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την οικονομική ανάπτυξη το 2015 και το 2016, προχώρησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών προοπτικών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, η ΠΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3% φέτος, από 3,4% που εκτιμούσε τον Ιούνιο, ενώ το 2016 θα αυξηθεί ο ρυθμός στο 3,3%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Ιουνίου στο 3,5%. Το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,2%.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια συγκυρία ανησυχητική» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΠΤ, Καουσίκ Μπασου, προσθέτοντας ότι προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να διαμορφωθούν οι οικονομικές προβλέψεις.

Στα επιμέρους στοιχεία, η ΠΤ αναφέρει ότι η αμερικανική και η βρετανική οικονομία θα εμφανίσουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις οικονομίες των μελών της ζώνης του ευρώ και της Ιαπωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αναιμική οικονομία και τάσεις αποπληθωρισμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΤ, η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2015, χαμηλότερα από το 1,8% που εκτιμούσε τον Ιούνιο. Η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 7,1% και η Ιαπωνία κατά 1,2%.
Επίσης, οι αναλυτες της ΠΤ τονίζουν ότι η πτώση κατά περίπου 60% των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούνιο του περασμένου έτους θα στηρίξει την παγκόσμια οικονομία και κυρίως των χωρών που εισάγουν πετρέλαιο. Ωστόσο ενώ αναμένεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά στο τρέχον έτος, το θετικό αυτό «σοκ» θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να τροφοδοτήσει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Όπως εκτιμά, η άμεση επίπτωση της μείωσης των τιμών του αργού περιορίστηκε στις 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας του τρέχοντος έτους.
Πηγή: Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!