Πιθανό σχέδιο της Γερμανίας για τιμωρία της Ελλάδας


Πιθανό σχέδιο της Γερμανίας για τιμωρία της Ελλάδας
Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από το 2012, ισχυρίζεται ο Geoffrey Smith σε άρθρο του στο FORTUNE με τίτλο «Greece: this time is different. It just isn’t any less dangerous».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να μην διαθέτει τους κατάλληλους θεσμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης (κοινό Υπουργείο Οικονομικών, κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη κλπ) –και ίσως να μην τους αποκτήσει ποτέ, όπως επισημαίνει-, ενώ δεν έχουν δοκιμασθεί οι νέοι θεσμοί που δημιουργήθηκαν, όπως οι Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές (Outright Monetary Transactions) δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.

Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να προσμετρηθούν οι επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ παρατίθεται και η άποψη μήπως χρησιμοποιηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και οι δυσμενείς εξελίξεις που θα την ακολουθήσουν από τη Γερμανία για τον παραδειγματισμό και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Ισπανίας, ανακόπτοντας έτσι την ενίσχυση των Podemos.
https://fortune.com/2015/01/08/greece-this-time-is-different-it-just-isnt-any-less-dangerous/
Ο Dimitri B. Papadimitriou, πρόεδρος του Levy Economics Institute of Bard College, σε άρθρο γνώμης στην HUFFINGTON POST με τίτλο «Hello 2015. Goodbye Austerity?» αναφέρεται στις παρεμβάσεις οικονομολόγων στο συνέδριο «Europe At The Crossroads» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από το Levy Institute, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη περιορισμού της λιτότητας και ενός νέου New Deal για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «δείξαμε ότι η μείωση της ελληνικής παραγωγής από την αρχή της ύφεσης είναι χειρότερη, σχετικά, από τη μεγάλη ύφεση των ΗΠΑ του 1929. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώνονταν κατά τα 23 διαδοχικά τρίμηνα, ενώ το μεσαίο εισόδημα και οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 30% από το 2010. Δείξαμε γιατί η πτώση της ανεργίας δεν οφείλεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ότι ο κίνδυνος βύθισης στη φτώχεια συνεχίζεται. Η συρρίκνωση συνεχίζεται και στον μεταποιητικό τομέα και στις κατασκευές. Η διαθεσιμότητα πιστώσεων είναι χαμηλή, ενώ το χρέος υψηλό. Τα σημάδια ανάκαμψης περιορίζονται στην τουριστική βιομηχανία και όχι αλλού, ενώ με όλα αυτά δείξαμε μόνο ένα μέρος της ζημιάς. Παρουσιάσαμε ωστόσο μια έλλογη και βιώσιμη διέξοδο. Στις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής περιλαμβάνεται ένα σχέδιο New Deal για την Ελλάδα, με προγράμματα ανάλογα των αμερικανικών πρωτοβουλιών την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ εξετάσαμε το πάγωμα του χρέους, με μια προσωρινή διακοπή αποπληρωμής των επιτοκίων», σημειώνει ο αρθρογράφος.
http://www.huffingtonpost.com/dimitri-b-papadimitriou/hello-2015-goodbye-,http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!