Τσίπρας: «Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη»

 
 
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του έθεσε κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτ. Μ.Μυρίλλας/ SOOC)


Αθήνα
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και η σύγκρουση με τα κατεστημένα δεκαετιών είναι οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του κύρους της χώρας, της αξιοπρέπειας και του αισθήματος δικαίου του λαού, τόνισε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και πως η κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων.
«Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού. Η ευθύνη είναι βαριά, θα προχωρήσουμε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στόχος της κυβέρνησή του είναι να φέρει διαφορετικό ύφος και ήθος στην εξουσία. «Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα. Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς ρουσφετιού και διαπλοκής, να γίνει παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος πελάτη που εξυπηρετούσε κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος».
«Η εξουσία δεν μας ανήκει, αλλά ανήκει σε εκείνους που μας την ανέθεσαν» σημείωσε και τόνισε ότι θα υπάρχει «μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας». Επισήμανε, δε, ότι «ο λαός υποφέρει και απαιτεί από εμάς σεβασμό σε κάθε ενέργεια και πράξη, να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, χωρίς μνησικακίες και σεβασμό στο δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Πρόκειται για την «πρώτη κυβέρνηση μιας νέας εποχής» επισήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το έργο που πρέπει να επιτελέσει η κυβέρνηση είναι σύνθετο και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Έθεσε, δε, τέσσερις προτεραιότητες:
1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Κανένας να μην είναι μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι άμεσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως το φαγητό, η θέρμανση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πιο αδύναμων. «Παραλαμβάνουμε μια χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης και πρώτη στο δείκτη παιδικής φτώχειας. Αυτή η κατάσταση είναι ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος» υπογράμμισε.
2. Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει, ειδικά σε ό,τι αφορά την μικρή επιχείρηση που βουλιάζει στην υπερχρέωση και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Βασικός στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
3. Διαπραγμάτευση με εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε να βγει η χώρα από την υπερχρέωση και την ύφεση. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη με σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαπραγμάτευση. Ανέφερε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά χωρίς υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, με ρεαλιστικές προτάσεις για το χρέος και πολιτική επενδύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Μέσω αυτών, η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» σημείωσε και επανέλαβε: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Δεν θα έρθουμε σε ρήξη, αλλά ούτε θα είμαστε υποτελείς».
4. Σύγκρουση με κατεστημένα δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα: Ριζική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, διαφάνεια, πάταξη της διαπλοκής, εφαρμογή ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής μεγάλου πλούτου. «Κοινή συνισταμένη όλων αυτών η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και των δημοκρατικών θεσμών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ως πρώτο δείγμα γραφής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το «μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, με μόνο 10 υπουργεία», το οποίο όπως είπε δεν ήταν απόφαση συμβολικού χαρακτήρα, αλλά η έναρξη της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση από το υψηλότερο επίπεδο. Όπως είπε, στόχος είναι ένα κράτος αποτελεσματικό, με συλλογική λειτουργία, χωρίς καπετανάτα, που θα λογοδοτεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μνεία στο διεθνές κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι αν δεν είχαν γίνει εκλογές κανείς δεν θα ασχολούνταν με την Ελλάδα. Δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια μηνύματα των αρχηγών κρατών και γίναμε αποδέκτες της ικανοποίησης των λαών που κι εκείνοι αναζητούν την ελπίδα, παρατήρησε και σημείωσε:
«Σε ελάχιστες μέρες το διεθνές κλίμα για τη χώρα αλλάζει. Η χώρα σηκώνει κεφάλι, συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, ανακτά την αξιοπρέπειά της, δημιουργεί συμμαχίες» τόνισε και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλους. Καλωσορίζουμε αύριο [Πέμπτη] τον κ. Σουλτς και μεθαύριο [Παρασκευή] τον κ. Ντάισελμπλουμ. Οι συζητήσεις μαζί τους θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες και παραγωγικές».
Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!