Δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν έκτακτη ρευστότητα 5 δισ.


Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Μόλις εννέα ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα είναι ραγδαίες καθώς δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank προσέφυγαν ταχύτερα από όσο αναμενόταν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος ζητώντας ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα τη Δευτέρα θα τις ακολουθήσει και η Πειραιώς.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, στον ELA αναμένεται να προσφύγουν και οι υπόλοιπες τράπεζες το προσεχές διάστημα, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας επιδεινώνονται.
Σε ότι αφορά πάντως τα δύο πιστωτικά ιδρύματα που υπέβαλαν σχετικό αίτημα στην ΤτΕ θα αναμένουν την έγκριση του αιτήματός τους από την ΕΚΤ, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο η κίνηση αυτή των τραπεζών αποτυπώνει τις ολοένα και επιδεινούμενες συνθήκες.
Ο κυριότερος λόγος που φεύγουν οι καταθέσεις από τις τράπεζες είναι η πολιτική αστάθεια από τις πρόωρες εκλογές αλλά και από το ότι επανήλθε στην επιφάνεια το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit).
Πέραν των άλλων παραγόντων που διαμορφώνουν πιεστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες, όπως η κάλυψη των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνθηκαν  με τη μείωση των καταθέσεων, ενώ υπέστησαν ακόμα ένα πλήγμα με την ελεύθερη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου.
Επιβεβαίωσαν οι δύο τράπεζες το αίτημα για δανεισμό
Η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, με τα οποία επικοινώνησε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν, μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται, για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων, αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Το ELA χορηγείται, έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας και δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων.
Διαψεύδει η Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική, πάντως, από την πλευρά της διέψευσε πως ετοιμάζεται να ζητήσει περαιτέρω ρευστότητα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας, Δημήτρης Σπυρόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Εθνική δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στο ELA.
Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν από τον ELA επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από τη Φρανκφούρτη. Κατά κανόνα μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει καλής ποιότητας εγγυήσεις ώστε να αντλήσει ρευστότητα από τη βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Επίσης το ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος. Το επιτόκιο στη βασική χρηματοδότηση είναι μόλις στο 0,05% ενώ μέσω του έκτακττου μηχανισμού ρευστότητας είναι πολλαπλάσιο στο 1,55%.
Πότε οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταφύγει ξανά στον ELA
Οι ελληνικές τράπεζες το 2011 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών) που εξοβέλισε τους ελληνικούς τίτλους ως «μη επιλέξιμους» για την παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα είχαν καταφύγει στον ELA.
Τον Μάιο του 2012, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που πυροδότησαν τότε οι εκλογές, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν μέσω ELA 124 δισ. ευρώ και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις άνευ προηγουμένου εκροές καταθέσεων.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο ELA, και γενικότερα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών, άρχισε να μειώνεται, ενώ τον Μάιο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε.
Καταθέσεις 3 δισ. ευρώ έκαναν φτερά το Δεκέμβριο
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Ωστόσο μεγάλη πρόβλημα στη ρευστότητα προκαλούν και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!