Με ποιο ποσοστό ένα κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση


Με ποιο ποσοστό ένα κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ακόμη και με ποσοστό 33% είναι δυνατόν το πρώτο κόμμα να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Σε ποιες περιπτώσεις είναι αυτό δυνατό.
Ρόλο-κλειδί στην αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος παίζει το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αν αυτό κυμανθεί στα επίπεδα του Μαΐου του 2012, η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι κάλλιστα μονοκομματική. Στις εκλογές αυτές η διασπορά των ψήφων ήταν μεγάλη και τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 19,02%. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σημειωθεί στις επερχόμενες εκλογές ένα ανάλογο φαινόμενο, τότε αρκεί στο πρώτο κόμμα ποσοστό 33% για να αποσπάσει 152 έδρες.

Τα ψιλά γράμματα του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος είναι καθοριστικά για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επηρεαστεί είτε από τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είτε από την επιμέρους απήχηση που θα εξασφαλίσουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Οι ουσιαστικές παράμετροι είναι δύο: Αφενός το ποσοστό που θα πάρει αυτοτελώς το πρώτο κόμμα και αφετέρου οι επιδόσεις των μικρών κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Οσο περισσότερα είναι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός της Βουλής και κατ' ακολουθία μεγαλύτερο το άθροισμα της δύναμής τους, τόσο θα χαμηλώνει ο πήχης για να κερδίσει ο νικητής την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Καθοριστικό το ποσοστό των εκτός Βουλής
Αντίθετα, αν τα εκτός Βουλής κόμματα κινηθούν στα επίπεδα των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, που συμπιέστηκαν στο 5,98%, τότε το τοπίο θα είναι αρκετά διαφορετικό. Και με 33% το πρώτο κόμμα θα πάρει το πολύ 138 έδρες, οπότε θα χρειαστεί είτε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είτε προσφυγή σε νέες κάλπες.
Για να μπορέσει να σχηματίσει το πρώτο κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση (με τους εκτός Βουλής σχηματισμούς στα επίπεδα του 5,98%), ο πήχης ψηλώνει αρκετά και απαιτείται ποσοστό τουλάχιστον 37,8% για να έχει 151 έδρες. Οπως είναι προφανές, το όριο της αυτοδυναμίας κινείται ενδιάμεσα των δύο αυτών ποσοστών, ανάλογα με την τελική συμπεριφορά των εκτός Βουλής κομμάτων.
Ο αριθμός των εδρών
Για να υπολογιστεί ο αριθμός των εδρών που παίρνει κάθε κόμμα, κατ' αρχάς πολλαπλασιάζεται το ποσοστό του με το 250. Στη συνέχεια, το γινόμενο διαιρείται με το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που περνούν το 3%. Το αποτέλεσμα δίνει τις έδρες. Στις έδρες του πρώτου κόμματος προστίθενται και οι 50 έδρες που είναι το μπόνους που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.
Πηγή: Δημοκρατίαhttp://www.iefimerida.gr/news/186619/me-poio-pososto-ena-komma-shimatizei-aytodynami-kyvernisi#ixzz3OlqL3bI8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!