CNBC: Η Ελλάδα παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με τον Πούτιν


 CNBC: Η Ελλάδα παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με τον Πούτιν

Η απομάκρυνση της νέας ελληνικής κυβέρνησης από την πλειοψηφούσα άποψη της ΕΕ να επιβληθούν και νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, λόγω της αναταραχής στην Ουκρανία, δεν έμεινε ασχολίαστη από τους Αμερικανούς αναλυτές. Το CNBC, σε μια προσπάθεια να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, σημειώνει πως ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει προς την Ανατολή και την ιστορική σύμμαχο της Ελλάδας, τη Ρωσία, προσδοκώντας σε υποστήριξη.
Το άρθρο του αμερικανικού δικτύου αναφέρει πως τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έκαναν λόγο για πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων αναταραχών στην περιοχή, η Ελλάδα με ανακοίνωσή της αντέδρασε, παρά το γεγονός ότι δεν πάρθηκε καμία απόφαση στην έκτακτη Σύνοδο της Τρίτης και ούτε πρόκειται να παρθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε και λήγουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα έτσι όπως επιβλήθηκαν από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2014.

Η Ρωσία κατέστησε σαφές πως είναι ανοιχτή να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της
Η κίνηση της Ελλάδας καταδεικνύει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό πεδίο, αναφέρει το άρθρο. Η προφανής στήριξη της Ελλάδας στη Ρωσία δεν εδραιώνει την πορεία σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές και δείχνει την τάση της Ελλάδας να πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία. Οι δύο χώρες έχουν ιστορία εγκάρδιων και πολιτισμικών δεσμών, όπως επί παραδείγματι ότι και οι δύο είναι ορθόδοξες. Ο Τίμοθι Ας της Standard Bank σημειώνει: «Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιήσει ένα τέχνασμα πριν από τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πως για να συναινέσει η Ελλάδα υπέρ των νέων μέτρων θα πρέπει να λάβει κάτι ως αντάλλαγμα».
Κατά τον Ας, η τάση υποστήριξης που επέδειξε η Ελλάδα προς τη Ρωσία, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Και αυτό διότι η Μέρκελ και οι λοιποί εταίροι θα εξοργιστούν αν καταλάβουν πως η Ουκρανία χρησιμοποιείται από τους Έλληνες ως διαπραγματευτικό χαρτί. Από την μεριά της η Ρωσία κατέστησε σαφές πως είναι ανοιχτή να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, ενώ πολύ πρόσφατα ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας τόνισε πως αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, η χώρα του θα άρει τις απαγορεύσεις εξαγωγών προς χάρη της.
Ο Μάικλ Χέουσον της CMC Markets είπε στο CNBC πως ο Τσίπρας παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι δείχνοντας στην ΕΕ πως εκείνος έχει και άλλες επιλογές. Κάτι που φυσικά η Ρωσία θα το εκμεταλλευτεί για να ανακατέψει λίγο τα πράγματα στην περιοχή. Και συμπληρώνει: «Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα και δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα ήταν αντίθετος να μπει σφήνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτή η σφήνα θα μπορούσε να είναι πιο παγιωμένη αν η Ευρώπη δεν είναι προσεκτική στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στο θέμα του χρέους. Η δογματική θέση της να μην αναδιαρθρωθεί το χρέος σίγουρα δεν είναι χρήσιμη. Θα πρέπει να είναι λιγότερο καταστροφική επί του θέματος, από το να την πιέζει μέχρι το σημείο της εξόδου από το ευρώ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!