Εκδήλωση Βούλγαρων εθνικιστών στα Σκόπια




Ιανουάριος 10, 2015.
Γράφει ο Vladislav Perunović 
Η βουλγαρική οργάνωση VMRO-BND,  της οποίας επικεφαλής είναι ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ,  πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Σκόπια, όπου παραβρέθηκαν καμιά διακοσαριά Βούλγαροι εθνικιστές, άλλοι καταγόμενοι από τη Βουλγαρία και άλλοι από την ΠΓΔΜ,  για  να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Σέρβου αξιωματούχου,  Βέλμιρ Πρέλιτς στα Σκόπια, το 1928.

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία αυτή έγινε, τότε από την 26χρονη Μάρα Μπούνεβα, η οποία  πυροβόλησε τον Πρέλιτς και κατόπιν έβαλε τέλος στη ζωή της. 
Το γεγονός αυτό τιμάται  με εκδηλώσεις, σε ένδειξη μνήμης «του ηρωϊκού αγώνα των Βουλγάρων των Σκοπίων,  εναντίον της σερβικής κατοχής», όπως διατείνονται.


Οι Βούλγαροι εθνικιστές τοποθετούν το μνημείο της Μάρα Μπούνεβα στην άκρη του ποταμού Αξιού, στην πόλη των Σκοπίων

Οι Βούλγαροι με σημαίες του VMRO και με τη συμμετοχή Βούλγαρων πολιτικών και ενός ευρωβουλευτή ήρθαν για το σκοπό αυτόν στα Σκόπια για να επισημάνουν ότι αγωνίστηκαν για την περιοχή των Σκοπίων.
Έγινε, μάλιστα, και επιμνημόσυνη δέηση στο ναό του Αγίου Δημητρίου Σκοπίων για τη ηρωίδα –σύμφωνα με τους Βουλγάρους- Μάρα Μπούνεβα, η οποία καταγόταν από το Τέτοβο.
Ένα χαρακτηριστικό της ετήσιας αυτής ανάμνησης είναι ότι τοποθετείται κάθε φορά μία μαρμάρινη πλάκα στο σημείο που δολοφονήθηκε  ο Σέρβος αξιωματικός και έθεσε τέλος στη ζωή της και η Μπούνεβα, που είναι κοντά στην γέφυρα του ποταμού Βαρδάρη/Αξιού, και συνήθως μετά από λίγες ώρες ή μέρες  η πλάκα αυτή καταστρέφεται.
Σήμερα, 10 Ιανουαρίου,  η βουλγαρική αντιπροσωπεία τοποθέτησε την αναμνηστική πλάκα σε μία βάση βαθιά στο έδαφος, προφανώς, χωρίς την άδεια των αρχών.
Η εκδήλωση διαφυλάχθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφευχθούν συγκρούσεις.
--
               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!