Bloomberg: Αγορές κρατικών ομολόγων 500 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΚΤ

 
Bloomberg: Αγορές κρατικών ομολόγων 500 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΚΤ
 
Αθήνα
Μοντέλα για την αγορά ομολόγων συνολικού ύψους έως 500 δισ. ευρώ παρουσίασαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που διεξήχθη προχθές 7 Ιανουαρίου 2015 στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.
 
Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε πως αναλύθηκαν διάφορες επιλογές για την ποσοτική χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αποκλειστικά χρέους που βαθμολογείται με «ΑΑΑ» ή ομολόγων που βαθμολογούνται τουλάχιστον με ΒΒΒ. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στις αγορές κρατικών ομολόγων και εξετάστηκαν επιλογές για προγράμματα ύψους μικρότερου των 500 δισ. ευρώ, καθώς και μηνιαίοι στόχοι.
Το Bloomberg ξεκαθαρίζει πως στην παρουσίαση δεν έγινε αναφορά σε εξαιρέσεις κρατικών ομολόγων, όπως για παράδειγμα τα ελληνικά ομόλογα, αν και αναλύθηκε η αντιμετώπιση που είχαν σε προηγούμενα προγράμματα.
Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αποδέχεται προς το παρόν τα ελληνικά και κυπριακά κρατικά ομόλογα που έχουν μη επιλέξιμη κλάση (junk) για όσο διάστημα οι δύο χώρες παραμένουν σε πρόγραμμα που διασφαλίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους.
Το πρακτορείο υπογράμμισε πως μια μειοψηφία των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας (Bundesbank), Γιενς Βάϊτμαν εξέφρασαν αντίθεση στην αγορά κρατικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι ενέχει αδικαιολόγητα ρίσκα και υπονομεύει το μεταρρυθμιστικό κίνητρο των κυβερνήσεων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg η τελική απόφαση για την ποσοτική χαλάρωση περιπλέκεται, καθώς εκκρεμεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 14 Ιανουαρίου για το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και οι εκλογές στην Ελλάδα.
Oι διοικητές δεν έλαβαν απόφαση για τον σχεδιασμό ή την εφαρμογή οποιουδήποτε πακέτου ενώ τους ζητήθηκε να μην εκφράσουν άποψη για τις επιλογές που παρουσιάστηκαν. Το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων θα εξετασθεί εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου 2015.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!