Το αγνοούμενο επί 12 χρόνια βρετανικό διαστημικό σκάφος βρέθηκε στον Άρη

 
 
 
Το Beagle, το βρετανικό διαστημικό σκάφος που αγνοούνταν επί 12 χρόνια εντοπίστηκε στον πλανήτη Άρη, όπου φαίνεται ότι είχε προσεδαφιστεί.
Το βρετανικό διαστημικό όχημα Beagle 2, Ιχνηλάτης, το οποίο κάποτε χαρακτηρίστηκε "ηρωική αποτυχία" από τον Βασιλικό Αστρονόμο, βρέθηκε στον Άρη, 12 χρόνια αφότου χάθηκαν τα ίχνη του κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Εκεί, το διαμέτρου ενός μέτρου διαστημικό σκάφος θα πραγματοποιούσε έρευνες για το έδαφος, την ατμόσφαιρα και το κλίμα, ενώ θα αναζητούσε επίσης στοιχεία για την ύπαρξη ζωής σήμερα ή στο παρελθόν στον πλανήτη.
Το Beagle 2, το οποίο μεταφερόταν από το διαστημόπλοιο Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, επρόκειτο να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2003, αλλά τα ίχνη του χάθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου 2003.
Έκτοτε δεν είχε υπάρξει καμιά πληροφορία σχετικά με την τύχη του.

  Ωστόσο, στην κατάμεστη αίθουσα όπου παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικοί σε διαστημικά θέματα ανακοίνωσαν ότι το μικρό διαστημικό σκάφος βρέθηκε στην επιφάνεια του Άρη.
"Το Beagle 2 δεν αγνοείται πλέον", δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκερ, ο επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι επιστήμονες σήμερα διαθέτουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι το διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον Άρη την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του.
"Τα ευρήματα δείχνουν ότι η είσοδος (στην ατμόσφαιρα του πλανήτη), η κάθοδος και η ακολουθία προσεδάφισης για το Beagle 2 έγιναν, το σκάφος προσεδάφισης προσεδαφίστηκε επιτυχώς στην επιφάνεια του Άρη την ημέρα των Χριστουγέννων του 2003", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία.
Το Beagle 2 πήρε το όνομά του από το πλοίο με το οποίο ο Κάρολος Δαρβίνος πραγματοποίησε το ταξίδι του όταν θεμελίωσε την Θεωρία της Εξέλιξης. Το διαστημικό όχημα κατασκευάστηκε από βρετανούς επιστήμονες και το κόστος κατασκευής του ανήλθε σε 73,2 εκατομμύρια ευρώ.
"Μας έμεινε ένα μυστήριο, ένα μυστήριο που διαρκούσε μέχρι σήμερα", είπε ο Πάρκερ κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην πολυετή "εξαφάνιση" του διαστημικού σκάφους.
Ο Βασιλικός Αστρονόμος, ο Μάρτιν Ρις, εξήρε το Beagle 2 και τον εκκεντρικό δημιουργό του Κόλιν Πίλιντζερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 70 ετών τον Μάιο του 2014.
"Πρόκειται για μία αποτυχία, αλλά μία ηρωική αποτυχία", είχε δηλώσει ο Ρις.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέρος του κληροδοτήματος του Beagle 2 είναι η μικροσκοπική του τεχνολογία, τμήμα της οποίας χρησιμοποιείται για το διαστημικό όχημα της αποστολής ExoMars 2018, ενώ προτείνεται για να υιοθετηθεί και από μελλοντικές διαστημικές αποστολές.
(Πηγή: ΑΠΕ),http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!