Translate

Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί, εγγυημένες οι καταθέσεις

 

Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν νέο δίκαιο φόρο, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει και με κριτήριο την σταθερότητα και για τον λόγο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κενό που θα προκύψει στα έσοδα θα καλυφθεί από ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ θα προστατευθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθούν καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν υπάρξει ΕΝΦΙΑ το 2015 και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νόμος με αναδρομική ισχύ. Όλες οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν γνωστές επίσημα και με λεπτομέρειες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγείλει τις προγραμματικές δηλώσεις του στη βουλή, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, γιατί δεν πρόκειται να φορολογήσει πλασματικές αξίες και πρόσθεσε ότι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα έχουν ελάφρυνση.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, θα υπάρξουν έσοδα από την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο και όπως είπε, θα συγκρουστούμε με την ολιγαρχία , αλλά δεν θα είμαστε εκδικητικοί με κανέναν.

'Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το Περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, και ότι θα υπάρξουν έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, Νικολούδη κλπ.

Για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας(ΦΜΑΠ), απέφυγε να προσδιορίσει το όριο που θα επιβληθεί καθώς όπως είπε αυτός πρέπει να βασιστεί σε πραγματικές και όχι σε πλασματικές αξίες και δήλωσε πως αυτή θα είνα η προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση να προσδιορίσει τις πραγματικές αξίες των ακινήτων.

Δεσμεύτηκε ωστόσο, ότι ο δανειολήπτης δεν θα χάσει το σπίτι του, την α΄κατοικία, λέγοντας:

"Η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Δεν αναφέρουμε σε αυτούς που έχουν 4 πισίνες και είναι σε οφσόρ εταιρίες. Αυτοί θα πληρώσουν", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τόνισε ότι τα χαμηλά και μεσαία όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν αλλά θα ελαφρυνθούν. Πρόσθεσε ότι αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι και όσοι κρύβουν εισοδήματα.

"Το περιουσιολόγιο, επισήμανε δεν θα είναι μέσο φορολόγησης" και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Για τη φορολογική κλίμακα

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα υπάρξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους αγρότες και από κει και πέρα προοδευτική φορολογική κλίμακα.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που μιλούν για φόρο 60% πάω από εισόδημα 80.000 ευρώ ετησίως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

"Γιατί δεν λένε ότι τώρα η κυβέρνηση βάζει τον πλούτο στις 42.000 ευρώ ετησίως; Πάνω από 80.000 ευρώ θα υπάρχει υψηλός φόρος αλλά για κάθε ευρώ πάνω από αυτό το όριο. Πόσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ ετησίως; Το 1% των Ελλήνων. Αυτούς προστατεύει η ΝΔ¨επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ ερωτηθείς ξεκαθάρισε ότι όταν μιλάμε, μιλάμε για ατομικές δηλώσεις.

"Πρέπει τα ταμεία μας να έχουν χρήματα για να ανταποκριθούν. Και αυτό θα γίνει με αναδιανομή του πλούτου. Το ξέρετε ότι στη λίστα Νικολούδη υπάρχουν πάνω από 3.000 συμπολίτες μας; Ξέρετε οτι από αυτήν τη λίστα προκύπτουν έσοδα που υπερκαλύπτουν τον πρώτο πυλώνα Θεσσαλονίκης".

"Από τα 25.000 εμβάσματα εξωτερικού περίπου 700 ελέγχθηκαν. Και έφεραν περίπου 270 εκ. στα δημόσια ταμεία Αν γίνονταν όλοι οι έλεγχοι θα είχαμε πάνω από 4 δισ. Και σας ρωτώ γιατί δεν ελέγχθηκε η λίστα Λαγκάρντ;"

Ερωτηθείς για το αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να επιβάλλει έκτακτους φόρους ο κ. Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός:

"Αυτό θέλουμε να καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους γιατί είναι η μεγάλη παθογένεια του τόπου. Ξέρετε πόσα ΦΕΚ η ΠΔ έχουν εκδοθεί; 48 που αφορούν τη φορολογική ύλη Γι αυτό δεν επενδύουν οι επενδυτές στην Ελλάδα. Αυτό βάζουν πρώτο. Εμείς θα καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δημιουργούνται συνθήκες νέας μεταπολίτευσης και διευκρίνησε:

"Θα συγκρουστούμε με την ελληνική ολιγαρχία. Θα θέσουμε κανόνες γιατί η Δημοκρατία έχει κανόνες. Δεν θα είμαστε εκδικητικοί αλλά θα εφαρμοστούν κανόνες".

Για τις καταθέσεις

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να βάλει φόρο στις καταθέσεις δήλωσε:

"Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος. "Οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες οι τράπεζες μας είναι στο ευρωσύστημα". Τις καταθέσεις τις εγγυάται η ΕΚΤ όπως και η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση κινδυνολογία; Θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά, όχι αλώβητοι, να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται. Ο μόνος φόβους είναι ο ίδιος ο φόβος".

Κατώτατος μισθός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε εκ νέου για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ότι σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις.

«Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Shme;ivse δε ότι οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αφορούν στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα και λιγότερες στο Δημόσιο.

Για ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας

Δεν θέλω να σκεφτώ το ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

"Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και την σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πως λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον Ελληνικό λαό. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν επιλογή με κριτήριο σταθερότητας την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν θα έρθουμε για να εκπροσωπήσουμε την Αριστερά αλλά όλους τους Έλληνες με στόχο την αναγέννηση της χώρας. Αυτοί που θα χάσουν τα προνόμια πρέπει να φοβούνται".

Για το Μνημόνιο

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση κι άλλο το Μνημόνιο.

"Για μας, είπε, δεν υπάρχει τρόικα αλλά ευρωπαϊκοί θεσμοί και η συμφωνία προϋποθέτει διαπραγμάτευση. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θα εμπεριέχει λιτότητα γιατί αυτό είναι το λάθος.  Η διαπραγμάτευση για το χρέος έχει ήδη ξεκινήσει με δηλώσεις δικές μου και ευρωπαίων αξιωματούχων.  Εμείς θα πάμε με τον πήχυ ψηλά και λέμε στον Γερμανό φορολογούμενο:

"Τόσα χρόνια πλήρωνες όχι για τον λαό αλλά για το τραπεζικό σύστημα. Εμείς διεκδικούμε λύση αλληλεγγύης που να είναι βιώσιμη. Το 1953 η ευρωκοινότητα έδωσε λύση με διαγραφή του γερμανικού χρέους. Με ποιο ηθικό δικαίωμα αρνείστε το ίδιο πράγμα που σας φιλοδώρησε η Ευρώπη το 1953, τη διαγραφή σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο... Γι'Α αυτό ζητάμε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος.  Εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη απάντησε σκωπτικά:

"Μού λέτε ότι πρέπει να πάμε στην δασκάλα για να μας πει αν κάναμε καλά τα μαθήματά μας και να έχουμε μαζί και τους μαθητές που θα με καρφώνουν."

"Πρέπει να στηρίξουν την επιθετική διαπραγμάτευση που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί και εξαγγείλει. Εγώ θα ζητήσω τη συναίνεσή τους" παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι "η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει ανάμεσα στον Τσίπρα και στην Μέρκελ, αλλά με τους Ευρωπαϊυς ηγέτες και τους θεσμούς".

"Αφού πήγα στον Πάπα χωρίς γραβάτα δεν βλέπω τον λόγο να βάλω γραβάτα στην Μέρκελ" σημείωσε δε.

Για το κυβερνητικό σχήμα

Ερωτηθείς για το κυβερνητικό σχήμα ο κ. Τσίπρας είπε: "Θα τελειώσει η λογική του ρουσφετιού με τις στρατιές συμβούλων στα υπουργεία. Θα μειώσουμε τον αριθμό των υπουργείων. Θα μειώσουμε τη μεγάλη σπατάλη. Δεν ερχόμαστε να πάρουμε τα προνόμια του χθες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Αυτιά επιβεβαίωσε ότι υπεγράφη κώδικας δεοντολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε δεν είναι  σαν τα κόμματα του χθες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαγγελματίες βουλευτές. Τα δημόσια χρήματα θα τα διαχειριστούν με διαφανή τρόπο και θα λογοδοτούν γι αυτό.

Καταφέρθηκε για τα προνόμια των βουελυτών σημειώνοντας: "Γιατί ένας βουλευτής να έχει αυτοκίνητο και επιδόματα; Γιατί να υπάρχουν προνόμια στη σύνταξη των βουλευτών; Έτσι, δημιουργείται απόσταση με τον ψηφοφόρο".
Για ΠτΔ

Ερωτηθείς για το αν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ, είπε:

" Είναι πρόωρη η συζήτηση για τον ΠτΔ- Ζήτησα να κάτσουμε μαζί με τον Σαμαρά αφού πάμε σε εκλογές για να βρούμε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δεν το δέχθηκε. Δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα του προσώπου που θα επιλεγεί αλλά να μπορεί να καλυφθεί το θεσμικό κύρος και να έχει ευρύτερη συναίνεση . Ωστόσο είναι πρόωρη η συζήτηση για το όνομα".

Για Σαμαρά

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλλαγεί, τονίζοντας πως "ζήτησα από τον πρωθυπουργό να βγούμε στα φώτα και να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δεν δέχτηκε γιατί δεν έχει επιχειρήματα".

Μάλιστα κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως έχει κάνει εθνική πολιτική την γονυκλισία. "Εμείς λέμε πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το δράμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ασφαλής επιλογή" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει στη Βουλή την ώρα του πρωθυπουργού και ότι θα υπάρχει εκ μέρους του λογοδοσία. "Όλα στο φως" είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώντας τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας κατέληξε: "Ο λαός είναι ο βοηθός και ο θεός που αγαπάει τον νοικοκύρη και όχι τον κλέφτη".http://www.express.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: