Τα πρώτα «Ελβετικά κανόνια» στις πλατφόρμες συναλλάγματος


Τα πρώτα «Ελβετικά κανόνια» στις πλατφόρμες συναλλάγματος
Θεωρούνταν βέβαιο πως από την στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας απέσυρε την στήριξη στο φράγκο, οι τριγμοί στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν, με πρώτα «θύματα» τις χρηματιστηριακές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στις ισοτιμίες νομισμάτων. 
Ήδη η γνωστή Αμερικάνικη πλατφόρμα συναλλάγματος FXCM ανακοινώσε πως η ζημία των πελατών της από την αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη αγγίζει τα 225 εκατ. δολάρια και η Global Brokers NZ από τη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της γιατι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ρυθμιστικές απαιτήσεις για ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 1 εκατ. δολαρίων που ισχύουν στην χώρα της. H μετοχή της κατά το pre opening στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχωρεί κατα... 70%!

 
H FXCM αναφέρει πως «οι πελάτες υπέστησαν σημαντικές ζημίες και αυτό δημιούργησε αρνητικά ισοζύγια με αποτέλεσμα να οφείλονται στην FXCM περίπου 225 εκατ. δολ.. Η μετοχή της χρηματιστηριακής υποχώρησε κατά 15% στην αγορά της Νέας Υόρκης χθες και η Citigroup προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης και μείωση του στόχου στα 5 δολ. από 17 δολ.
 
Η βρετανική  Alpari Ltd. που συγκαταλέγεται στους 3 πρώτους brokers συναλλάγματος  παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε καθεστώς αφερεγγυότητας (insolvency) υπό το βάρος των ζημιών που κατέγραψε μετά την απόφαση της SNB.

Επίσης η IG Group Holdings δήλωσε πως ο αντίκτυπος αγγίζει τα 30 εκατ. στερλίνες και η Swissquote Group Holdings δημιούργησε προβλέψεις 28,4 εκατ. δολ.


Όπως μεταδίδει το Bloomberg η μετοχή της IG κατρακύλησε χθες κατά 4,4% καθώς η βρετανική εταιρεία δήλωσε πως το πλήγμα από το άλμα του φράγκου θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να συγκεντρώσει τις οφειλές των πελατών της. Δηλαδή το κατά πόσο οι πελάτες της θα καλύψουν τις «τρύπες» που προκληθήκαν στους κωδικούς τους.


Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου αυτό που συμβαίνει είναι πως έχουμε να κάνουμε με «κόκκινους» κωδικούς που αν δεν καλυφθούν σε επίπεδο τελικού πελάτη τότε καταρχήν η εκάστοτε χρηματιστηριακή (πλατφόρμα) θα πρέπει να βρει και να καλύψει τα αναλογώ κεφάλαια, ή να δηλώσει αδυναμία, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων μετά την αδυναμία εκκαθάρισης.



Πηγή:www.reporter.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!