“Συγκρατημένα αισιόδοξοι” οι Αμερικανοί για Κύπρο

“Συγκρατημένα αισιόδοξοι” οι Αμερικανοί για Κύπρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της νέας δυναμικής που δημιουργεί στο κυπριακό ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, εκφράζουν οι Αμερικανοί.
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είπε πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως οι πρώτοι γύροι διαπραγματεύσεων, από τον διορισμό του νέου διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζουν την υπόσχεση πως οι πλευρές επιδεικνύουν πολλή σοβαρή πρόθεση στον τρόπο που εμπλέκονται. Κι αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε την αρχή πραγματικών διαπραγματεύσεων».

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως αυτό ήταν ξεκάθαρο και στην συνάντηση Κέρι – Αναστασιάδη, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεσμευμένη στο να εργαστεί με τον νέο διαπραγματευτή»
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα αισθάνθηκε ότι η Τουρκία που είναι ως γνωστόν παίκτης-κλειδί, υποστηρίζει την προσπάθεια και θέλουν να δουν το θέμα να επιλύεται. «Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αργότερα μέσα στην εβδομάδα τους Τουρκοκύπριους και να εμπλακούμε. Γενικά πάντως, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πως έχουμε καινούργια ζωή στην διαδικασία και επιθυμούμε να είμαστε υποστηρικτικοί». Ο αξιωματούχος είπε πως οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εστιάστηκαν στις ανανεωμένες προσπάθειες των ειρηνευτικών συνομιλιών και τον διορισμό του κ. Αϊντε. «Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πόσο σθεναρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών με την διευκόλυνση του κ. Αϊντε.
Ο κ. Κέρι ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να εμπλακεί προσωπικά και να βοηθήσει όσο μπορεί να προωθηθεί η διαδικασία. Ξεκαθάρισε ότι το κυπριακό και η εισαγωγή νέας ενέργειας στις συνομιλίες επίσης συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα και πως θα παραμείνουμε εμπλεγμένοι, όταν θα λάβει χώρα αριθμός επαφών και με τις δύο πλευρές και τον κ. Αϊντε», είπε. Για το θέμα της πιθανής επίσκεψης Κέρι και της προσωπικής του εμπλοκής, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αν υπάρχει κάποια στιγμή στις συνομιλίες που οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, ο κ. Κέρι είναι έτοιμος να το πράξει. «Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδιά μας. Ο κ. Αϊντε έκανε δύο επισκέψεις στο νησί και τώρα θα επιταχύνει την προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις πλευρές όλο τον Οκτώβριο. Θα δούμε πότε θα επέλθει η στιγμή, όταν αυτός και οι πλευρές πιστεύουν ότι μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι υποβοηθητική». Ανέφερε τέλος ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Τζον Κέρι συζήτησε το Ουκρανικό. «Η Κύπρος ήταν βράχος εντός της ΕΕ στη συνέχιση της υποστήριξης του κόστους που έπρεπε να επιβάλουμε να πληρώσει η Ρωσία και ειδικά των κυρώσεων. Και πληρώνει (η Κύπρος) οικονομικό τίμημα. Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Κύπρο για την αλληλεγγύη της¨. Συνομίλησαν επίσης για την ζωτική σημασία της πλήρους εφαρμογής των 12 σημείων του ειρηνευτικού σχεδίου του Μινσκ, της 5ης Σεπτεμβρίου και υπογράμμισαν το έργο που μπορούν να επιτελέσουν ως μέλη του ΟΑΣΕ στην επιτήρηση και εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ 
Σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, έγινε αλληλοενημέρωση για τις χθεσινές συναντήσεις του Προέδρου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του κ. Βενιζέλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και προγραμματισμός εν όψει των επαφών που θα έχουν τις ημέρες αυτές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
«Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Το αντίστοιχο έπραξε κι ο αντιπρόεδρος και υπουργός για τις συναντήσεις του, αλλά και γι’ αυτές που θα έχουμε, προκειμένου να είμαστε όπως πάντοτε συντονισμένοι, με κοινές θέσεις και επιδιώξεις».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία αυτή που ενδυναμώνει και τις προσπάθειες, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση του συντομότερο του κυπριακού προβλήματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του κι είναι απολύτως συντονισμένοι αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνελεύσεως, στις κρίσιμες για το εθνικό θέμα συναντήσεις που θα λάβουν χώρα. Και τόνισε ότι το Κυπριακό για την Ελλάδα είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
«Είχα χθες την ευκαιρία να συζητήσω με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν για το Κυπριακό. Θα έχω μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ και φυσικά κρίσιμες είναι και μία σειρά άλλες συναντήσεις, μία από τις οποίες θα είναι και η καθιερωμένη συνάντηση με το νέο Τούρκο ομόλογό μου».
Ο Έλληνας αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος είναι μία λύση ειρηνική, βιώσιμη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΛΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.
«Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις πρωτοβουλίες του, τις ιδέες για ΜΟΕ και επαναλαμβάνουμε πάντα σ’ όλες τις συναντήσεις μας ότι το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».
Στη συνάντηση παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Γιώργος Σιακαλλή, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΠΗΓΗ:ANA-MPA, CNA-ΚΥΠΕ
U.S. Secretary of State John Kerry meets with Cypriot President Nicos Anastasiades in New York City on September 21, 2014. The Secretary is holding meetings in conjunction with the 69th Session of the United Nations General Assembly. [State Department photo]http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!