Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος είναι σκαμμένος στο βράχο


Σπηλαιολόγος κλήθηκε να συνδράμει στην ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης κυρίως για την υπόγεια επέκταση του τάφου, καθώς όλα δείχνουν ότι ο τέταρτος θάλαμος, προς την κατεύθυνση του οποίου θα κινηθεί η αρχαιολογική σκαπάνη, είναι σκαμμένος μέσα στο βράχο.
 
Το Σαββατοκύριακο το συνεργείο αναλώθηκε στην προσπάθεια αποχωμάτωσης του δευτέρου θαλάμου, δηλαδή πίσω από τις Καρυάτιδες, προκειμένου η ανασκαφική ομάδα να εισέλθει κανονικά από το θύρωμα προς τον τρίτο θάλαμο, που είναι και ο πιο ενδιαφέρων μετά την αποκάλυψη της υπόγειας συνέχειάς του.
 
Το τελευταίο μαρμάρινο περιθύρωμα είναι περίπου το μισό σε πλάτος από τα άλλα και έχει ύψος περί τα δύο μέτρα, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μ. κάτω από τη στάθμη του δαπέδου που διατρέχει τους τρεις θαλάμους. Όπως επισημαίνεται, αν σε εκείνο το σημείο υπάρχει σκάλα ή ράμπα δεν είναι για την ώρα σαφές, καθώς δεν μπορεί  σε αυτή τη φάση να αποχωματωθεί πλήρως ο τρίτος θάλαμος.
 
Οι αρχαιολόγοι προγραμματίζουν να αποκαλύψουν το θύρωμα πίσω από τις Καρυάτιδες το πολύ μέχρι την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.
 
Όπως έχει προγραμματιστεί, οι αποχωματώσεις θα γίνουν ισόρροπα, από αμφότερες τις πλευρές του ανοίγματος, ώστε να μην επιβαρύνουν τον ενδιάμεσο διαχωριστικό τοίχο με υπερβολικά φορτία.
 
Συνεπώς, όταν η δίοδος θα απελευθερωθεί θα ξεκινήσουν τις αντιστηρίξεις και υποστυλώσεις του τρίτου θαλάμου προκειμένου να κρατήσουν το θόλο της κάμαρας που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση.
 
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τέταρτο θύρωμα που δεν είναι όπως όλα τα άλλα στο κέντρο του τοίχου, αλλά έκκεντρο, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνει αυτό που υποπτεύονται οι αρχαιολόγοι, ότι δηλαδή ο τάφος συνεχίζεται και είναι εξ ολοκλήρου σκαμμένος στο βράχο.
 
Εν τω μεταξύ, έχει αποκαλυφθεί πλήρως το δάπεδο του πρώτου θαλάμου πίσω από τις Σφίγγες, το οποίο δεν παρουσιάζει τίποτα το αρχαιολογικά αξιοποιήσιμο. Δεν φέρει ψηφιδωτές απεικονίσεις ή άλλη διακόσμηση, που ίσως οδηγούσε σε κάποια συμπεράσματα για τη χρήση του χώρου και την ταυτοποίησή του με κάποιον ή κάποιους νεκρούς.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!