Arianna Huffington: Η Ελληνίδα που έφτασε στην κορυφή των παγκόσμιων media
Πριν από λίγες ημέρες η Huffington Post, η οποία σύντομα θα μιλάει και ελληνικά, γιόρτασε τους 115.000.000 μοναδικούς επισκέπτες σε όλο τον πλανήτη εδραιώνοντας την θέση της ως το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό site στον κόσμο. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την επιτυχία; Μία Ελληνίδα, η Arianna Huffington - Στασινοπούλου
Υπάρχει η δημόσια εικόνα της Arianna Huffington, με συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις, στις οποίες κυριαρχεί χαρακτηριστική άνεση να λέει την άποψή της, όποιος και αν βρίσκεται απέναντί της. Και υπάρχει και η εκ του σύνεγγυς παρουσία της, όπως την έζησα στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, όταν της έκανα μια συνέντευξη: παρά την αναμφισβήτητα επιτυχημένη πορεία της, αποπνέει μιαν ανυπόκριτη σεμνότητα, ένα είδος χαριτωμένης ντροπαλοσύνης που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως η ευγενής γυναίκα που έχεις απέναντί σου, όχι μονάχα επιβίωσε σε ένα τόσο αδυσώπητο σύστημα όσο τα αμερικανικά ΜΜΕ αλλά στο τέλος κατάφερε να κάνει αυτό που ακριβώς ήθελε: μια ειδησεογραφική πλατφόρμα ελεύθερου λόγου, με εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο. Ενα newsroom για την πλανήτη, για όλα αυτά που κάνουν τον κόσμο να αλλάζει, με την συμμετοχή επαγγελματιών του Τύπου αλλά κυρίως χιλιάδων bloggers. Κοντολογίς συνέλαβε την ισορροπημένη αναλογία, το νέο ειδησεογραφικό μοντέλο, που έκανε την Huffington Post, αγαπητή «στο δήμο και τους σοφιστές».
Το άλλο στοιχείο που οπωσδήποτε κάνει εντύπωση είναι ότι όντως αισθάνεται Ελληνίδα. Ποτέ δεν άλλαξε την προφορά της - με τα κλασικά ελληνικά ρο και τα στρογγυλά φωνήεντα - ποτέ δεν αναζήτησε ένα τεχνητό «λούστρο» σπουδών ή ζωής στο εξωτερικό, για να κρύψει την καταγωγή της. Αντιθέτως, την τονίζει σε κάθε περίσταση και κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της κρίσης όπου η χώρα ήταν ένας αρνητικός στόχος για το διεθνές σύστημα των Media, όρθωσε το ανάστημά της για να εξηγήσει την δική της σύγχρονη εκδοχή στο τι σημαίνει «Greek Tragedy». Όχι μόνον αυτό, πρότεινε η κορυφαία συνάντηση οικονομικών παραγόντων στο Νταβός, είχε προτείνει να μεταφερθεί στην Σαντορίνη.
Για να στηρίξει την καινούρια της θεωρία έβγαλε μάλιστα και το βιβλίο «Thrive», το οποίο γνώρισε μεγάλη αποδοχή. Σε αυτό υπογραμμίζει ότι η ζωή μας δεν μπορεί να στηρίζεται σε δύο πυλώνες που αφορούν την επιτυχία και το χρήμα αλλά να ισορροπεί πάνω και σε έναν τρίτο παράγοντα που είναι η ποιοτική σχέση με τους ανθρώπους που αγαπάμε, ο χρόνος που περνάμε δημιουργικά με τα παιδιά μας, οι όμορφές στιγμές και αναμνήσεις. Σύμφωνα με την Huffington, αυτή η πλευρά της ζωής φέρνει περισσότερη πλησμονή από μια προαγωγή και αύξηση μισθού. Το κλειδί είναι βεβαίως να καταφέρει κανείς να ιεραρχεί τις ανάγκες του και να διαχειρίζεται τον χρόνο του.
Σχόλια