Αμφίπολη: Υπόγειος ο τρίτος θάλαμος, με σκάλες και ύψος πάνω από 7 μέτρα!

Αμφίπολη: Υπόγειος ο τρίτος θάλαμος, με σκάλες και ύψος πάνω από 7 μέτρα!
-Κορυφώνεται η αγωνία για τον «ένοικο» του τύμβου Καστά -Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από την απεσταλμένη του Newsbomb.gr Μαρία Γιαχνάκη

Δέος προκαλούν τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, με τους αρχαιολόγους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι.
Εκτιμήσεις πλέον δεν γίνονται, ωστόσο όλοι είναι πεπεισμένοι ότι ο «ένοικος» είναι κάποιο σπουδαίο πρόσωπο.
Τα βήματα των αρχαιολόγων είναι προσεχτικά καθώς προχωρούν στα ενδότερα του ταφικού μνημείου, μιας και παραμένουν οι κίνδυνοι για τη στατικότητα.

Κάθε ώρα που περνάει τους φέρνει πιο κοντά στη μεγάλη αποκάλυψη: ποιος τελικά έχει ταφεί ή για ποιον είχε προετοιμαστεί αυτό το μοναδικό, επιβλητικό μνημείο στον λόφο Καστά;
Ο τρίτος θάλαμος είναι έτοιμος να αποκαλύψει τα μυστικά του. Οι αρχαιολόγοι έχουν προχωρήσει αρκετά τις εργασίες και ελπίζουν ότι θα εντοπίσουν έστω και ένα στοιχείο που θα φανερώνει την ταυτότητα του «ενοίκου».
Το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι εμφανώς μεγαλύτερο από ότι αυτό των προηγούμενων θαλάμων, ενώ τα σκαλιά που εκτιμάται ότι υπάρχουν είναι απότομα και οδηγούν σε νέα πύλη.
Ο πρώτος και ο δεύτερος θάλαμος έχουν ύψος από το έδαφος περίπου 6,5 μέτρα. Το ύψος του τρίτου θαλάμου, ωστόσο, ξεπερνάει τα 7 μέτρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα δάπεδο του πηγαίνει ακόμα βαθύτερα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το βόρειο τοίχο του τρίτου δωματίου (τον λεγόμενο και κίτρινο τοίχο) ξεκινούν σκαλιά που φτάνουν μέχρι την έκκεντρη πύλη που έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται προς τον τέταρτο θάλαμο.
Αυτή η πύλη κατεβαίνει πιο βαθιά, είναι μετατοπισμένη προς τα αριστερά και δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου, ενώ έχει άνοιγμα 96 εκατοστά. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα προηγούμενα ανοίγματα αρκεί να αναφέρουμε ότι η απόσταση ανάμεσα στις Καρυάτιδες αλλά και τις παραστάδες στην είσοδο της πρόσοψης, κάτω από τις Σφίγγες, είναι 1,68 μέτρα.
Μέχρι στιγμής λοιπόν μιλούμε για τέσσερις εισόδους. Η πρώτη είναι αυτή κάτω από τις Σφίγγες, η δεύτερη βρίσκεται ανάμεσα στις Καρυάτιδες, η τρίτη είναι αυτή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και φέρει μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού, περιθύρωμα και η τέταρτη που δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.
Αυτό που προκαλεί όμως, ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί του τάφου δεν κατασκεύασαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς επιβλητικά αγάλματα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τέταρτη μαρμάρινη πύλη, καθώς τα χώματα ακόμα δεν έχουν αφαιρεθεί και είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Read more: http://www.newsbomb.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!