Τι κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης στα έγκατά του που ΔΕΝ γνωρίζαμε έως σήμερα;



Συνεχίζει να εκπλήσσει το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης...
αν και οι ανασκαφείς δίνουν σημασία στην αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου, ωστόσο όλο το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στον τέταρτο θάλαμο. Αποχωματώσεις στον τρίτο θάλαμο έκαναν την Δευτέρα οι ανασκαφείς στην Αμφίπολη, σε μια προσπάθεια να μπουν στο θάλαμο και να μεταφέρουν υλικά, ώστε να αρχίσουν τις υποστυλώσεις.


 Μέχρι στιγμής υπάρχει η πληροφορία ότι ο τέταρτος θάλαμος είναι κατηφορικός, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από τα dikaiologitika.gr, το ταφικό μνημείο κρύβει ακόμα δυο επίπεδα στα έγκατα του.

Ειδικότερα πριν από περίπου 15 ημέρες έγιναν από ειδικούς, σεισμογραφική τομογραφία που έδειξε ότι ο «δρόμος» προς τον ταφικό θάλαμο είναι κατηφορικός και οδηγεί σε ακόμη δύο χαμηλότερα επίπεδα. Επίσης γεωλογική έρευνα έγινε και στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, που έδειξε ότι υπάρχει και το τέταρτο θύρωμα. Ως, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών. Την ύπαρξη περισσότερων θαλάμων είχε προβλέψει και ο κ. Λαζαρίδης ο πρώτος αρχαιολόγος που είχε ανασκάψει τον λόφο Καστά.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό μέσω των ανακοινώσεων του ΥΠΠΟ υπάρχουν ενδείξεις ότι η τέταρτη πύλη στη σειρά, μετά την σκάλα που εκτιμάται ότι υπάρχει στον τρίτο θάλαμο, δεν οδηγεί απλά σε ένα άλλο επίπεδο πιο χαμηλό, από αυτό της εισόδου, αλλά και σε ένα «διαφορετικό» μοτίβο ανάπτυξης του οικοδομήματος.

Ο καθηγητής γεωπληροφορικής Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου -ο οποίος έκανε έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ πριν από τέσσερα χρόνια- άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι στο μνημείο από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών δήλωσε ότι εάν δεν ανασκαφεί ότι υπάρχει σε αυτόν τον περίβολο δεν θα υπάρχει η συνολική εικόνα. «Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη νομίζω ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα - έχω την αίσθηση ότι είναι πρέπει να είναι κάτι το οποίο να είναι κάτι αρκετά περισσότερο από κάποια δωμάτια και κάποιους χώρους», σημείωσε. Επιπλέον, ο καθηγητής γεωτεχνικής μηχανικής Κυριαζής Πιτιλάκης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν απέκλεισε να βρεθούν περισσότεροι θάλαμοι όσο η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του τύμβου. Παλιαδέλη:

«Ο τάφος δεν είναι γυναικείος» «Αυτή τη στιγμή έχουμε ελλιπή δεδομένα σχετικά με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης», δήλωσε η Χρυσούλα Παλιαδέλη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η αρχαιολόγος και καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κυρία Παλιαδέλη μίλησε για ακόμα μια φορά για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και εξέφρασε την πεποίθηση της ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποιος κρύβεται στο ταφικό μνημείο. Συγκεκριμένα η κυρία Παλιαδέλη, ανέφερε στο πρωινό του Mega ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι ο τάφος είναι γυναικείος και οι Καρυάτιδες δεν αποτελούν απόδειξη για κάτι τέτοιο.

«Με τίποτα δεν επιβεβαιώνεται ότι είναι γυναικείος τάφος, επομένως κατά την εκτίμηση μου πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της ανασκαφής, αν έχουμε οστά μπορούμε ενδεχομένως να αναγνωρίσουμε το φύλλο του νεκρού, και μπορούμε να προσδιορίσουμε, ακόμα και το DNA, τα διατροφικά θέματα που είχε και την ηλικία», δήλωσε η αρχαιολόγος, αμφισβητώντας τις θεωρίες των συναδέλφων της, που κάνουν λόγο για γυναικείο τάφο, εξαιτίας των Καρυάτιδων που βρέθηκαν στον πρώτο θάλαμο.

Τελείωσε μάλιστα, λέγοντας, «Πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή. Αν βρούμε επιγραφή στο εσωτερικό του τάφου, το μυστήριο θα λυθεί σύντομα, αλλιώς η συζήτηση θα πάει χρόνια».         http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!