Αμφίπολη: Ψάχνουν άλλη είσοδο για τον τρίτο θάλαμο -4,5 μέτρα χώμα μέσα στον τάφο
Δυσκολεύει το έργο των αρχαιολόγων που συμμετέχουν στις ανασκαφές στην Αμφίπολη, καθώς, στον τρίτο θάλαμο του τύμβου επικρατούν συνθήκες σπηλαίου και οι επόμενες κινήσεις πρέπει να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια.
Αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου στον χώρο, εντός του τάφου
Οπως δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους η επικεφαλής, Κατερίνα Περιστέρη, οι πολύ δύσκολες συνθήκες έχουν κάνει τους αρχαιολόγους να αναθεωρήσουν τον τρόπο εισόδου στον χώρο, καθώς, δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες, ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμένει ορατός.
Οπως είχε ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα μέσα στον τρίτο θάλαμο βρίσκονται ένας αρχιτέκτονας και ένας μηχανικός οι οποίοι προσπαθούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο υποστύλωσης και αντιστήριξης γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
«Συνθήκες σπηλαίου στον τάφο»
«Βρισκόμαστε» όπως δήλωσε η κυρία Περιστέρη «μπροστά σε νέα δεδομένα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες αλλά και να αποφευχθεί η κατάρρευση, οπότε αναθεωρείται ο τρόπος εισόδου».
Αυτό σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να μπουν πλέον από την είσοδο που υπάρχει κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και όχι από το άνοιγμα του. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χώμα, το οποίο είναι αρκετό. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η αποχωμάτωση, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν χώμα σε βάθος 30- 40 πόντων. Οι συνθήκες «είναι συνθήκες σπηλαίου» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Περιστέρη.
Αποκαλύπτονται ολόκληρες οι Καρυάτιδες
Παράλληλα προχωρούν οι εργασίες υποστύλωσης και αντιστήριξης και στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο και μάλιστα, όπως είπε η κυρία Περιστέρη στους δημοσιογράφους, τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα αποκαλυφθούν ολόκληρες οι δύο Καρυάτιδες.
Αυτό γιατί κρίνεται απαραίτητο να αφαιρεθούν ακόμη δύο σειρές πέτρες από τον τοίχο σφράγισης που υπάρχει μπροστά στα αγάλματα.
Επίσης, από το πρωί σήμερα έχει αρχίσει και η απελευθέρωση των φορτίων χώματος επάνω από τον τάφο. Επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος που φτάνει τα 14 μέτρα σε ύψος επάνω από τον τύμβο, έχει ξεκινήσει η αφαίρεση σταδιακά ανατολικά και δυτικά από την είσοδο του αρχαίου μνημείου.
Κατερίνα Περιστέρη: Ο τάφος είναι Μακεδονικός και όχι ρωμαϊκός
Την ίδια στιγμή η επικεφαλής των ανασκαφών εξέφρασε την βεβαιότητά της πως ο τάφος είναι μακεδονικός και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., απαντώντας και σε όσους υποστηρίζουν ότι ανήκει στην ρωμαϊκή περίοδο.
«Εγώ πιστεύω ότι η επιμονή και το κουράγιο είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε και πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Για αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Μιλάνε χωρίς να έχουν δει την ανασκαφή ποτέ, ούτε την Αμφίπολη, ούτε χωρίς να έχω κάποια επαφή μαζί τους. Και κάτι ακόμα. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όχι μόνο τους αρχαιολόγους αλλά να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο και τον πιο απλό άνθρωπο και τον αγρότη και τον μαθητή και όλους με τα δελτία τύπου, τα οποία βγάζουμε σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, την κ. Λίνα Μενδώνη, την κ. Άννα Παναγιωταρέα και από εκεί και πέρα τον υπουργό και όλους τους άλλους σχετικούς. Αυτό βοηθάει για να ξέρει τι γίνεται ο κόσμος κάθε στιγμή. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι ανασκαφές ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα και μετρά από κάποιες δεκαετίες θα αναδειχθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για μας είναι καλό η επιστήμη και πολιτισμός να κυκλοφορεί γιατί είναι για το καλό όχι μόνο της ανασκαφής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η έρευνα πρέπει να προχωράει, αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους όχι μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και σε όλο τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αγανάκτησα με ορισμένους συναδέλφους μου»
Μεταξύ άλλων η Κατερίνα Περιστέρη άσκησε έντονη κριτική σε ορισμένους συναδέλφους της κατηγορώντας τους πως ψάχνουν για πέντε λεπτά τηλεθέασης και μιλούν για την Αμφίπολη χωρίς να γνωρίζουν τίποτα.
«Θα ήθελα να πω ότι νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους οι οποίοι χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας να έχουν 5 λεπτά τηλεθέασης, πέντε λεπτά για να φανούν και να δείξουν κάποια πράγματα» σημείωσε η κα Περιστέρη και πρόσθεσε «Αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας αλλά και τον τόπο. Γιατί αυτή η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και χαίρομαι που συνάδελφοι, από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, από Αμερική, Ευρώπη κτλ με παίρνουν για να μου πουν τα καλά τους λόγια. Αυτό μου δίνει δύναμη και μας κάνει να πιστεύουμε ότι αξίζει η δουλειά που κάνουμε και μας δικαιώνει ακόμα πιο πολύ».
Σχόλια