Οι παγίδες που είχαν στήσει εσκεμμένα οι κατασκευαστές του τάφου στην Αμφίπολη

Το αν ο τύμβος της Αμφίπολης έχει συληθεί ή όχι ήταν ένα από τα μεγάλα ερωτήματα και ένα θέμα για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση ήδη από τις αρχές Αυγούστου, όταν άρχισε να διαφαίνεται ότι ο τάφος κρύβει ένα μεγάλο και σπουδαίο «μυστικό». Ενάμιση μήνα μετά και καθώς οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στην ανασκαφή βρίσκονται στον τρίτο θάλαμο και μια ανάσα από τον τέταρτο, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίο τυμβωρύχοι, αν και προσπάθησαν τελικά, μάλλον, δεν κατάφεραν να πετύχουν το σκοπό τους. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει με τα δεδομένα που έχουν έως τώρα στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι.

Οπως όλα δείχνουν οι αρχαίοι είχαν πάρει όλα τα μέτρα για να αποφύγουν τη σύληση του μνημείου, στήνοντας «παγίδες» στους επίδοξους τυμβωρύχους.

Η ποταμίσια άμμος με την οποία είναι «πλημμυρισμένοι» οι θάλαμοι του τύμβου μόνο τυχαία δεν βρίσκεται εκεί, αφού όπως συμπεραίνουν οι αρχαιολόγοι τοποθετήθηκε εκεί από τους αρχαίους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το μνημείο. Αποτρεπτικό για τους τυμβωρύχους ρόλο έπαιξαν και οι τοίχοι σφράγισης, οι οποίοι όμως, όπως αποδεικνύεται η τοποθέτησή τους δεν είχε μοναδικό σκοπό αυτό. Εξυπηρετούσε και έναν δεύτερο, αυτόν της αντιστήριξης των χωμάτων που οι ίδιοι είχαν τοποθετήσει στο εσωτερικό του τύμβου.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί
Μπορεί οι οπές των 60 εκ. στους διαφραγματικούς τοίχους (δεύτερο και τρίτο)  να σήμαναν αρχικά «συναγερμό» στους αρχαιολόγους, ωστόσο η πολύ μικρή οπή στον τέταρτο τοίχο τους έκανε να αναθεωρήσουν και να εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί.

Η οπή στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχε μέγεθος 15 εκ. (και μάλιστα βρίσκεται σε αντίθετη θέση σε σχέση με τις άλλες δύο) κάτι το οποίο σημαίνει ότι μάλλον οι αρχαίοι τυμβωρύχοι πιθανόν έφθασαν μέχρι εκεί, έσπασαν την πέτρα, βρέθηκαν μπροστά στα χώματα του τύμβου, θεώρησαν ότι δεν συνεχίζεται ο τάφος και δεν μεγάλωσαν την οπή από την οποία κοίταξαν.
Ενα ακόμη στοιχείο που κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος» είναι το γεγονός ότι όπως διαπιστώνεται ο τέταρτος θάλαμος είναι υπόγειος. Οπως αναφέρθηκε και χθες, η θύρα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο βρίσκεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες, δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου και είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες. Το γεγονός ότι βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά φανερώνει ότι ο τέταρτος θάλαμος, ή ότι τελοσπάντων βρίσκεται πίσω από τον τέταρτο τοίχο, βρίσκεται σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από αυτό των τριών προηγούμενων. Με απλά λόγια ο τύμβος πίσω από τον τέταρτο τοίχο είναι υπόγειος.

Λαμβάνονας ως δεδομένο, λοιπόν, ότι ο τέταρτος θάλαμος είναι υπόγειος, και γνωρίζοντας ότι ο τρίτος θάλαμος είναι γεμάτος με χώμα, θεωρείται αδύνατο ο αρχαίος τυμβωρύχος να έσκαψε σε τέτοιο βάθος, μέχρι και έξι μέτρα, για να ψάξει για τη θύρα. Περιορίστηκε στο να κάνει την οπή των 15 εκ. και έφυγε.

Μενδώνη: Ο κατασκευαστής του Τάφου είχε λάβει μέτρα για να αποφύγει την τυμβωρυχία
Στο κλίμα αυτό ήταν και οι δηλώσεις της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι έχει στηθεί στο μνημείο ένα πλήρες και σύγχρονο εργοτάξιο, καθώς υπάρχει ανάγκη υποστύλωσης, που «οφείλεται όχι στο ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά ότι από την κατασκευαστική του δομή ήταν επιχωσμένο με ποταμίσια άμμο», σε μια προσπάθεια αποτρεπτική για σύληση.«Οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν την τυμβωρυχία» είπε χαρακτηριστικά.
H oπές στους διαφραγματικούς τοίχους:
http://www.boro.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!