Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος και η… ελπίδα για τον Μ. Αλέξανδρο

Αμφίπολη: Ο τέταρτος θάλαμος και η… ελπίδα για τον Μ. Αλέξανδρο
Συγκλονισμένοι ακόμα και οι αρχαιολόγοι από τα ευρήματα
Παγκόσμιο θαυμασμό και δέος προκαλούν τα ανασκαφικά ευρήματα στον τύμβο της Αμφίπολης.
Η αγωνία κορυφώνεται καθώς σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι πολύ κοντά στο να ανακαλύψουν επιτέλους ποιος είναι ο ένοικος του τάφου.

Οι ολόσωμες Καρυάτιδες που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της νέας ενημέρωσης για την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αναμφίβολα εντυπωσιάζουν.
Όλοι πλέον είναι σίγουροι πως ο ένοικος ήταν σπουδαίο πρόσωπο, ενώ φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Οι αρχαιολόγοι είναι επιφυλακτικοί και πλέον αποφεύγουν τις εκτιμήσεις. Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν δίνουν καμία απάντηση αλλά παράλληλα εκφράζουν την ευχή να είναι εκεί.
2014092102132 122318777 type12128
Τι κρύβει ο 4ος θάλαμος;
Εκτός από τα απαράμιλλης ομορφιάς αγάλματα που ήρθαν, πλέον, στο φως σε όλη τη μεγαλοπρέπειά τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την ύπαρξη μαρμάρινης πόρτας (θύρωμα) η οποία μαρτυρά την ύπαρξη τέταρτου θαλάμου.
Οι Καρυάτιδες μπορεί να έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω τους, καθώς είναι λαμπερές και μεγαλειώδεις, ωστόσο η συζήτηση στρέφεται πια στο ενδεχόμενο ο τέταρτος θάλαμος να είναι υπόγειος.
Οι τελευταίες πληροφορίες, από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρουν ότι στον τρίτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.
Αυτό που προκαλεί όμως, ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί του τάφου δεν κατασκεύασαν μια μεγαλοπρεπή είσοδο για το επόμενο τμήμα, αλλά μια μικρή είσοδο χωρίς επιβλητικά αγάλματα, όπως στους προηγούμενους θαλάμους.
2154228
Η τέταρτη κατά σειρά πύλη έχει σχεδόν το μισό ύψος απ' όλες τις προηγούμενες, λίγο κάτω από ένα μέτρο, ενώ όλες οι άλλες είναι 1,68μ.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τέταρτη μαρμάρινη πύλη, καθώς τα χώματα ακόμα δεν έχουν αφαιρεθεί και είναι δύσκολη η οποιαδήποτε πρόβλεψη.
«Υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει», υποστηρίζει η Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για τον «ένοικο» του νεκρικού τάφου
Κάθε ημέρα και μια καινούρια έκπληξη για την ομάδα της κ. Περιστέρη, η οποία φέρνει στο «φως» μοναδικά ευρήματα.
Τι λέει ο Υπουργός Πολιτισμού για τον Μέγα Αλέξανδρο
Το πρωί, ο υπουργός Πολιτισμού έβαλε φρένο στη φημολογία για τον «ένοικο» του τάφου λέγοντας ότι ναι μεν πρόκειται για κάτι πολύ σπουδαίο, ωστόσο, θεωρεί απίθανο να βρίσκεται εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.
Λίγο αργότερα, όμως ο Κ. Τασούλας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».
2154235
Προσπάθησε έτσι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις πρωινές δηλώσεις του στο Mega.
«Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας, και δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».

Read more: http://www.newsbomb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!