Αμφίπολη: Τα σενάρια για ύπαρξη σκάλας και η τέταρτη πύλη που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο

Με αγωνία η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τάφο της Αμφίπολης, παρά το γεγονός ότι έχουν «παγώσει» οι ανασκαφές λόγω των εργασιών στήριξης του τρίτου θαλάμου και υπό τον φόβο των κακών καιρικών συνθηκών.

Οσο η ενημέρωση γίνει με φειδώ ή όσο επικρατεί σιωπή γύρω από το τι συμβαίνει στο εσωτερικού του τάφου και αν οι αρχαιολόγοι έχουν απομακρύνει το χώμα, τόσο δίνουν και παίρνουν τα σενάρια.

Ένα από αυτό, λένε οι πληροφορίες, είναι πιθανό. Πρόκειται για την ύπαρξη στο εσωτερικού του τύμβου κάποιοι κλιμακοστασίου που μπορεί να οδηγεί σε χώρο χαμηλότερο από αυτόν που σκάβουν τώρα οι επιστήμονες.


Κάποιοι δεν αποκλείουν ο χώρος που οδηγεί η σκάλα να είναι ο νεκρικός θάλαμος, ένα σενάριο που πάντως δεν επιβεβαιώνονται.
Με κομμένη την ανάσα στην Αμφίπολη: Τα σενάρια για ύπαρξη σκάλας και η τέταρτη πύλη που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο
  

Υπάρχει πάντως, ως ενδεχόμενο καθώς, ο τρίτος θάλαμος είναι καλυμμένος με χώμα και η σταδιακή απομάκρυνσή του θα δώσει τις απαντήσεις.

Εικάζοντας το τι μπορεί να αντικρίσουν οι αρχαιολόγοι με την απομάκρυνση του χώματος, το ένα σενάριο είναι να διαπιστώσουν ότι ο τρίτος θάλαμος αποτελεί τον προθάλαμο του νεκρικού, ένα δεύτερο να είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και το γείσο που διακρίνεται να είναι μια μεγάλη σφραγισμένη πύλη, το τρίτο να είναι ο προθάλαμος του νεκρικού και να υπάρχει σκάλα που να οδηγεί ένα επίπεδο πιο κάτω στο νεκρικό θάλαμο και το τελευταίο, αυτός θάλαμος, ο τρίτος, να είναι ο νεκρικός.
Με κομμένη την ανάσα στην Αμφίπολη: Τα σενάρια για ύπαρξη σκάλας και η τέταρτη πύλη που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο
 

Στα σενάρια που μελετώνται είναι να υπάρχει και τέταρτη πύλη που θα οδηγεί στο «σημείο μηδέν» του μεγάλου μνημείου.

Η πρώτη πύλη ήταν εκείνη όπου αποκαλύφθηκαν οι δύο Σφίγγες. Η δεύτερη είναι εκείνη που σχηματίζεται μερικά μέτρα πιο πίσω απ' τις δυο κόρες. Αμέσως μετά οι αρχαιολόγοι είδαν μια τρίτη πύλη.

Με την απομάκρυνση των χωμάτων θα αποκαλυφθεί ο επόμενος τοίχος που εκτιμάται ότι δεν θα έχει μια απλή πύλη, αλλά μια βαριά δίφυλλη πόρτα, μαρμάρινη, περισσότερο επιβλητική που θα οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο.

Η ανασκαφή έχει φτάσει στην τελική ευθεία και όλοι πλέον παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη των ερευνών.

«Όχι ρωμαϊκός»

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν έχει χαρακτηριστικά τα οποία υπάγονται στα ρωμαϊκά χρόνια έκανεχθες η καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη, χαρακτηρίζοντας αυτή την εκδοχή, ως..."απίθανο σενάριο".

Σε δηλώσεις της στα Παραπολιτικά 90,1, η κ. Παλιαδέλη τόνισε ότι δεν θεωρεί κανένα πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, καθώς «δεν έχουμε στοιχεία, ευχής έργο να είχαμε επιγραφή ή έστω κάποια αγγεία».

Όπως τόνισε, αν βρεθούν οστά θα έχουμε το φύλο και την ηλικία του νεκρού, και έτσι θα αποκλειστεί κάποιος και θα ενισχυθεί το σενάριο για κάποιον άλλον.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να έχουμε παραστάσεις ζωγραφικές στους μακεδονικούς τάφους, ενώ μιλώντας για τις ομοιότητες και τις διαφορές του τύμβου της Αμφίπολης με τους τάφους της Βεργίνας σημείωσε ότι «στη μορφή έχουμε διαφορές, κοινό ότι υπάρχει καμάρα, διαφορά ότι είναι εμφανής στην Αμφίπολη, ενώ στη Βεργίνα κρύβεται, δεν έχουμε πόρτες, δεν έχουμε γλυπτά».http://nblo.gs

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!