Ν. Αναστασιάδης: Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την Τουρκία στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου
Για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, όταν αναφέρεται στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και στους «παράνομους οικισμούς», κατηγόρησε την ηγεσία της Τουρκίας ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον ΟΗΕ, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η Άγκυρα «για όσα κατηγορεί τους άλλους, κάνει τα ίδια». «Ας δώσει το καλό παράδειγμα» με την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού επαφίενται στην επίδειξη καλής θέλησης των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα», και πως «το Κυπριακό έμεινε άλυτο για αρκετό χρόνο».
Ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε πως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού θα ήταν η υιοθέτηση της συνολική του πρότασης «για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»,.
Όπως είπε, τα μέτρα θα δημιουργούσαν μια κατάσταση όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κερδίζουν και που θα βοηθούσαν να οικοδομηθεί αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και καλή θέληση, και συνεπώς να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. «Αναμένουμε, επίσης, την ειλικρινή συνεργασία από την Τουρκία στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση σχετική με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2015-2016 δεν θέλησε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι αποτελεί επιλογή της κάθε χώρας τι θα ψηφίσει στη ΓΣ.
Ερωτηθείς για τη στάση της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό και αν πρόκειται «να πιέσουν» την Άγκυρα, διατύπωσε την άποψη ότι «οι Αμερικανοί ήδη το έχουν κάνει και αν χρειαστεί θα το πράξουν ξανά και στο μέλλον».
Ο πρόεδρος της Κύπρου, στην αρχική του τοποθέτηση και αναφερόμενος στις επαφές του στον ΟΗΕ είπε ότι «πάνω από όλα, για άλλη μια φορά τόνισα ότι για μένα υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και ένας στόχος: να επανενώσουμε την Κύπρο και τον λαό της, να αποκαταστήσουμε τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχόλια