Ντοκουμέντο: Βρέθηκαν τα αρχεία που κρατούσε η στενογράφος της δίκης της Νυρεμβέργης... (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Έναν μοναδικό θησαυρό της ιστορίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου ανακάλυψαν τυχαία...
 εργάτες κατά τη διάρκεια εκκαθάρισης ενός σπιτιού στο Άνκορατζ της Αλάσκας που επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό.

Επιμέλεια: Δημήτρης Δεμεσούκας

Σε μια απόμερη αποθήκη στην οποία μπήκαν αφού έσπασαν την σκουριασμένη κλειδαριά βρήκαν κουβέρτες και κάποια παλιά κιτρινισμένα χαρτιά. Έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι τα ταλαιπωρημένα από το χρόνο έγγραφα ήταν μοναδικά ντοκουμέντα. Επρόκειτο για ακριβή αντίγραφα των πρακτικών της δίκης της Νυρεμβέργης όπου καταδικάστηκαν οι Ναζί για εγκλήματα πολέμου.

Βρήκαν επίσης έναν κατάλογο προσωπικού του δικαστηρίου που διώκονται αποτελέσματα των ναζί ιθύνοντες σε αυτές τις κακόφημες δοκιμές, ένα μεταφρασμένο έγγραφο με την υπογραφή «Heil Hitler» και τα προσωπικά διαπιστευτήρια και την αλληλογραφία που ανήκε σε μια στενογράφο της δίκης η οποία τα είχε κρύψει ως αναμνηστικά για δεκαετίες.



Πρόκειται για την Μαξίν Καρ η οποία εκτός από τα έγγραφα της δίκης είχε στη ΣΥΛΛΟΓΗ της και πολλά γερμανικά και ρωσικά μετάλλια καθώς και ένα μικρό φυλλάδιο με την προπαγάνδα του Χίτλερ.



Λίγα είναι γνωστά για την παραμονή της Καρ στην Αλάσκα, αν και βρέθηκε μια κρατική άδεια αλιείας που εκδόθηκε στο όν0μα της το 1951, όταν ήταν 29 ετών. Αργότερα αφού παντρεύτηκε χρησιμοποίησε το όνομα Μαξίν Σουντ σύμφωνα με τα αρχεία του κράτους. Η Καρ πέθανε τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, αλλά δεν είναι σαφές πότε ακριβώς πέθανε.Ο 91χρονος σύζυγός της Τσαντ Σουντ ζει ακόμη στο Άνκορατζ.

Σε ένα παλιό αχρονολόγητο άρθρο που βρέθηκε ανάμεσα στα υπάρχοντα της γυναίκας αναφέρεται ότι η Μαξίν Καρ εργάστηκε για 32 μήνες στο προσωπικό του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου στην Νυρεμβέργη.



Η δίκη ορόσημο της Νυρεμβέργης ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1945. Δώδεκα από τους 23 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων του Αδόλφου Χίτλερ και του αιμοσταγούς βοηθού του Χέρμαν Γκέρινγκ,καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τον πόλεμο, πολλά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Harvard Law School Library, έχουν στην κατοχή τους πλούσιες συλλογές εγγράφων από τη δίκη της Νυρεμβέργης, δήλωσε ο Εντ Μολόι, επιμελητής των σύγχρονων χειρογράφων στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ αλλά η ΣΥΛΛΟΓΗ της Καρ δίνει νέο ενδιαφέρον στην ιστορική αυτή για την ανθρωπότητα.

Πέρυσι, άλλα έγγραφα της Νυρεμβέργης εμφανίστηκε στο Ισραήλ σε μια υπαίθρια αγορά στο Τελ Αβίβ. Οι 500 αυτές σελίδες τελικά κατέληξαν σε δημοπρασία, όπου πωλήθηκαν έναντι 10.000 δολαρίων.

Στην προσωπική της αλληλογραφία που βρέθηκε επίσης στο σπίτι η Καρ υπαινίσσεται την δυσαρέσκεια της για τη θέση της ως υπάλληλος-στενογράφος αφού έλαβε βαθμολογία για τη δουλειά της ως «καλή» και σημείωνε ότι κατέθεσε μια ανεπιτυχή αναφορά της προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να τροποποιήσει την αξιολόγηση της σε «πολύ καλή».

«Πραγματοποίησα πολύ περισσότερη δουλειά από ό, τι οποιοδήποτε άλλο κορίτσι που εργάστηκε στην ίδια θέση με μένα και ασφαλώς πιστεύω ότι θα πρέπει να λάβω υψηλότερη βαθμολογία, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκα» έγραφε η Καρ.http://www.proklitiko.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!