Βρέθηκε τέταρτο θύρωμα στον τάφο της Αμφίπολης


Βρέθηκε τέταρτο θύρωμα στον τάφο της Αμφίπολης
Αθήνα
Την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στον Βήμα 99,5.
«Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ο τάφος να έχει συληθεί, η κ. Μενδώνη είπε ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, ή περισσότερες απόπειρες, στη διάρκεια της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο κατάφεραν να διεισδύσουν οι τυμβωρύχοι αυτό δεν το ξέρουμε».
Αναφερόμενη στις εργασίες που εκτελούνται, η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και η αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.Για το θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα
«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».
Η γγ του ΥΠΠΟΑ επανέλαβε η πολυαναμενόμενη απάντηση στο ερώτημα σε ποιον ανήκει ο τάφος θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή ή, ενδεχομένως, όταν θα φτάνει προς το τέλος της εφόσον θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία. 
«Ο καθένας διατυπώνει υποθέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε σε θέση σήμερα να πούμε τίποτα με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε» συμπλήρωσε.
Τέλος για το θέμα των ιδιωτικών χορηγιών, η γγ του ΥΠΠΟΑ είπε ότι επί της αρχής δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, αλλά «οι ιδιωτικές χορηγίες θα πρέπει να ελέγχονται στο βαθμό της απαίτησης προβολής του χορηγού, ώστε να μη βλάπτεται το μνημείο». Σημείωσε, επίσης, ότι το υπουργείο εξετάζει την αναθεώρηση του χορηγικού νόμου, ο οποίος έχει πάρα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα και αποθαρρύνει τους υποψήφιους χορηγούς.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!