Αμφίπολη: Το επόμενο βήμα των αρχαιολόγων -Νέο σχέδιο εισόδου στον 3ο θάλαμο

 Αμφίπολη: Το επόμενο βήμα των αρχαιολόγων -Νέο σχέδιο εισόδου στον 3ο θάλαμο


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εργασίες ανασκαφείς στον τύμβο της Αμφίπολης από τους αρχαιολόγους οι οποίοι έχουν βάλει σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο εισόδου στον 3ο θάλαμο του τάφου. Μάλιστα αναμένεται την Κυριακή να δοθούν στη δημοσίοτητα και νέες φωτογραφίες μέσα από τον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη πρόκειται να αποκαλύψει ολόκληρες τις Καρυάτιδες.
Οι εργασίες των αρχαιολόγων της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και των τεχνικών συνεχίζονται, με την αφαίρεση άμμου από το εσωτερικό του τάφου, ενώ ενισχύεται η υποστύλωση στον πρώτο και τον δεύτερο θάλαμο.

Το νέο σχέδιο για να μπουν στον τρίτο θάλαμο
Μετά την αυτοψία του τρίτου θαλάμου που ξεκίνησε τη Δευτέρα, οι τεχνικοί έκριναν ότι είναι απαραίτητο, όπως έδειξε και η μελέτη στατικής επάρκειας να αναθεωρηθεί και να αλλάζει ο τρόπος της εισόδου των αρχαιολόγων στον τρίτο θάλαμο. Ετσι μία σκέψη είναι οι αρχαιολόγοι να εισέλθουν τελικά από τον τοίχο απέναντι από τις Καρυάτιδες με την αφαίρεση δύο ακόμη δόμων από τον τοίχο σφράγισης. Δηλαδή να επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο, που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Για αυτό και ξεκίνησε το η δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία αφαίρεσης των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο με τους τεχνικούς να έχουν καταφέρει να βγάλουν 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.
Αναμένοντας να αποκαλυφθούν ολόκληρες οι Καρυάτιδες
Τα δύο επιβλητικά αγάλματα που στέκουν ως ιέρειες-φρουροί του «ένοικου» του τάφου έχουν εντυπωσιάσει τους πάντες από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν και αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών.
Οι εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες είναι κατασκευασμένες από θασίτικο μάρμας, έχουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Μάλιστα το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνησή τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο. Οι γυναικείες αυτές μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.
Στην αρχή επικράτησε η άποψη πως τα αγάλματα ήταν μόνο προτομές, ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, αποκαλύφθηκε πως οι Καρυάτιδες είναι ολόσωμες και, όπως όλα δείχνουν, έφθασε η ώρα να εμφανιστούν σε όλο τους το μεγαλείο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!